a rovat írásai

Kidman Cannes királynője

Nicole Kidman a 70. cannes-i fesztivál igazi királynője: az ausztrál filmsztár idén a hivatalos programba meghívott három filmben és egy sorozatban is játszik.

Willem Dafoe lesz Vincent van Gogh

Willem Dafoe játssza Vincent van Goghot egy francia helyszíneken játszódó életrajzi filmben.

Egy kis felhajtás a Szárnyas fejvadász 2049 körül

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász című kultfilm folytatásának egy kulcsjelenetéről is mesélt egy facebookos közönségtalálkozón a produkció első mozis trailerének bemutatója alkalmából. 

30 éve Szomszédok

1987. május 7-én mutatták be a gazdagréti panelház lakóinak életét bemutató Szomszédok című teleregény első részét.

​Alain Delon utolsó filmjére készül

Alain Delon utolsó filmjére készül, amelyben Juliette Binoche-sal játszik együtt. A 81 éves filmsztár a Liege-ben megrendezett nemzetközi bűnügyi filmfesztiválon beszélt terveiről.

De miért is akarna Steven Seagal Ukrajnába menni?

Négy évre megtiltották a kijevi hatóságok Steven Seagal amerikai filmszínésznek és harcművésznek a beutazást Ukrajnába, hozta nyilvánosságra pénteken az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóosztálya.

Önmagát alakítja Ferenc pápa

Saját magát játssza Ferenc pápa a Beyond the Sun című új filmben, melyet a cannes-i filmfesztivál idején folyó nemzetközi filmvásáron szeretne értékesíteni az olasz Ambi Pictures produkciós cég, értesült a variety.com.

Dietrich, a filmbálvány

Huszonöt éve, 1992. május 6-án halt meg Marlene Dietrich, minden idők egyik legnagyobb filmbálványa.

​Brian De Palma thrillert forgat

Brian De Palma új filmje, a Domino című thriller főszerepéről folytat tárgyalásokat Nikolaj Coster-Waldau (Trónok harca) és Christina Hendricks (Reklámőrültek), értesült a The Hollywood Reporter filmes portál.

​Alain Delon Kolozsváron

Alain Delon francia filmszínész és -rendező lesz a kolozsvári 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszvendége, közölték szerdán a fesztivál szervezői.

Cannes-ba tart a Körhinta

Fábri Zoltán Körhinta című alkotása meghívást kapott a 70. cannes-i filmfesztivál nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programjába, jelentették be szerdán a szervezők Párizsban.

Film összes cikke »

60 éves a diafilm

dia60leadGyerekkorunk kedvence, a diafilm idén 60 éves. Az Örökmozgóban évtizedekre osztott bontásban a diafilm magyarországi történetét kísérhetjük figyelemmel.
1954-ben alapították meg a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot. A létrehozott cég alapvető feladata volt a korabeli oktatási és propaganda tevékenység szolgálata. Ugyanakkor a technika fejlődése a lángmentes film bevezetése lehetőséget adott, hogy mint gyermekjáték és otthon jól használható ismeretterjesztő média megkezdje diadalútját.
 
aladdin

Az érdeklődés folyamatosan fennmaradt és egyetlen filmkészítő műhelyként zökkenőmentesen működik alapításától mind a mai napig. Ezért alapításának e jeles évfordulója alkalmából 2014-et a Diázás éve. Az Örökmozgó moziban több olyan rendezvényt szervezünk, ahol a Mozog is meg nem is sorozat keretében tartott szeánszainkat  folytatva, évtizedenkénti csoportosításban levetítjük az elmúlt 60 év legsikeresebb mesediafilmjeit, illetve rajzfilmeket, a diafilmgyártáshoz kapcsolódó híradórészleteket, rövidfilmeket is láthatnak az érdeklődők. A diákat élő közreműködős felolvasás mellett korabeli hangfelvételek is kísérik.
 
diaporgramplakat60
 

Első összeállításunk az 1954-1964 közötti évtizedből válogat. Február 15-én, 16 órától a köveztkező (dia)filmeket láthatjuk:

Hófehérke és a hét törpe (korabeli hangfelvétellel)
Kismalac meg a farkasok (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm)
Kutyakötelesség (dia és rajzfilm)
Az egér és az oroszlán (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm)
Aladdin és a csodalámpa

Műsorvezető: Bíró Ferenc
Állandó vendég: Süveges Gergő, a diafilm nagykövete.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.01.31. 12:15 • Címke: örökmozgó, diafilm

Kapcsolódó dokumentumok

Magyar játékfilmek