a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

Március 15. ünneplése a múltban

mafirt46_videoleadÚgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Nemzeti ünnepünkről mindig megemlékeztek valamilyen formában. Hol ünnepélyesebben, hol kevésbé, de mindegyik rendszer talált benne valamit, amit magáénak vallott.

Mostani válogatásunk az 1945 utáni átmeneti, koalíciós időszakból való. Két MAFIRT krónika, az 1946. évi 23. szám, és az 1947. évi 60. szám ad összeállítást a március 15-i ünnepségekről. A MAFIRT (Magyar Filmgyártó Rt.) egyébként a kommunista párt vállalata volt, és ekkor már egyeduralkodó volt a filmhíradók gyártásában.

Az 1946-os krónika már az első köztársaságbeli március 15-i megemlékezésekről számol be. 1946. február 1-jén ugyanis megszűnt a királyság, mint államforma, mivel az Országgyűlés kikiáltotta a köztársaságot.

Az 1947-es krónika terjedelmesebb összeállítást közöl. A már hagyományos helyszínek mellett (Kossuth-szobor, Nemzeti Múzeum, Petőfi-szobor) más események is megjelennek: a Partizánok Bajtársi Szövetségének 1848-ról szóló kiállítása, Tildy Zoltán köztársasági elnök Szabadság érdemrendet osztogat. Az 1946-osban új helyszín Táncsics háza.

Mindkét krónikában fontos szerep jut az ifjúságnak, és mindkettőben több párt képviselője is megjelenik. Így a Kisgazdapárt, a Nemzeti Parasztpárt, a Szociáldemokrata Párt és a Magyar Kommunista Párt, illetve az ifjúsági szervezetek, de jelen volt a honvédség és a rendőrség is. A város vezetése is képviseltette magát.

Úgy tűnik, akkoriban március 15-e egységteremtő ereje jobban érvényesült.

Kolozsi Lajos

• Publikálva: 2012.03.14. 09:10 • Címke: filmhíradók, történelem, dokumentumfilm, évforduló

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára

Magyar játékfilmek