a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Viva la libertà – Éljen a szabadság!

Moziajánló

viva

Unja a kampányt? Látogasson el Olaszországba, ahol már csak a csoda segíthet: egy különc filozófusból lesz sikeres politikus. Sajnos csak egy utópisztikus vígjátékban.

A legnagyobb olasz ellenzéki párt válságban van. A párt vezetője, Enrico (Toni Servillo) szintén. A süllyedő népszerűségért pártja őt okolja, tőle várja a változást, az inspirációt. Ő azonban depressziós, egyre inkább visszahúzódik, míg egy éjjel búcsú nélkül kilép addigi életéből, felesége sem tudja, hová tűnhetett. Párizsban, ifjúkori szerelménél (Valeria Bruni Tedeschi) és annak filmrendező férjénél talál menedéket. Titkárára (Valerio Mastandrea) vár a hálátlan feladat, hogy a fenyegető botrányt elhárítsa.

viva

Szorongatott helyzetében megkeresi Enrico ikertestvérét, Giovannit (Toni Servillo), egy különc filozófust, akit nemrég engedtek ki az elmegyógyintézetből. Külsőleg tökéletes mása a testvérének, minden más szempontból azonban nagyon különbözik tőle: míg Enrico fegyelmezett, zárkózott, ő életvidám, őszinte. Hirtelen ötlettől vezérelve a titkár rábeszéli, hogy ugorjon be testvére szerepébe, amíg az elő nem kerül. Kiderül, hogy Giovanni kimondottan élvezi a feladatot és nem is sikertelen az új szerepében. Talányos paradoxonokkal ejti gondolkodóba a politikusokat, a sajtót és a választókat. Mindenki felkapja a fejét, mert tőle nem a politikusoktól megszokott kliséket hallják, hanem költészetet. Őszinte szavakat egy rokonszenves személyiségtől, aki tanácstalanságát sem tagadja, és attól sem riad vissza, hogy a Merkelről mintázott német kancellárt megtáncoltassa.

viva

Egy hasonmás-történet mai olasz politikai közegben? Elmegyógyintézetből szabadult filozófus? – Elég riasztóan hangzik. De ne hagyjuk magunkat a kevéssé reálisan ható szüzsétől eltántorítani: Roberto Andò saját regényéből készített filmje könnyed és szellemes utópia. Azt a szívmelengető gondolatot sugallja, hogy lehet más a politika, hogy lehet a tömegekre intellektuális eszközökkel hatni. Naiv elképzelés ez, de a moziban másfél óráig üdítő nézni. És nem kell megijedni, semmilyen előzetes ismeretre nincs szükség az olasz politikáról. Szórakoztatóak a dialógusok, Toni Servillo pedig lubickol a kettős szerepben.

viva

Servillo korábban is alakított már politikust: első nagy nemzetközi sikerében (Il Divo – A megfoghatatlan) a legendás kereszténydemokrata miniszterelnököt, Andreottit. Ez a film is az ő karizmájára alapoz, és nem is kell csalódnunk. Finoman, visszafogott eszközökkel jeleníti meg az egymástól nagyon különböző ikerpárt: az egyik megpróbálja újra élvezni az életet, a másik a saját életszeretetét viszi át a politikába. Ők ketten a történet kezdetén már 25 éve nem találkoztak és nem is beszéltek egymással (a filmben sem fognak), azonban a történtek során szavak nélkül is közelednek egymáshoz. A végére olyannyira eggyé válnak, hogy nem lehet őket egymástól megkülönböztetni. Ki kell emelni még a titkár szerepében Valerio Mastandreát, aki az egész masinériát működteti, miközben maga is megváltozik.

viva

A filmet egyébként A nagy szépség előtt forgatták és Olaszországban előbb is mutatták be. Talán az olaszok politikai kiábrándultságát jelzi, hogy milyen lelkes fogadtatásra talált, díjesővel halmozták el. Bár a filmben vázolt eseményeket nehéz elhinni; és kissé direkt a „kiégett politikus” és a „bolond entellektüel” szembeállítás is, de érdemes megnézni, elsősorban a kitűnő színész, másodsorban a derűs végkicsengés miatt. Bárcsak így nézne ki a valóságban is egy politikai kampány.

Ajánljuk:
• azoknak, akik látni akarják a legnagyobb élő olasz színészt
• idealistáknak
• politológusoknak

Nem ajánljuk:
• akiket egyáltalán nem érdekel a politika
• akiket untatnak a „művészfilmek”


Viva la libertà – Éljen a szabadság!
Viva la libertà
színes, feliratos, olasz vígjáték, 94 perc, 2013, rendező, saját regényéből írta: Roberto Andò, operatőr: Angelo Pasquini, szereplők: Toni Servillo (Enrico Oliveri / Giovanni Ernani), Valerio Mastandrea (Andrea Bottini), Valeria Bruni Tedeschi (Danielle), Michela Cescon (Anna), Eric Nguyen (Mung)

Löwensohn Enikő

• Publikálva: 2014.03.27. 11:26 • Címke: moziajánló