a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

Március 15. ünneplése a múltban

mafirt46_videoleadÚgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Nemzeti ünnepünkről mindig megemlékeztek valamilyen formában. Hol ünnepélyesebben, hol kevésbé, de mindegyik rendszer talált benne valamit, amit magáénak vallott.

Mostani válogatásunk az 1945 utáni átmeneti, koalíciós időszakból való. Két MAFIRT krónika, az 1946. évi 23. szám, és az 1947. évi 60. szám ad összeállítást a március 15-i ünnepségekről. A MAFIRT (Magyar Filmgyártó Rt.) egyébként a kommunista párt vállalata volt, és ekkor már egyeduralkodó volt a filmhíradók gyártásában.

Az 1946-os krónika már az első köztársaságbeli március 15-i megemlékezésekről számol be. 1946. február 1-jén ugyanis megszűnt a királyság, mint államforma, mivel az Országgyűlés kikiáltotta a köztársaságot.

Az 1947-es krónika terjedelmesebb összeállítást közöl. A már hagyományos helyszínek mellett (Kossuth-szobor, Nemzeti Múzeum, Petőfi-szobor) más események is megjelennek: a Partizánok Bajtársi Szövetségének 1848-ról szóló kiállítása, Tildy Zoltán köztársasági elnök Szabadság érdemrendet osztogat. Az 1946-osban új helyszín Táncsics háza.

Mindkét krónikában fontos szerep jut az ifjúságnak, és mindkettőben több párt képviselője is megjelenik. Így a Kisgazdapárt, a Nemzeti Parasztpárt, a Szociáldemokrata Párt és a Magyar Kommunista Párt, illetve az ifjúsági szervezetek, de jelen volt a honvédség és a rendőrség is. A város vezetése is képviseltette magát.

Úgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Kolozsi Lajos

• Publikálva: 2012.03.14. 09:10 • Címke: filmhíradók, történelem, dokumentumfilm, évforduló

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára

Magyar játékfilmek