a rovat írásai

Imrédy Béla

A 20. századi magyar miniszterelnököket is felvonultató sorozatunkban – a történelmi arcképcsarnokban – ezúttal Imrédy Béla nyilvános beszédeiből készítettünk válogatást.

A sztahanovista mozgalom

„A felső határ az égbolt!” – adta ki a jelszót dörgedelmes taps kíséretében Rákosi Mátyás a Magyar Sztahanovisták I. Kongresszusán 1950 márciusában. A most látható kisfilm a mozgalom történetébe enged rövid bepillantást.

Nyomorfilm

Az elveszített első világháború pusztító hazai társadalmi következményeiről ad érzékletes képet a most látható filmritkaság.

A soproni népszavazás

Az 1921. december 14-én Sopronban és a város vonzáskörzetéhez tartozó további nyolc faluban megtartott népszavazás végül Magyarország egyetlen tartós revíziós sikerét hozta.

Károlyi Mihály

A Károlyi Mihályt megörökítő filmfelvételek zöme érdekes módon közvetlenül a két nagy világégést követő időszakból – 1918-1919-ből, illetve 1946-ból – maradt ránk. A történelmi arcképcsarnok aktuális összeállítása ezekből a felvételekből válogatott.

Gömbös Gyula

A magyar történelmi arcképcsarnokban ezúttal Gömbös Gyula miniszterelnöki pályafutásának néhány fontosabb állomását megörökítő tudósításból készítettünk válogatást.

Trianoni békekonferencia

1920. június 4-én budapesti idő szerint délután fél ötkor a versailles-i Nagy-Trianon palotában látta el kézjegyével Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd a trianoni békediktátumot, mellyel szentesítették a történelmi Magyarország szétszakítását.

Kun Béla

A magyar történelem kulcsfiguráit megörökítő filmrészletek között válogatva, történelmi arcképcsarnokunkban elsőként a Kun Béláról készült összeállításunk látható.

Történelem összes cikke »

Gömbös Gyula

Gömbös_Gyula_oktatásA magyar történelmi arcképcsarnokban ezúttal Gömbös Gyula miniszterelnöki pályafutásának néhány fontosabb állomását megörökítő tudósításból készítettünk válogatást.

A hangosfilm megjelenését követően Gömbös Gyula volt az első magyar miniszterelnök, akit láthatott és hallhatott is a heti híradót megtekintő közönség. A miniszterelnök tudatosan próbálta kihasználni a médiában rejlő lehetőségeket, így több politikai gyűlésen, illetve a Magyar Rádióban elmondott beszédét is megörökítették a filmhíradók. Ezek a felvételek is feltűnnek a következő összeállításban.

video

Gömbös Gyula (7:00 perc)

Felhasznált híradófelvételek:
Magyar Világhíradó 451. 1932. október: A Társadalmi Egyesületek Szövetségének felvonulása Gömbös Gyula tiszteletére.
Magyar Világhíradó 459. 1932. november: A Nemzeti Egység pártjának alföldi zászlóbontása Nagykőrösön.
Magyar Világhíradó 660. 1936. október: Gömbös Gyula holttestének hazahozatala és temetése.

Nagy Levente

• Publikálva: 2014.04.10. 12:18 • Címke: történelmi arcképcsarnok