a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Minden, ami egy régi mozi volt

mozitortenetlead

A Budapesti Mozitörténeti Alapítvány 2002-ben alakult. Sokáig a Tabán moziban, mint Budapesti Mozitörténeti Gyűjtemény működött, de 2013. december 31-én a Tabán mozi bezárt. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni a gyűjtemény gondozóival, Kalcsú Évával és Vékás Magdolna fotóművésszel.

Milyen ötlettől vezérelve hozták létre a Budapesti Mozitörténeti Alapítványt?

Vékás Magdolna
: Egyre csak gyarapodott az gyűjteményünk és úgy éreztük, valamit tennünk kell. Éles határvonalat húztunk, amikor elkezdett kirajzolódni a gyűjtemény. Filmtörténettel nem foglalkozunk és filmplakátot sem gyűjtünk, csak olyasmi kerül be a gyűjteménybe, amire rá van írva, hogy valamelyik mozié. Ezt sem tudjuk teljesen kézben tartani, nem hogy a filmgyártáshoz kapcsolódó dolgokat.

Kalcsú Éva
: Ekkoriban a Tabán mozi takarítónője pénzt örökölt és látta, hogy igyekszünk formai keretet adni a gyűjteménynek, de nehezen indul be az alapítás. Azt mondta, hogy szívesen segítene egy adott pénzösszeggel. Így elmondhatjuk, hogy az alapítványt Gacsádi Lászlóné, Erzsike, a Tabán mozi takarítónője hozta létre. Így ez egy teljesen civil kezdeményezés, a működése is.

VM: Ha van pályázat, és ha van ötletünk, akkor megpróbálunk pályázni, illetve ha kérnek tőlünk egy kis kiállítási anyagot, akkor azért szoktunk egy kis pénzt kérni. De bevételeink nincsenek, és nem szeretnénk nyomulni az önkormányzatok felé. Bár szeretnénk egy helyiséget, ahol a Mozitörténeti Alapítvány anyagát tárolhatnánk, és esetlegesen bemutathatnánk, de nem biztos, hogy lenne anyagi fedezetünk arra, hogy fenntartsuk azt a helyiséget. Időnként beadunk az NKA-hoz egy pályázatot, amelyből a fenntartásunk bizonyos költségeit állni tudjuk, de infrastruktúránk és alkalmazottaink nincsenek. Erzsébetvárosban most van egy kezdeményezés, ki akarnak alakítani egy helytörténeti múzeumot, azon belül lenne mód arra, hogy mozis kiállítás is legyen. Mi szívesen odaadnánk a gyűjteményünket egy állandó kiállításra, talán úgy, hogy maradjon nálunk is annyi, amennyivel más kiállításokba is beszállhatnánk. Nagyon örülnénk, ha normális és méltó körülmények között tarthatnánk az összegyűjtött darabokat. Amikor a Gyetvai fivérek megépítették a lakótelepet a Star Stúdió lejtőjén a Pasaréti úton, akkor őket kötelezték, hogy építsenek meg egy múzeumot, de később kiderült, hogy mégsem tudják vállalni ezt a kötelezettséget.

kalcsukrebanvekas
 Krebán Judit, Kalcsú Éva, Vékás Magdolna (forrás: bp-mozitortenet.hu)

Milyen kiállításokon vettek részt eddig?

VM
: A Tabán moziban volt egy kiállítás a film 100. születésének évfordulóján, 1995-ben. 1997-ben a Corvin moziban volt kiállításunk egy nagyobb pályázat keretében. Illetve volt az Örökmozgó Filmmúzeumban is, amelyet Lencsó László közreműködésével szerveztünk,  2003-ban a Mozis napok alkalmával. A Metró moziban is volt egy egynapos kiállítás, 2010-ben a Múzeumok éjszakáján.

szikramozi
A Szikra/Metro mozi (Az alapítvány további kiállításai itt)

Miből áll a gyűjtemény?


: Van egy kollégánk, Botond, aki mozigépészként dolgozott sokáig, ő gyűjtötte össze a kiselejtezett dolgokat. Vannak a hangosítási berendezéseink, illetve egy olyan technikai gyűjtemény, amelyben mindenféle megtalálható, ami egy gépházhoz tartozik. Tartunk üvegtáblákat, olyanokat, amelyek régen kint voltak a pénztárak előterében, oda írták ki, hogy mi a következő műsor és mi a korhatára, vagy hogy a soroknak mi a helyára. De szereztünk ruhatár vagy a büfé irányítótáblákat is, ezek nagyon hangulatosak és jók tudnak lenni. A Toldi mozi régi üvegpénztárablakát korábban „elcsórtam” a Budapest Film Zrt.-től, amikor az Attila úti irodájukból költöztek – a kidobás előtti utolsó pillanatban kérdeztem meg, hogy szükségük-e van még rá. A gépházakban is voltak hasonló kifüggesztések. Amikor bezártak egy mozit, odamentünk és ahonnan el lehetett hozni, elhoztunk egy-egy székpárt. A legkorábbi székeink a negyvenes-ötvenes évekből származnak. Van két hatalmas vitrinünk is a Kőbánya moziból, amely a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben van. Jelenleg ebben sorakozik a Helytörténeti Gyűjtemény DVD-tára.

fejrevigyazni
Egy figyelmeztető üvegtábla

Nagyságrendileg hány tárgy van a gyűjteményben?

VM
: Most készülünk a katalogizálásra, hogy mi is felmérjük az állományt, de minimum 500 darab. Plusz van egy hatalmas iratanyagunk, például igazolványok, amelyek régen a gépészeknek voltak. Van egy 4-500 darabot számláló fotógyűjteményem, amelyet 78-79-ben fényképeztem, amit pedig digitálisan fotóztam, az ugyanennyi. Időről időre igyekszünk újból végigjárni a mozikat, fényképezőgéppel. Utoljára 2006-ban voltam, szóval nagyon itt volna az ideje.

vetitesiengedely
Egy filmvetítési engedély 1974-ből

Mely mozikat érintette ez a bejárás?

VM
: A hetvenes években még több mint 80 mozi működött. Nem is gondoltam volna, hogy ezzel bármi történhet, de ma már gyakorlatilag nincs mozi. Abban az időben a 100 fős moziba nem lehetett jegyet kapni. Két napra előtte lehetett előre jegyet foglalni, amelyet fél órával a vetítés kezdete előtt át kellett venni. Persze teltházzal mentek a mozik, elképzelhetetlen volt, hogy ketten ülnek egy vetítésen.

: Manapság működik a Corvin, a Cirkó-Gejzír, a Művész, a Puskin, az Örökmozgó, az Uránia, a Vörösmarty, az Átrium... és még néhány helyen vetítenek, de már nem moziszerűen.

regemozi
A Rege mozi (fotó: Vékás Magdolna, forrás: bp-mozitortenet.hu)

Az Ön fotóit is láthattuk a kiállításokon?

VM
: Volt egy az Örökmozgóban, majd később a Tabán moziban. Eredetileg így is kerültünk össze: Éva felhívta a fotószövetséget, hogy tudnak-e valakit, aki mozikat fotózik. A Fotóművészek Stúdiójában akkoriban volt olyan lehetőség, hogy évente kétszer meg lehetett pályázni egy-egy anyag költségét. Ekkor találtam ki, hogy lefotózom a budapesti mozikat, hiszen akkor nagyon sokat jártam moziba, megfogott az, hogy függetlenül attól, hogy milyen elegáns mozi az Uránia vagy a Puskin, ugyanazt a dizájnt lehetett látni, ugyanazok a színészfotók és plakátok függtek a falon mindenhol, nagyjából egységes képe volt az egésznek. Ezért gondoltam azt, hogy ezt lefotózom.  

sportmozi
A régi Sport mozi (fotó: Vékás Magdolna, forrás: bp-mozitortenet.hu)

Mit lehet még tudni a Tabán mozi történetéről? 1910-ben alakult…

VM
: Nem nagyon van adat, nem véletlenül nem írt róla senki többet, mivel nem lehet róla sok mindent tudni. De sok mozi volt Budán, nemcsak a Tabán, hanem az Ugocsa, a Bem, az Alkotás, a Csillag, az Óbuda, a Flórián, a Kárpát mozi (a Csillaghegyi HÉV-megállónál), a Kultúra, Rege (a Fogaskerekűnél), a Bartók, a Haladás (amelyben ma a Karinthy Színház van) vagy a Kelen mozi a Kelenföldi pályaudvarnál. Kb. olyan 20-30 mozi lehetett. Most a Tabán bezártával Budán nincsen mozi. Talán csak az Átrium Film-Színház.

A Tabán mozit Pécsi Manó az 1910-es években alapította, az első mozgóképszínház volt Budán. Kezdetben Palotának, 1948 és 1949 között Krisztinának, 1954-től Diadalnak, majd 1990-től Tabánnak hívták.

Az Átriumból sikerült Önöknek valamit megmenteni?

VM
: Elhoztuk egy nagy órát, amelyik sokáig kinn függött, később a raktárba került. Hoztunk még piros műanyagból kivágott betűket is, amikkel kitették az aznapi programot. Persze nem hoztuk el mindet, de már ott próbáltunk szavakat kitenni belőle. Voltak köztük töröttek is.

A Tabán mozi bezárt 2013. december 31-én. Mi lesz most? Önök folytatják a harcot, hogy újra kinyisson, vagy már elfogyott a lelkesedésük?

VM
: Tulajdonképpen a Grant Film Kft. bérelte a Tabán mozit a Budapest Filmtől. Tartoztak is valamennyi pénzzel, de bizonytalannak érezték a szándékot is, hogy akarja-e a Budapest Film őket tovább ott tartani. Emiatt inkább gyorsan kipakolták a cuccaikat. A Grant Film Kft. igazgatója, Szabó István talán még egy kicsit reménykedik. Mi tavaly pályáztunk arra, hogy lecseréljük azt a 95 mozi külső képét tartalmazó kihelyezett lapozható installációt. Ezt frissen le is cseréltük, de most bezárt a mozi.

tabanbelulrol
Tabán mozi belülről

Ennek nem keresnek esetleg egy másik helyet?


VM
: Gondolkoztunk már ezen, hogy hova esetleg az Átrium Filmszínházat meg lehetne kérdezni, hogy érdekli-e őket.

Kik alkották a Tabán célközönségét?

: Talán leginkább az értelmiségiek és diákok. Több gimnázium és középiskola szervezett hozzánk filmklubot. Voltak olyan vetítések, amiket a filmklubosok szerveztek vagy volt olyan pályázati lehetőség is, amely támogatta, hogy a diákokat moziba vigyék, a tanárok pedig ne projektorral kivetítve az iskolában mutassák be a filmeket. A Petőfi Gimnázium és a Katolikus Gimnázium mindvégig ott tartotta meg ezeket az eseményeket. És ezek a filmklubok nagy népszerűségnek örvendtek.

Új hír, hogy a Budavári Önkormányzat 2014-ben 5 millió forinttal tervezi támogatni a Tabán mozit, a további együttműködésről február végén tárgyalnak a Budapest Film Zrt.-vel.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.02.18. 13:06 • Címke: rejtett kincsek