a rovat írásai

Imrédy Béla

A 20. századi magyar miniszterelnököket is felvonultató sorozatunkban – a történelmi arcképcsarnokban – ezúttal Imrédy Béla nyilvános beszédeiből készítettünk válogatást.

A sztahanovista mozgalom

„A felső határ az égbolt!” – adta ki a jelszót dörgedelmes taps kíséretében Rákosi Mátyás a Magyar Sztahanovisták I. Kongresszusán 1950 márciusában. A most látható kisfilm a mozgalom történetébe enged rövid bepillantást.

Nyomorfilm

Az elveszített első világháború pusztító hazai társadalmi következményeiről ad érzékletes képet a most látható filmritkaság.

A soproni népszavazás

Az 1921. december 14-én Sopronban és a város vonzáskörzetéhez tartozó további nyolc faluban megtartott népszavazás végül Magyarország egyetlen tartós revíziós sikerét hozta.

Károlyi Mihály

A Károlyi Mihályt megörökítő filmfelvételek zöme érdekes módon közvetlenül a két nagy világégést követő időszakból – 1918-1919-ből, illetve 1946-ból – maradt ránk. A történelmi arcképcsarnok aktuális összeállítása ezekből a felvételekből válogatott.

Gömbös Gyula

A magyar történelmi arcképcsarnokban ezúttal Gömbös Gyula miniszterelnöki pályafutásának néhány fontosabb állomását megörökítő tudósításból készítettünk válogatást.

Trianoni békekonferencia

1920. június 4-én budapesti idő szerint délután fél ötkor a versailles-i Nagy-Trianon palotában látta el kézjegyével Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd a trianoni békediktátumot, mellyel szentesítették a történelmi Magyarország szétszakítását.

Kun Béla

A magyar történelem kulcsfiguráit megörökítő filmrészletek között válogatva, történelmi arcképcsarnokunkban elsőként a Kun Béláról készült összeállításunk látható.

Történelem összes cikke »

Kun Béla

KunleadA magyar történelem kulcsfiguráit megörökítő filmrészletek között válogatva, történelmi arcképcsarnokunkban elsőként a Kun Béláról készült összeállításunk látható.

A magyar Tanácsköztársaság néhány hónapjáról viszonylag bőséges híradóanyag maradt az utókorra, köszönhetően nem csupán a Vörös Riportfilm tevékenységének, hanem annak a gondosságnak is, amellyel a két világháború közötti időszak hivatalos szervei megőrizték azokat, elsősorban a proletárdiktatúrát működtető személyek elleni perek bűnjeleként. A Kun Béláról készült összeállításunkban korabeli híradók mellett a szovjet emigrációban töltött időszakába is bepillanthatunk.

video

Kun Béla (7:13 perc)

Felhasznált híradófelvételek:
Vörös Riport Film 2. 1919. április: A Magyarországi Szocialista Párt gyűlése az Országház előtt. Kun Béla beszél.
Vörös Riport Film 4. 1919. április: A Forradalmi Kormányzótanács szemléje a csapatok fölött. A csapatok tisztelgése Kun Béla és Garbai Sándor előtt.
Vörös Riport Film 5. 1919. május: Az első szabad május 1. Kun és Szamuely népbiztosok a Lenin-fiúk között.
Vörös Riport Film 11. 1919. június: Felvételek a Vörös Hadsereg északi frontjáról. A felszabadított Kassa. Kun Béla elvtársat felköszönti egy proletárgyermek. Kun Béla beszél.
Vörös Riport Film 13. 1919. június: A Tanácsok Országos Gyűlésének megnyitása a Városi Színházban 1919. június 14-én. Kun Béla és Bokányi az ülésről távozóban.
Vörös Riport Film 14. 1919. július: Az ellenforradalom proletár áldozatainak temetése. Kun és Garbai elvtársak.
Vörös Riport Film 16. 1919. július: A katonai főreáliskola ünnepli az ellenforradalom leveretését. Kun Béla népbiztos beszél a növendékekhez. Kun Béla elvtárs üdvözli az V/VI. gyári munkásszázadot.
Holnap már tavasz lesz (rendező: Bokor László, 1965, részlet)
Zene (Free Music Archive): Lee Rosevere: Ciro; Trans Atlantic Rage Balogh: Equal Soul; Candelgravity: Good Morning.

Cikk a Vörös Riport Filmről a Filmkultúrán
 
Nagy Levente

• Publikálva: 2014.04.02. 13:09 • Címke: történelmi arcképcsarnok