a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Kalandozás a nádasban

​Megjelent a Cimborák – Nádi szélben DVD-n

cimborak_lead

A MaNDA gondozásában jelent meg a 100 éve született Homoki-Nagy István talán legismertebb természetfilmje, a Cimborák – Nádi szélben. A klasszikus filmalkotás immár a harmadik a Természetfilm gyöngyszemei sorozatban a szintén Homoki rendezte Gyöngyvirágtól lombhullásig és Kollányi Ágoston örökbecsűje, a Noé bárkái után.

Repülőgép zuhan a nádas felett, három ejtőernyős doboz hagyja el a füstölgő járművet. A dobozok vadászkiállításra igyekvő állatokat rejtenek. Fickó, a vizsla, Pletyka, az apró tacskó valamint Nimród, az idomított héja kényszerleszállása a film kezdő képsora. Hogyan találják fel magukat a nádasban, lesz-e mit enniük, milyen kalandok érik őket, hazajutnak-e valaha ebből a furcsa, saját természeti törvényeit követő világból?

cimborak


Az 1958-ban, négyévnyi előkészület után bemutatott alkotás óriási sikert aratott a filmszínházakban és később a televízió képernyője előtt is. A Cimborák méltó folytatása volt Homoki 1950 óta készülő, egyre gazdagabb kiállítású filmjeinek, ráadásul a kedves kerettörténet új rajongókat is szerzett a természetfilmnek. Több mint fél évszázad után is izgalmas és lebilincselő végiggondolni, miként tudta a rendező és legközelebbi állandó munkatársa, egyben felesége, Zsoldos Éva összeilleszteni a fiktív kerettörténetet a különböző vadon élő állatok mozgásával, szokásaival.

cimborak

A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kedves illetve tanulságos képsorok a ma már kissé meghökkentő narráció mellett is elevenek. Varázslatos, mára jelentősen megváltozott tájakat, a mindennapokban szinte sosem látható állatokat tár elénk Homoki filmje, sőt a hagyományos viseletben és felszereléssel elénk lépő halász alakja a tájjal együtt élő s lélegző embert is bemutatja, néprajzi elemeket csempészve a sokrétű történetbe.

video

A Cimborák – Nádi szélben váratlan, tragikus befejezése akár szimbolikus jelentőségű is lehetett bemutatója idején, két évvel az elbukott forradalom után, de a film elsősorban igaz himnusz és főhajtás a természet erői, kisebb-nagyobb élőlényei előtt játékos, oldott és a mai nézők számára is fogyasztható formában.

cimborak_dvd
Cimborák – Nádi szélben. Színes magyar természetfilm, 1958, 77 perc

A DVD kiadás a digitálisan felújított film mellett egy igen különleges csemegével is szolgál. Rácz Gábor, a 12 hónap az erdőn című alkotás rendezője beszél a Homoki-Nagy István társaságában szerzett élményeiről és a természetfilmezés hőskorának ma már távolinak s meseszerűnek tűnő nehézségeiről.
 
A MaNDA összes DVD-kiadványa

• Publikálva: 2014.04.01. 09:52 • Címke: manda, dokumentumfilm, dvd