a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Szecesszió 3D-ben

szecesszio3dleadAz Iparművészeti Múzeum kiállítása 3D-ben is megtekinthető.

2012 tavaszától kezdve az Iparművészeti Múzeum egy nagyszabású nemzetközi digitalizálási projektben vesz részt, amelynek célja a résztvevő országok és gyűjtemények szecessziós emlékeinek digitalizálása, és az eredmények közzététele az Europeana portálon keresztül. A projekt az EU támogatásával folyik és összesen 23 intézmény vesz részt benne. A 24 hónapos futamidejű projekt keretében a résztvevők összesen mintegy 75 000 digitális felvételt töltenek fel az Europeana rendszerébe és saját gyűjteményi portáljaikra, részletes és egységes szemléletű leíró adatokkal. Az Iparművészeti Múzeum saját, európai hírű szecessziós gyűjteményének ezer legkiemelkedőbb darabját digitalizálja, valamint a hazai szecessziós építészet kiemelkedő emlékeit.

szecesszio3d

A program keretében már digitalizált műtárgyak megtalálhatóak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi adatbázisában és a Szecessziós tárgyak és Szecessziós építészet virtuális tárlatában. A 360 fokban körbejárható virtuális változatban nem csak a kiállítást lehet távolról bejárni, de minden egyes műtárgyról további információkat is nyerhetnek a látogatók a gyűjteményi adatbázis segítségével. A projekt európai népszerűsítését az Iparművészeti Múzeum koordinálja és a múzeum működteti a projekt angol nyelvű közös honlapját is.

ivokeszlet
Ivókészlet, amelyet a múzeum digitalizált

A projekt során összesen mintegy kétezer tárgy 3D-s szkennelésére is sor kerül. Az Iparművészeti Múzeum által digitalizálandó anyag összesen 6200 tételből áll, ezek kerülnek be az Europeana portál anyagába is. 

forrás: Iparművészeti Múzeum

• Publikálva: 2014.03.27. 08:01 • Címke: 3D