a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Március 15. ünneplése a múltban

mafirt46_videoleadÚgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Nemzeti ünnepünkről mindig megemlékeztek valamilyen formában. Hol ünnepélyesebben, hol kevésbé, de mindegyik rendszer talált benne valamit, amit magáénak vallott.

Mostani válogatásunk az 1945 utáni átmeneti, koalíciós időszakból való. Két MAFIRT krónika, az 1946. évi 23. szám, és az 1947. évi 60. szám ad összeállítást a március 15-i ünnepségekről. A MAFIRT (Magyar Filmgyártó Rt.) egyébként a kommunista párt vállalata volt, és ekkor már egyeduralkodó volt a filmhíradók gyártásában.

Az 1946-os krónika már az első köztársaságbeli március 15-i megemlékezésekről számol be. 1946. február 1-jén ugyanis megszűnt a királyság, mint államforma, mivel az Országgyűlés kikiáltotta a köztársaságot.

Az 1947-es krónika terjedelmesebb összeállítást közöl. A már hagyományos helyszínek mellett (Kossuth-szobor, Nemzeti Múzeum, Petőfi-szobor) más események is megjelennek: a Partizánok Bajtársi Szövetségének 1848-ról szóló kiállítása, Tildy Zoltán köztársasági elnök Szabadság érdemrendet osztogat. Az 1946-osban új helyszín Táncsics háza.

Mindkét krónikában fontos szerep jut az ifjúságnak, és mindkettőben több párt képviselője is megjelenik. Így a Kisgazdapárt, a Nemzeti Parasztpárt, a Szociáldemokrata Párt és a Magyar Kommunista Párt, illetve az ifjúsági szervezetek, de jelen volt a honvédség és a rendőrség is. A város vezetése is képviseltette magát.

Úgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Kolozsi Lajos

• Publikálva: 2012.03.14. 09:10 • Címke: filmhíradók, történelem, dokumentumfilm, évforduló

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára