a rovat írásai

Gyémántokkal rakják ki az Arany Pálmát

A cannes-i filmfesztivál történetében első ízben idén gyémántokkal rakják ki a fődíjat, az Arany Pálmát a 70. évforduló alkalmából - jelentette be kedden a Chopard svájci ékszerház. Időközben bejelentették: Jessica Chastain és Will Smith amerikai színészek, az Oscar-díjas olasz rendező, Paolo Sorrentino és Maren Ade, a Toni Erdmann című film német rendezője is ott lesz a 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramja kilenctagú zsűrijében.

2020-ben jön a következő Avatar!

James Cameron bejelentette a következő négy Avatar-film forgalmazásának időpontját, az első folytatást 2020-ban láthatja a közönség.

Készül minden idők legdrágább indiai filmje

Az ősi szanszkrit eposz, a Mahábharáta megfilmesítését tervezik Indiában. A film az eddigi legnagyobb költségvetésű indiai produkció lesz a The Guardian beszámolója szerint.

Mindig komiszul bánt a nőkkel, azok annál jobban szerették

Hogy megy az idő, nyolcvan éves lett Jack Nicholson! És eme kerek számnál ismét végigtekintve pályafutását megállapíthatjuk, hogy 3 Oscar-díjával és kilenc jelölésével minden idők egyik legnagyobb filmszínészéről van szó. Szigorúan filmszínészről, mert a színpadon nem igen jeleskedett eme hosszú pályafutás alatt. És a dicsőséget talán az is árnyalja, hogy szinte kivétel nélkül jeles rendezőkkel dolgozott. Igaz, azok is nyilván csak azért forgattak vele, mert jó, nagyon jó a szakmájában.

Cannes 70: két magyar rendező is versenyben

Két magyar rendező filmje is meghívást kapott a május 17. és 28. között zajló 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába: Mundruczó Kornél legújabb filmje az Arany Pálmáért versenyezhet, Kristóf György szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukcióban készült első játékfilmjét, az Out című alkotás pedig a második legjelentősebb szekcióba, az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásba került be – jelentette be csütörtökön Thierry Frémaux, a világ legjelentősebb filmes szemléjének művészeti igazgatója párizsi sajtótájékoztatóján.

Stallone csalással vádolja a Warners Bros. filmstúdiót

Csalással, szerződésszegéssel és tisztességtelen üzleti praktikákkal vádolja a Warners Bros. filmstúdiót Sylvester Stallone.

Mel Gibson Passiója az Erkelben

Mel Gibson három Oscar-díjra jelölt A passió című filmjét vetíti nagypénteken, április 14-én az Erkel Színház.

Filmeket festett, minden kocka egy-egy önálló műalkotás

Az idő szalad, 75 éves lett Peter Greenaway, minden idők legfestőibb filmrendezője, aki négy vizuális gyönyörökben tobzódó opusz után kevésbé élvezhető alkotásokkal állt elő. Festőművésznek készült, úgy látszik, ez is kell ahhoz, hogy a történet ne nyomja agyon a látványt. mert mégis csak egy olyan médiumról van szó, ahol a képi világ a legfontosabb, talán. Greenaway persze 75 évesen is aktív, fest és multimédiás műfajokban utazik, de olyan szemet gyönyörködtető nagyjátékfilmet, mint A rajzoló szerződése, vagy a Z és két nulla, már valószínűleg nem fog készíteni.

Nolan új filmje nem lesz ott Cannes-ban

Christopher Nolan második világháborús új filmjét nem fogják vetíteni az idei cannes-i filmfesztiválon, mert a Dunkirk című alkotás egész egyszerűen nem fog elkészülni a mustráig – jelentette be az angol filmrendező, véget vetve a produkció esetleges cannes-i szereplésével kapcsolatos találgatásoknak.

Skandináv krimi jön a rókatündér után

Megkezdődött Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) második mozifilmje, az X. című skandináv típusú krimi forgatása Budapesten. A mozifilm főbb szerepeiben Kulka János, Balsai Móni, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs lesz látható – közölték a film alkotói az MTI-vel.

A fiatal Claudia Cardinale a 70. fesztivál plakátján

A római háztetőkön táncra perdülő fiatal Claudia Cardinale látható a 70. cannes-i fesztivál hivatalos plakátján. A sajtónak szerdán bemutatott vörös hátterű plakát az olasz filmsztár egy 1959-es fotója alapján készült.

Film összes cikke »

Március 15. ünneplése a múltban

mafirt46_videoleadÚgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Nemzeti ünnepünkről mindig megemlékeztek valamilyen formában. Hol ünnepélyesebben, hol kevésbé, de mindegyik rendszer talált benne valamit, amit magáénak vallott.

Mostani válogatásunk az 1945 utáni átmeneti, koalíciós időszakból való. Két MAFIRT krónika, az 1946. évi 23. szám, és az 1947. évi 60. szám ad összeállítást a március 15-i ünnepségekről. A MAFIRT (Magyar Filmgyártó Rt.) egyébként a kommunista párt vállalata volt, és ekkor már egyeduralkodó volt a filmhíradók gyártásában.

Az 1946-os krónika már az első köztársaságbeli március 15-i megemlékezésekről számol be. 1946. február 1-jén ugyanis megszűnt a királyság, mint államforma, mivel az Országgyűlés kikiáltotta a köztársaságot.

Az 1947-es krónika terjedelmesebb összeállítást közöl. A már hagyományos helyszínek mellett (Kossuth-szobor, Nemzeti Múzeum, Petőfi-szobor) más események is megjelennek: a Partizánok Bajtársi Szövetségének 1848-ról szóló kiállítása, Tildy Zoltán köztársasági elnök Szabadság érdemrendet osztogat. Az 1946-osban új helyszín Táncsics háza.

Mindkét krónikában fontos szerep jut az ifjúságnak, és mindkettőben több párt képviselője is megjelenik. Így a Kisgazdapárt, a Nemzeti Parasztpárt, a Szociáldemokrata Párt és a Magyar Kommunista Párt, illetve az ifjúsági szervezetek, de jelen volt a honvédség és a rendőrség is. A város vezetése is képviseltette magát.

Úgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Kolozsi Lajos

• Publikálva: 2012.03.14. 09:10 • Címke: filmhíradók, történelem, dokumentumfilm, évforduló

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára

Magyar játékfilmek