a rovat írásai

Imrédy Béla

A 20. századi magyar miniszterelnököket is felvonultató sorozatunkban – a történelmi arcképcsarnokban – ezúttal Imrédy Béla nyilvános beszédeiből készítettünk válogatást.

A sztahanovista mozgalom

„A felső határ az égbolt!” – adta ki a jelszót dörgedelmes taps kíséretében Rákosi Mátyás a Magyar Sztahanovisták I. Kongresszusán 1950 márciusában. A most látható kisfilm a mozgalom történetébe enged rövid bepillantást.

Nyomorfilm

Az elveszített első világháború pusztító hazai társadalmi következményeiről ad érzékletes képet a most látható filmritkaság.

A soproni népszavazás

Az 1921. december 14-én Sopronban és a város vonzáskörzetéhez tartozó további nyolc faluban megtartott népszavazás végül Magyarország egyetlen tartós revíziós sikerét hozta.

Károlyi Mihály

A Károlyi Mihályt megörökítő filmfelvételek zöme érdekes módon közvetlenül a két nagy világégést követő időszakból – 1918-1919-ből, illetve 1946-ból – maradt ránk. A történelmi arcképcsarnok aktuális összeállítása ezekből a felvételekből válogatott.

Gömbös Gyula

A magyar történelmi arcképcsarnokban ezúttal Gömbös Gyula miniszterelnöki pályafutásának néhány fontosabb állomását megörökítő tudósításból készítettünk válogatást.

Trianoni békekonferencia

1920. június 4-én budapesti idő szerint délután fél ötkor a versailles-i Nagy-Trianon palotában látta el kézjegyével Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd a trianoni békediktátumot, mellyel szentesítették a történelmi Magyarország szétszakítását.

Kun Béla

A magyar történelem kulcsfiguráit megörökítő filmrészletek között válogatva, történelmi arcképcsarnokunkban elsőként a Kun Béláról készült összeállításunk látható.

Történelem összes cikke »

Nyomorfilm

NyomorfilmAz elveszített első világháború pusztító hazai társadalmi következményeiről ad érzékletes képet a most látható filmritkaság.

Az 1920-ban készült összeállítás címére és gyártójára nézve nem rendelkezünk pontos adatokkal. Amit biztosan tudunk, hogy elkészítése Huszár Károly egykori miniszterelnök (1919. november – 1920. március) nevéhez köthető, aki a főváros súlyos szociális helyzetét látva humanitárius segítség szervezésébe kezdett, nyomorakció néven. A vélhetően külföldre szánt propagandaanyagban Budapest szegénynegyedei, nyomorgói, hadirokkantak és éhező gyerekek láthatóak. A mozgóképek mellett Tábori Kornél – a szociofotóiról is ismert riporter – fényképei is azonosíthatóak a filmben.
Az alkotás különösen értékes felvételeket tartalmaz a későbbi elcsatolt területekről menekülni kényszerült – a nagyvárosok (elsősorban Budapest) pályaudvarainak külső vágányaira tolt – vasúti (marha)vagonokban élő magyar családokról. Ezidáig ezek az egyetlen rendelkezésünkre álló mozgóképek az ún. vagonlakókról.

A nyolcperces rövidfilm a Svéd Vöröskeresztnél maradt fenn, ahonnan az a Svájci Filmarchívumba, onnan pedig 2006-ban a Magyar Nemzeti Digitális Archívumba került, a filmarchívum nyilvántartásában Nyomorfilm címen szerepel.

video

Nyomorfilm (8:01 perc)

Felhasznált zene (Free Music Archive):
LJ Kruzer: Chantiers Navals 412; Tam814

Nagy Levente

• Publikálva: 2014.06.10. 12:00 • Címke: történelmi események