a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Amerika kapitány és a pénz

amerika_kapitany_lead

Az Amerika kapitányA tél katonája egy jól sikerült film a maga műfajában, minden percét élveztem, ahogy vélhetően a kedves olvasó is így nyilatkozik majd róla, miután a 3D-től is zúgó fejjel kiér a teremből.

Az Amerika kapitány – A tél katonája című képregényfilm nem csak áprilisi bevételi rekordot állított be Észak-Amerikában hétvégi premierjével, az elmúlt tíz nap alatt a nemzetközi piacon is kasszasikerré vált – írja az MTI. És ennyi, itt van a kutya elásva, a többi csak duma. Ne is olvassák tovább, és a filmre se menjenek el! Na jó, az előző mondat a kultúrsznoboknak íródott, az Amerika kapitány egy jól sikerült film a maga műfajában, és minden percét élveztem, ahogy vélhetően a kedves olvasó is így nyilatkozik majd róla, miután a 3D-től is zúgó fejjel kiér a vetítőteremből.

amerika_kapitany

A pénz szerepéről meg ne is beszéljünk azután, hogy mondjuk a magyar bajnokaspiráns éves költségvetéséből az olasz élvonalban küzdő A.S. Roma három napig tudna létezni. Fordítsuk akkor át ezt a filmiparra, és mindjárt itt is a válasz, hogy miért nézünk itt ebben a jobb sorsra érdemes Európában ilyen Amerika kapitányokról szóló, végtelenül egyszerű mondanivalóval útnak indított mozikat. Mert az ismerős lehet az amerikai filmeken felnőtteknek, hogy szörnyű nagy összeesküvés szövődik a világ ellen, már minden veszni látszik, a gonosz győzelme pillanatokon belül bekövetkezik, amikor megérkezik az „igazi hős” és a kígyó fejére lép. Az, hogy ez a kígyó jelen esetben éppen egy fejekkel bőven ellátott hidra, pontosabban a HYDRA, teljesen lényegtelen. Azaz nem teljesen az, hiszen ezt a világuralomra törő titkos szervezetet, mint azt a történet első részéből már tudjuk, gaz nácik gründolták, és mint most kiderül, működtetik is, épp a világ biztonságáért felelős szervezeten belül a mai napig. Azt kevesen tudják, hogy Amerika kapitány a gyilkolásra is remekül használható pajzsával éppen a második világháború alatt került először képregények lapjaira és a hidrás rettenetek mellett majomszerűre rajzolt japán katonákra is vadászott. Ezek a japán majmok, tekintettel a szigetországnak jelenleg a világgazdaságban betöltött fontos szerepére, hát hogy is mondjam, nem igazán komilfók, a nácik ellen meg egészen a Nap kihűléséig lehet küzdeni.

amerika_kapitany

A jó és a rossz harca örök témája a papírra vetett, vagy filmszalagon rögzített alkotásoknak. Ezt a küzdelmet változatos módon meg lehet jeleníteni, többek között az Amerikában igazán népszerű képregényeken keresztül is. A Marvell pedig egy ideje abból csinál pénzt, hogy filmre viszi ezeket a korábban már a comics műfaj által széles körben ismertté tett és népszerűsített figurákat. Jó kérdés persze, hogy eredetileg mely kor-, vagy éppen társadalmi osztályok voltak e műfaj célcsoportjai, és az is elgondolkodtató, hogy kinek szánják ezeket a megfilmesített, 16-os karikával gondosan ellátott filmváltozatokat. Amik bonyolultabbak és véresebbek annál, hogy gyermekek elé kerüljenek, ahhoz meg elég primitívek és ostobák, hogy egy normál intelligenciahányadosú és képzettségű felnőtt szellemi élvezetet találjon bennük. Na, ilyenkor van az, hogy nem kell mindenben az „értelmet” keresni. Szórakozzunk csak felhőtlenül, és ehhez kell egy jó rendező, látványilag is fel kell turbózni a produktumot, no és természetesen ügyeletes, vagy éppen kihunyóban lévő világsztárokat kell szerződtetni a főbb szerepekre. Ha e kritériumok szerint pontoznánk az Amerika kapitány 2-t, bizony 10-ből közel 10-et érdemelne. Jó rendezőből mindjárt kettő is jutott neki a tévésorozatokon edződött Joe és Anthony Roussóval, sztárból meg ott van az egyik amerikai emberideált (jóképű, izmos, szőke és kékszemű) százszázalékig hozó Chris Evans. Akinek mimikája ugyan nem sokat fejlődött az első rész óta, viszont egyre ügyesebb fogásokat alkalmaz a test test elleni harcban. Fogadjunk, a harmadik részben még szeretkezni is fog majd, vélhetően magával a Bosszúállókból áttelepített Fekete Özveggyel. S ha már itt tartunk, Scarlett Johansson szerintem hiába kelt fel a forgatás előtt hetekig reggel ötkor, hogy gyúrjon, ügyesedjen, még mindig nem hiteles ravasz kémes gyilkológépnek. Viszont ő az egyik „ügyeletes jó nő” Hollywoodban az ezzel járó méretekkel és színészi képességekkel. Samuel L. Jackson meg veszettül öregszik, ezzel nem lehet mit kezdeni, de akkor is illúzióromboló pucér felsőtettel mutogatni, az meg, hogy a szemét takaró „kalózbőr” alatt egy gennyedző valami van, egyenesen undorító.

amerika_kapitany

Na, most már csak a gonoszság szellemi agytrösztjét alakító Robert Redfordról kell leírnom valami rosszat. Hát ő annyira elaggott már szegény, hogy minden tekintetben úgy néz ki, mint egy unokákkal teleaggatott jóságos nagypapa. Majdnem elsírtam magam, amikor lelövése után utolsó leheletével a HYDRÁT éltette, de nem volt rá időm, hiszen közben éppen zajlott a mindent eldöntő összecsapás a jó és a rossz között. Amiben a tíz millió, a rendszer számára veszélyt jelentő ember likvidálására legyártott repülő erődök a levegőbe emelkedtek, a számítógép vezérelte lövegek pedig rá is álltak a New York környéki célpontokra, amikor megérkezett Amerika kapitány, most a Tél katonájától szorongattatva, és 3D-ben egymás ellen fordította a három légi járművet. Na, ez a rész, és még a felütésnek megcsinált túszszabadítás, és a klasszikus nagyvárosi autós üldözésen túlmutató Nick Fury elleni támadás annyira lenyűgözött, hogy ismét csak ajánlani tudom ezt a filmet az ily módon szórakozni vágyóknak. Az ilyen filmes teljesítményeknek meg most már hamar híre megy, no és ott vannak a mindenféle reklámfogások is. Hát így jöhetett össze a Magyar Távirati Iroda által is tudósításra érdemesített kasszasiker. És tényleg, most az egyszer bátran gyarapítsa a kedves olvasó is a gyártók, a forgalmazók és mozihálózatok bevételét! Nem bánja meg.



Annak ajánlom, aki:
• nem szereti az agyalós, mindenféle csavarokkal nehezített filmeket
• szeret tátott szájjal tartósan mozivászonra bámulni

Nem való annak, aki:
• végigolvasta az Eltűnt idő nyomábant
• tudja azt, hogy a világ dolgai nem feltétlenül csak fehérek és feketék


Amerika Kapitány – A tél katonája
Captain America: The Winter Soldier
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 128 perc, 2014,  rendező: Joe Russo, Anthony Russo, szereplők: Chris Evans (Steve Rogers / Amerika Kapitány), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Robert Redford (Alexander Pierce)

Bemutató: 2014. április 10.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.04.10. 13:56 • Címke: moziajánló