a rovat írásai

Imrédy Béla

A 20. századi magyar miniszterelnököket is felvonultató sorozatunkban – a történelmi arcképcsarnokban – ezúttal Imrédy Béla nyilvános beszédeiből készítettünk válogatást.

A sztahanovista mozgalom

„A felső határ az égbolt!” – adta ki a jelszót dörgedelmes taps kíséretében Rákosi Mátyás a Magyar Sztahanovisták I. Kongresszusán 1950 márciusában. A most látható kisfilm a mozgalom történetébe enged rövid bepillantást.

Nyomorfilm

Az elveszített első világháború pusztító hazai társadalmi következményeiről ad érzékletes képet a most látható filmritkaság.

A soproni népszavazás

Az 1921. december 14-én Sopronban és a város vonzáskörzetéhez tartozó további nyolc faluban megtartott népszavazás végül Magyarország egyetlen tartós revíziós sikerét hozta.

Károlyi Mihály

A Károlyi Mihályt megörökítő filmfelvételek zöme érdekes módon közvetlenül a két nagy világégést követő időszakból – 1918-1919-ből, illetve 1946-ból – maradt ránk. A történelmi arcképcsarnok aktuális összeállítása ezekből a felvételekből válogatott.

Gömbös Gyula

A magyar történelmi arcképcsarnokban ezúttal Gömbös Gyula miniszterelnöki pályafutásának néhány fontosabb állomását megörökítő tudósításból készítettünk válogatást.

Trianoni békekonferencia

1920. június 4-én budapesti idő szerint délután fél ötkor a versailles-i Nagy-Trianon palotában látta el kézjegyével Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd a trianoni békediktátumot, mellyel szentesítették a történelmi Magyarország szétszakítását.

Kun Béla

A magyar történelem kulcsfiguráit megörökítő filmrészletek között válogatva, történelmi arcképcsarnokunkban elsőként a Kun Béláról készült összeállításunk látható.

Történelem összes cikke »

Imrédy Béla

Imrédy BélaA 20. századi magyar miniszterelnököket is felvonultató sorozatunkban – a történelmi arcképcsarnokban – ezúttal Imrédy Béla nyilvános beszédeiből készítettünk válogatást.

Imrédy Béla (1891-1946) elismert pénzügyi szakemberként 1938 májusában vehette át kormányfői megbízatását. A róla szóló híradó tudósítások zöme is 1939 februárjáig tartó miniszterelnöksége idejére esett. Már kinevezése után tartott rövid rádiónyilatkozatát is rögzítette a Magyar Film Iroda csakúgy, mint a Felvidék egy részének visszacsatolásakor tett szózatát 1938 novemberében.

Politikai pályafutásának egyik kulcspillanata és egyben fordulópontja volt az általa létrehozott Magyar Élet Mozgalom zászlóbontása 1939. január 6-án, melyet a kamerák is megörökítettek. Az orosz frontot megjárt magyar katonákat soraiban tudó Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség 1944-es gyűlésén elmondott beszéde már a végjáték kezdete volt. 1946. február 4-én a magyar népbíróság golyó általi halálra ítélte. A Zeneakadémián megtartott tárgyalásáról készült rövid bejátszást már a Mafirt Krónika készítette.

video

Imrédy Béla (8:07 perc)

Felhasznált híradófelvételek:
Magyar Világhíradó 743. 1938. május: Az új miniszterelnök rádióbeszéde
Magyar Világhíradó 747. 1938. június: A Frontharcos Szövetség vezetői értekezlete
Magyar Világhíradó 767. 1938. november: Imrédy Béla miniszterelnök szózata Budapesten
Magyar Világhíradó 777. 1939. január: Imrédy Béla miniszterelnök beszéde a Magyar Élet Mozgalom gyűlésén
Magyar Világhíradó 1062. 1944. június : A bolsevizmus elleni küzdelem megindulásának harmadik évfordulóján a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség a Tattersall csarnokában találkozót rendezett
Mafirt Krónika 14. 1945. november: Háborús bűnös tárgyalása [Imrédy Béla]

Nagy Levente

• Publikálva: 2014.08.18. 10:28 • Címke: történelmi arcképcsarnok