a rovat írásai

75 éves lett a legjobb d'Artagnan

Michael York angol filmszínész, akit a Forsyte Saga című tévésorozat, a Kabaré és A három testőr című filmek révén ismer a közönség, március 27-én lesz hetvenöt éves.

Malajziában 13-as karikával mehet A szépség, Kuvaitban sehogyan sem

Cenzúrázatlanul, de 13-as karikával mutatják be Malajziában A szépség és a szörnyeteg című zenés ifjúsági filmet, az 1991-es animáció élőszereplős változatát – jelentette be kedden a Walt Disney filmstúdió. Kuvaitban négy nap után levették a műsorról a filmet a mozik, és már nem is fogják játszani.

Rendező mindentől elidegenítő filmekkel

Március 23-án hetvenöt éves Michael Haneke osztrák rendező, a kortárs európai filmművészet kiemelkedő alakja, a többi közt A zongoratanárnő, a Rejtély, A fehér szalag és a Szerelem alkotója, aki munkáiban az elidegenedés, a fenyegetettség érzését boncolgatja.

Eljön hozzánk a Trónok harca, igaz, csak két szereplővel

Budapestre látogat a Trónok harca című televíziós sorozat két szereplője, Gemma Whelan és Daniel Portman.

Glenn Close: akinek hat jelölés sem hozott Oscar-díjat

Március 19-én hetvenéves Glenn Close Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas amerikai színésznő, aki nemcsak a filmvásznon, hanem televíziós és színpadi szerepeiben is maradandó alakításokat nyújt.

Spike Lee és a tiszteletbeli Oscar

Március 20-án lesz hatvanéves Spike Lee tiszteletbeli Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, az afroamerikai közösség legismertebb filmes alakja.

Kivágták a „meleg pillanatot″, mégsem vetítik a filmet?

Bár Malajziában végül engedélyezték A szépség és a szörnyeteg bemutatását a filmben szereplő meleg jelenet kivágása után, a filmet gyártó Walt Disney stúdió elutasította, hogy kivágják a malajziai hatóságok által kifogásolt meleg jelenetet A szépség és a szörnyetegből, és úgy döntött, hogy inkább lemond a forgalmazásról a délkelet-ázsiai országban.

Új Mátrix Keanu Reeves nélkül

Visszatérhet a filmvászonra a Mátrix című nagysikerű sci-fi, a Hollywood Repoerter értesülése szerint a Warner Bros stúdió azt tervezi, a Wachowski-testvérek legendás filmjét újra életre kelti.

Jövőre sem lesz Avatar-folytatás

Jövőre sem készül el minden idők legnagyobb kasszasikere, az Avatar folytatása.James Cameron rendező a Toronto Star című lapnak azt mondta, jelenleg négy Avatar-filmen dolgozik párhuzamosan, és az embereknek meg kell érteniük, hogy ez óriási vállalkozás.

Elhunyt Kovács András

Életének 92. évében szombat hajnalban elhunyt Kovács András filmrendező, Kossuth-díjas, kétszeres Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész – közölte a család.

Nem a tanárok ellen készült a Mindenki!

A Mindenki nem pedagógusok elleni kiáltványnak készült – hangsúlyozta szerdán Budapesten Deák Kristóf, az Oscar-díjas rövidfilm rendezője, aki elmondta azt is: örül, hogy a film teljesen ellentétes értelmezéseket szült.

Film összes cikke »

Március 15. ünneplése a múltban

mafirt46_videoleadÚgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Nemzeti ünnepünkről mindig megemlékeztek valamilyen formában. Hol ünnepélyesebben, hol kevésbé, de mindegyik rendszer talált benne valamit, amit magáénak vallott.

Mostani válogatásunk az 1945 utáni átmeneti, koalíciós időszakból való. Két MAFIRT krónika, az 1946. évi 23. szám, és az 1947. évi 60. szám ad összeállítást a március 15-i ünnepségekről. A MAFIRT (Magyar Filmgyártó Rt.) egyébként a kommunista párt vállalata volt, és ekkor már egyeduralkodó volt a filmhíradók gyártásában.

Az 1946-os krónika már az első köztársaságbeli március 15-i megemlékezésekről számol be. 1946. február 1-jén ugyanis megszűnt a királyság, mint államforma, mivel az Országgyűlés kikiáltotta a köztársaságot.

Az 1947-es krónika terjedelmesebb összeállítást közöl. A már hagyományos helyszínek mellett (Kossuth-szobor, Nemzeti Múzeum, Petőfi-szobor) más események is megjelennek: a Partizánok Bajtársi Szövetségének 1848-ról szóló kiállítása, Tildy Zoltán köztársasági elnök Szabadság érdemrendet osztogat. Az 1946-osban új helyszín Táncsics háza.

Mindkét krónikában fontos szerep jut az ifjúságnak, és mindkettőben több párt képviselője is megjelenik. Így a Kisgazdapárt, a Nemzeti Parasztpárt, a Szociáldemokrata Párt és a Magyar Kommunista Párt, illetve az ifjúsági szervezetek, de jelen volt a honvédség és a rendőrség is. A város vezetése is képviseltette magát.

Úgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Kolozsi Lajos

• Publikálva: 2012.03.14. 09:10 • Címke: filmhíradók, történelem, dokumentumfilm, évforduló

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára

Magyar játékfilmek