a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A magyar animáció Lisszabonba megy

monstralead

Március 13. és 23. között 13. alkalommal rendezik meg a lisszaboni MONSTRA Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, amelynek idén Magyarország a díszvendége.

A meghívás apropója, hogy a magyar animáció történetének több évfordulója is épp 2014-re esik, hiszen a filmes évkönyvek szerint 1914-ben, éppen száz évvel ezelőtt készítette el Kató-Kiszly István első animációját, a szellemes című, ám sajnos elveszett Zsirb Ödön című bábanimációt. Szintén kerek évfordulós az egyik legmívesebb technikai kísérlet, a Gémes József rendezte Daliás idők, amelyet 1984-ben mutattak be, és amely egy évre rá elnyerte az egyik legrangosabb szemle, az Annecy-i Animációs Filmfesztivál legjobb egészestés filmnek járó díját.

gemesdaliasidok
Daliás idők

A fesztivál igazgatója, Fernando Galrito fontosnak tartja, hogy a magyar animáció rangját jelzi, az önálló szerzői alkotásokért járó elismerések mellett (pl. Oscar-díj; Annecy-díjak), nemcsak a Pannónia Filmstúdió által fémjelzett aranykorban, de a mai napig nagy nemzetközi koprodukciók magyar animációs alkotók közreműködésével valósulnak meg. Ilyen több országon átívelő együttműködés volt annak idején pl. az Idők urai 1984-ben, melynek a technikai rendezője Hernádi Tibor volt, vagy a 2000-es évek sikerszériája, a Varga stúdióban gyártott Mr. Bean rajzfilmsorozat. Az elmúlt években pedig a Kecskemétfilm Stúdió munkatársainak volt alkalma dolgozni az Oscarra jelölt ír Kells titka, a spanyol Chico és Rita című filmekben, illetve a pár hete César-díjjal kitüntetett Loulou titka című francia egészestés animációban.

A MONSTRÁ-n bemutatott programon a MaNDA gyűjteményéböl a magyar animáció legtermékenyebb, aranykorként aposztrofált, a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveket felölelő korszakának legfontosabb alkotásai lesznek láthatóak (pl. Jankovics Sisyphusa, Varga Csaba A szél című remekműve, vagy az Oscar-díjas Légy). A fesztivál két alkotónak életmű-vetítést is szentel. A fesztiválon mesterkurzust is tartó Cakó Ferenc mellett Richly Zsolt zenés animációs filmjein keresztül mutatkozik be. A rendszerváltás óta a fiatalabb generációk, valamint a szakmán kívülről érkezők által megújuló szerzői animációt többek között Csáki László, Bánóczki Tibor, Milorad Kristic, Ducki Tomek, vagy épp a Nyuszi és Őzzel ismertté vált Vácz Péter filmje képviseli. A Daliás idők mellett a Gauder Áron rendezte, szintén Annecy-díjas Nyócker!, valamint Csupó Gábor Immigrants című szatírája kapott helyet.

Nyuszi és Őz
Nyuszi és Őz

A fesztiválon számos workshopon és mesterkurzuson is részt vehetnek az érdeklődők. Ezeken a nemzetközi animáció krémjét a Wallace és Gromit–sorozatot is jegyző angol Aardman stúdió képviseli. Magyarországról a homokanimációival ismertté vált Cakó Ferenc fog előadást tartani, illetve bemutatkozik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció szakja is.

Magyarország Hollandia, Spanyolország, Brazília után mutatkozik be önálló retrospektív és életmű-vetítésekkel a MONSTRÁ-n a portugál közönség előtt. A tíznapos fesztivál idén a március 15-i magyar nemzeti ünnep előtt tisztelegve március 14-én este ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét.

Orosz Anna Ida

• Publikálva: 2014.03.13. 14:50 • Címke: fesztivál, animáció