a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A dzsigoló esete a rabbinével

Moziajánló: Bérgavallér

bergavallerJohn Turturro rendezőként, íróként és főszereplőként is jegyzi a Bérgavallér című filmet, amely mindenekelőtt tisztelgés Woody Allen előtt. Akiről tudható, hogy csak ritkán jelenik meg más filmjeiben. De rajta kívül is impozáns szereplőgárdát sikerült megnyerni az ügynek.

Allen játssza Murray-t, a brooklyni könyvkereskedőt, akinek vevők hiányában fel kell számolnia a könyvkereskedését. Új bevételek után kell néznie, ami nem könnyű így hetvenen túl. Mi más jutna az eszébe, mint a legősibb mesterség, egy kicsit megcsavarva. Úgy merül fel az ötlet, hogy Murray orvosnője (Sharon Stone) egy alkalommal rákérdez betegénél, hogy nem tud-e valakit, aki egy édeshármasba beszállna hozzá és a barátnőjéhez (Sofie Vergara), fizetni is hajlandó érte. Murray kevésbeszédű, de férfias barátját, a virágboltos Fioravantét (John Turturro) javasolja. Aki némi habozás után rá is áll a dologra és az összehozott üzletek után tisztes százalékot juttat Murraynek. Az üzlet beindul, a gazdag brooklyni szépasszonyok kézről-kézre adják Fioravantét, aki szótlanságával elérhetetlennek tűnik és nemcsak gyengéd, de még táncolni is tud. A bonyodalom egy szép haszid özvegy (Vanessa Paradis) képében jelenik meg, aki tartózkodásával, sebzettségével váratlan érzelmeket ébreszt a műkedvelő dzsigolóban, felkeltve ezzel az ortodox közösség rendőrének (Liev Schreiber) féltékenységét és vallási vezetőinek haragját.

bergavaller
Művésznevükön „Virgil és Dan”, az ász pár

A két fő téma köré szerveződő cselekmény (a két barát vállalkozása és a szerelmi szál) sok lehetőséget rejt magában, de a megvalósítás sajnos kevéssé átgondolt, sem a sztori, sem a karakterek motivációja nem eléggé kidolgozott. Murrayről például nem derül ki, hogy miért is áll rá az üzletre, de ezen kívül sem tudunk meg róla sokat. Turturro színészi karizmájának köszönhető, hogy mégis elhisszük neki a gyengéd virágárust, aki leveszi a lábáról a nőket, de mintha maga is meglepődne saját sikereitől. Vanessa Paradis mint rituális parókáját eldobó özvegy már sokkal kevésbé meggyőző, kettejük párbeszédei és kapcsolatuk kurta-furcsa befejezése is kérdőjeleket hagy a nézőben. A lakonikus bölcsességek („ahol szerelem van, bánat is van” és hasonlók) illenek a szótlan floristához, de egy átélhető, azonosulható történetet nem lehet ilyenekre alapozni. Ami pedig kiderül, sokszor nehezen hihető: a Sharon Stone játszotta doktornőről éppúgy nehezen hisszük el, hogy idős betegétől kérne segítséget intim ügyeiben, mint ahogy azt is, hogy két ilyen bombázónak ezer dollárért kellene vállakozó szellemű harmadikat keresnie. A dialógusok, bár néha hosszasak, elég semmitmondóak és sehová sem vezetnek.

bergavaller
A próbatalálka a szépasszonnyal...

bergavaller
...és a magányos özveggyel

Kivéve, ha Woody Allen beszél, akinek kedvéért önmagában is érdemes megnézni a filmet. Az ő (improvizált?) szövegei messze a legszórakoztatóbbak benne. Nem csoda, hogy hosszú pályája során minden harmadik mondatából szállóige, saját magából pedig élő legenda lett. De nem csak előtte tiszteleg Turturro, a Coen-fivérek kedvenc színésze (Hollywoodi lidércnyomás, A nagy Lebowski) immár ötödik rendezésével, de New York előtt is, amelyet éppen olyan érzéssel és ízléssel idéz meg, mint ideálja. Ebben a filmben Brooklyn is főszereplő: a disszimiláns zsidókkal is türelmes olvasztótégely, ahol mindenki saját szokásainak megfelelően élhet és ahol mindig szól a jazz… Bármikor szívesen szánok rá másfél órát. Nagy köszönet a forgalmazónak, hogy mindezt feliratosan hozta ki.

Ajánljuk:
• elsősorban az érettebb korosztálynak
• akik Woody Allen kevésbé sikerült filmjeit is élvezik
• akik szeretik Turturro szexepiljét és humorát
• akik szívesen gyönyörködnek a napfényes-aranybarnára hangolt New York képeiben
• aki érdeklődik a zsidó kultúra iránt
• akik szívesen hallgatnak smooth jazz slágereket

Nem való azoknak,
• akiket lehangol egy minden ízében valószerűtlen történet
• akik nem lelkesednek Woody Allenért


Bérgavallér
Fading Gigolo
színes, feliratos, amerikai vígjáték, 98 perc, 2013, rendező, forgatókönyvíró: John Turturro, zeneszerző: Abraham Laboriel, Bill Maxwell, operatőr: Marco Pontecorvo, szereplők:  Woody Allen (Murray), John Turturro (Fioravante), Sharon Stone (Dr. Parker), Sofía Vergara (Selima), Vanessa Paradis (Avigal), Liev Schreiber (Dovi)

bemutató: 2014.05.01.
forgalmazó: Big Bang Media

Löwensohn Enikő

• Publikálva: 2014.04.30. 15:01 • Címke: film, moziajánló