a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Boszorkányok márpedig vannak!

Rontás lead320 éve volt a salemi boszorkányper. Moldován Domokostól is a témához kapcsolódó fotót választottunk.

A hit ereje gyakran önbeteljesítő folyamattá válik. Valószínűleg a különböző vallások felekezeteinek tagjai, a babonások és az elhivatott emberek is ugyanezt vallják: az erős hit egyenlő az önbeteljesítéssel. Pedig sokszor akkor fejti ki hatását, mikor már végképp lemondtunk róla.

Moldován Domokos és Erdély Miklós 1980 és 1981 között készült Rontás és reménység című filmje valós eseményeket mutat be, több valós szereplő bevonásával. A főszereplő, Erzsike, piaci butiktulajdonos, aki már jócskán túl van virágzó évein, sánta és nagyon szeretne egy fiatal férjet és gyerekeket. Ezt a vágyát használják ki a piacon jósolgató cigányasszonyok, akik mindezek beteljesülésével áltatják. A műszempillás, bohókásan viselkedő Erzsike hisz nekik, beengedi őket a lakásába, ők pedig mindenféle hókuszpókusz keretében "megváltást" ígérnek neki.

Erzsike a szertartáson (A Rontás és reménység című játékfilmből)

Havivérzést varázsolnak neki, vőlegény nélküli esküvőt rendeznek számára, újabb és újabb próbatételeket eszelnek ki, miközben folyamatosan pénzt kérnek tőle, amit meg is kapnak. Természetesen az ígéretek és a vágyak nem teljesülnek be: Erzsike feljelenti a cigányokat. Ezt a néző teljesen jogosnak ítélheti meg, hiszen már az elején kiderül, hogy ők tudatosan csak egyszerű színjátékot rendeztek – pénzért.

Moldován Domokos szomorú, megmosolyogtató és katartikus alkotást hozott létre. A sajátosan megrázó forgatókönyv megírásában a magyar (performansz)művészet egyik meghatározó teoretikusa, Erdély Miklós is közreműködött. A szerzők groteszk módon ragadják meg a történet szürrealitását: azt, hogy az erős vallásosság és a babonában való hit miképpen teljesíti be önnönmagát. A hit ilyesfajta hibriditását bizonyítja az a jelenet is, amikor Erzsike menyasszonyi ruhában, vőlegény nélkül ül az őt ünneplő fiatal cigányok között, miközben egy kékes, vibráló angyalsziluett világítja meg a helyiséget felettük. Később pedig egy fiatal cigányfiúban találná meg álmai megtestesítőjét. Riasztó pillanat: nem lehet tudni, hogy a fiú valóban eladja-e magát, amint azt sem, hogy Erzsike vajon varázslat hatása alatt van-e tényleg, vagy elvakultsága és elkeseredettsége ekkor már nem szab határt józan gondolkodásának.

A boszorkányságban való hit úgy a nyolcvanas években, mint valószínűleg ma is (amint a számos, nagy nézettségű ezotériával foglalkozó műsor nézettsége bizonyítja) rendkívül erős. Az emberek gyakran már nem tudják, melyik csoda hite adhat még erőt. Az alkotás pedig újabb bizonyítékot hoz arra, hogy hinni mindig érdemes. A főszereplőnő elégedett és boldog lesz, talál magának férjet és két idősebb gyermeket is, és így a cigányasszonyok is megmenekülnek. Viszont a beteljesülések mögött mindig érezni lehet egy szomorkás ízt is: semmi sincs ingyen, semmi nem boszorkányos fondorlat, hanem száraz és néhol kiábrándító valóság is egyben.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.03.09. 09:25 • Címke: Moldován Domokos fotóiból, fotó, dokumentumfilm, játékfilm, kultúrtörténet