a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

60 éves a diafilm

dia60leadGyerekkorunk kedvence, a diafilm idén 60 éves. Az Örökmozgóban évtizedekre osztott bontásban a diafilm magyarországi történetét kísérhetjük figyelemmel.
1954-ben alapították meg a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot. A létrehozott cég alapvető feladata volt a korabeli oktatási és propaganda tevékenység szolgálata. Ugyanakkor a technika fejlődése a lángmentes film bevezetése lehetőséget adott, hogy mint gyermekjáték és otthon jól használható ismeretterjesztő média megkezdje diadalútját.
 
aladdin

Az érdeklődés folyamatosan fennmaradt és egyetlen filmkészítő műhelyként zökkenőmentesen működik alapításától mind a mai napig. Ezért alapításának e jeles évfordulója alkalmából 2014-et a Diázás éve. Az Örökmozgó moziban több olyan rendezvényt szervezünk, ahol a Mozog is meg nem is sorozat keretében tartott szeánszainkat  folytatva, évtizedenkénti csoportosításban levetítjük az elmúlt 60 év legsikeresebb mesediafilmjeit, illetve rajzfilmeket, a diafilmgyártáshoz kapcsolódó híradórészleteket, rövidfilmeket is láthatnak az érdeklődők. A diákat élő közreműködős felolvasás mellett korabeli hangfelvételek is kísérik.
 
diaporgramplakat60
 

Első összeállításunk az 1954-1964 közötti évtizedből válogat. Február 15-én, 16 órától a köveztkező (dia)filmeket láthatjuk:

Hófehérke és a hét törpe (korabeli hangfelvétellel)
Kismalac meg a farkasok (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm)
Kutyakötelesség (dia és rajzfilm)
Az egér és az oroszlán (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm)
Aladdin és a csodalámpa

Műsorvezető: Bíró Ferenc
Állandó vendég: Süveges Gergő, a diafilm nagykövete.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.01.31. 12:15 • Címke: örökmozgó, diafilm

Kapcsolódó dokumentumok

Magyar játékfilmek