a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

60 éves a diafilm

dia60leadGyerekkorunk kedvence, a diafilm idén 60 éves. Az Örökmozgóban évtizedekre osztott bontásban a diafilm magyarországi történetét kísérhetjük figyelemmel.
1954-ben alapították meg a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot. A létrehozott cég alapvető feladata volt a korabeli oktatási és propaganda tevékenység szolgálata. Ugyanakkor a technika fejlődése a lángmentes film bevezetése lehetőséget adott, hogy mint gyermekjáték és otthon jól használható ismeretterjesztő média megkezdje diadalútját.
 
aladdin

Az érdeklődés folyamatosan fennmaradt és egyetlen filmkészítő műhelyként zökkenőmentesen működik alapításától mind a mai napig. Ezért alapításának e jeles évfordulója alkalmából 2014-et a Diázás éve. Az Örökmozgó moziban több olyan rendezvényt szervezünk, ahol a Mozog is meg nem is sorozat keretében tartott szeánszainkat  folytatva, évtizedenkénti csoportosításban levetítjük az elmúlt 60 év legsikeresebb mesediafilmjeit, illetve rajzfilmeket, a diafilmgyártáshoz kapcsolódó híradórészleteket, rövidfilmeket is láthatnak az érdeklődők. A diákat élő közreműködős felolvasás mellett korabeli hangfelvételek is kísérik.
 
diaporgramplakat60
 

Első összeállításunk az 1954-1964 közötti évtizedből válogat. Február 15-én, 16 órától a köveztkező (dia)filmeket láthatjuk:

Hófehérke és a hét törpe (korabeli hangfelvétellel)
Kismalac meg a farkasok (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm)
Kutyakötelesség (dia és rajzfilm)
Az egér és az oroszlán (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm)
Aladdin és a csodalámpa

Műsorvezető: Bíró Ferenc
Állandó vendég: Süveges Gergő, a diafilm nagykövete.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.01.31. 12:15 • Címke: örökmozgó, diafilm

Kapcsolódó dokumentumok

Magyar játékfilmek