a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A British Pathé teljes archívuma felkerült a YouTube-ra

britishpathelead

A brit filmhíradó-archívum, a British Pathé teljes gyűjteményét megosztotta YouTube csatornáján: 85 000 filmhíradó és filmdokumentum vált közkinccsé, több mint 3500 óra terjedelemben.

A cél, hogy a történeti és művészeti szempontból egyedülálló anyag bárki számára elérhetővé váljon, amire a YouTube-ra történő feltöltés tűnt a legjobb megoldásnak – mondta el a gyűjtemény igazgatója, Alastair White. A filmek kitűnő felbontásban tekinthetők meg, nézőcsalogató tematikus csoportokba rendezve (például Napok, amelyek megrendítették a világot; Katasztrófák, Fantasztikus találmányok, Celebek, Különleges állatok). Jelenleg a legnépszerűbb feltöltések közé tartozik Arnold Schwarzenegger Mr Universe-győzelme, a hirosimai atombomba ledobása vagy Diana hercegnő végzetes autóbalesete. De jó helyen járunk akkor is, ha a világ legmagasabb emberére vagy Marilyn Monroe halálára vagyunk kíváncsiak.   

A British Pathé a német Mediakraft Networks-szel közreműködésben irányítja az archívumi YouTube csatornát. A Mediakraft Networks Közép-Európa egyik legnagyobb online televíziós vállalata, amely számos online videócsatornát is irányít. Ők vállalták a British Pathé csatornájának a gondozását is. A YouTube kínálta felhasználói lehetőségek alkalmasak arra, hogy a történeti anyag kortárs kontextusba kerüljön: a látogatók kommenteket fűzhetnek a videókhoz és megoszthatják azokat. A videók között ritka kincsekre is lehet találni, amelyeket talán még az archivisták sem fedeztek fel.

A British Pathé az Egyesült Királyság filmhíradóit és dokumentumfilmjeit készítette 1896 és 1976 között. Alapítója Charles Pathé, a némafilmkorszak jeles filmkészítője. 2002-ben teljes gyűjteményüket digitalizálták, 2010-ben a British Pathé online elérhetővé tette az archívumot, benne a Pathé News (a British Pathé korábbi neve) anyagaival, amelyet nem csak a széles közönség, hanem a műsorkészítők is használhattak. 2011 augusztusában elindították saját YouTube csatonájukat, amelyre most felkerült a teljes archívumi gyűjtemény.

A Brithis Pathé híres volt kitűnő riportfilmjeiről, egyszerre informatív és szórakoztató adásairól. Nemcsak Angliából tudósított, hanem szerte a nagyvilágból, jelentős eseményekről, híres emberekről, divattrendekről, sportról és kultúráról. Az archívum jelentős része az első és a második világháborúhoz kapcsolódik.


A hatalmas anyagban magyar vonatkozású videókat is találhatunk

Alastair White, a British Pathé igazgatója hozzátette: „Akár a királyi családról, a Titanicról, a Hindenburg elpusztításáról vagy kisebb eseményekről keresünk anyagot, megtalálhatjuk a You Tube csatornánkon. Órákig lehet bóklászni a híradók között”. A British Pathé, a Mediakraft és a YouTube kíváncsian várják, hogy a látogatók hogyan használják majd az archívumot.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.04.25. 11:22 • Címke: filmhíradók, digitalizálás