a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Olajláz Északon

Moziajánló: Halálos mélység

halalosNehéz a pionírok élete. Szűzföldet törni, bennszülöttekkel harcolni, odahagyni a családot, amikor menni kell. Változnak a korok és változnak a helyzetek, de úttörők mindig lesznek.

Norvégiában például a távoli nyolcvanas évekre esik a legutóbbi, nagy, máig ható láz, az olaj feltárása. Az Északi-tenger ásványkincsének szárazföldre juttatására nincs jobb mód, mint a csővezeték, csak éppen a part mentén mély a tenger és speciális tudás, technológia szükséges a merüléshez. Ezzel a technológiával pedig a halászatban és sífutásban otthonos norvégok nem rendelkeznek, csak a nagy barát, a kulturális és társadalmi befolyásának csúcsán álló USA.

halalos

Együtt merülnek hát hazaiak és jenkik, az orvos-stáb is vegyes, de az irányító szakember és a mélység elviselésére alkalmazott gáz amerikai, a politikusi felügyelet viszont a norvég kormány dolga. Az első éles merülésnél megtörténik a baj a búvár testvérek fiatalabbik, családos tagja odavész, látszólag bátyja hibájából. De mi történt pontosan? Valóban véletlen baleset történt?

halalos

Izgalmas akció-thriller kerekedik ki a technológiai, mérnöki, orvosi rejtélyből, melyben ugyan néhány ponton döcög a dramaturgia, máshol pedig a helyzetnek nem megfelelően túlzott az akciófaktor, de összességében imponáló gondossággal készített film a Halálos mélység.

halalos

Erik Skjoldbjærg igazi identitásfilmet készített. Olyat, amilyenekkel az óceán túlpartján jelentkeztek számosan. Egyszerre érződik a mítoszteremtő westernek és a politikai zavaros sötét mélyébe kalauzoló suspense-alkotások hatása. Az amerikai alkotásokkal ellentétben itt van külső ellenfél, meglepő módon éppen a nagy tudással és még nagyobb arroganciával fellépő amerikaiak. Az Insomnia eredetijével 1997-ben berobbant, azóta újabb jelentős dobással adós rendező az egyedülálló norvég jólét alapjait kutatja, melynek eredete ebben az esetben is megkérdőjelezhető erkölcsileg, akár száz, százötven évvel korábban a Vadnyugat meghódítása, de az eredmény sok mindent igazol.

halalos

Skjoldbjærg bemutatkozó sikerének hatalmas erénye volt az észak-norvég táj beépülése a történetbe. A rideg vidék szinte önálló szereplővé vált. A Halálos mélységben a vízalatti felvételek nem rendelkeznek ilyen erővel, egyedül talán az alagútbeli üldözés tekinthető „norvégizmusnak”, főleg ha erőltetjük az asszociációkat: az olaj és a háború előtti norvég történelem egyik legfontosabb identitásteremtő tette a Nyugat-Norvégia és a főváros közötti vasúti alagút építése. A rendező 2014-ben a retró színvilággal, díszletekkel és fényképezéssel, és a bevált hollywoodi technológia pontos alkalmazásával tűnik ki.



Ajánljuk azoknak:
• akik Robert Redfordot a becsületességéért kedvelik
• valamint azoknak, akik szeretik a középsúlyos összeesküvéselméleteket

Nem ajánlott annak:
• aki eredeti filmnyelvre vágyik
• aki a patyolattiszta Norvégia iránt lelkesedik


Halálos mélység
Pioneer
színes, feliratos, norvég thriller, 106 perc, 2013, rendező: Erik Skjoldbjarg, forgatókönyvíró: Erik Skjoldbjarg, Nikolaj Frobenius, Hans Gunnarsson, operatőr: Jallo Faber, szereplők: Aksel Hennie (Petter), Wes Bentley (Mike), Jonathan LaPaglia (Ronald), Stephen Lang (Ferris), Stephanie Sigman (Maria), Jorgen Langhelle (Leif)

Bemutató: 2014.04.17.
Forgalmazó: Vertigo Média

Galambos Attila

• Publikálva: 2014.04.17. 12:43 • Címke: moziajánló