a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

60 éves a diafilm

dia60leadGyerekkorunk kedvence, a diafilm idén 60 éves. Az Örökmozgóban évtizedekre osztott bontásban a diafilm magyarországi történetét kísérhetjük figyelemmel.
1954-ben alapították meg a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot. A létrehozott cég alapvető feladata volt a korabeli oktatási és propaganda tevékenység szolgálata. Ugyanakkor a technika fejlődése a lángmentes film bevezetése lehetőséget adott, hogy mint gyermekjáték és otthon jól használható ismeretterjesztő média megkezdje diadalútját.
 
aladdin

Az érdeklődés folyamatosan fennmaradt és egyetlen filmkészítő műhelyként zökkenőmentesen működik alapításától mind a mai napig. Ezért alapításának e jeles évfordulója alkalmából 2014-et a Diázás éve. Az Örökmozgó moziban több olyan rendezvényt szervezünk, ahol a Mozog is meg nem is sorozat keretében tartott szeánszainkat  folytatva, évtizedenkénti csoportosításban levetítjük az elmúlt 60 év legsikeresebb mesediafilmjeit, illetve rajzfilmeket, a diafilmgyártáshoz kapcsolódó híradórészleteket, rövidfilmeket is láthatnak az érdeklődők. A diákat élő közreműködős felolvasás mellett korabeli hangfelvételek is kísérik.
 
diaporgramplakat60
 

Első összeállításunk az 1954-1964 közötti évtizedből válogat. Február 15-én, 16 órától a köveztkező (dia)filmeket láthatjuk:

Hófehérke és a hét törpe (korabeli hangfelvétellel)
Kismalac meg a farkasok (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm)
Kutyakötelesség (dia és rajzfilm)
Az egér és az oroszlán (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm)
Aladdin és a csodalámpa

Műsorvezető: Bíró Ferenc
Állandó vendég: Süveges Gergő, a diafilm nagykövete.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.01.31. 12:15 • Címke: örökmozgó, diafilm

Kapcsolódó dokumentumok