a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Europeana 1989 – Személyes történelem

europeana1989lead

25 év telt el a rendszerváltás óta. Itt az ideje, hogy megnézzük, ez kinek mit jelentett. A legjobb eszköz erre manapság egy interaktív, online adatbázis, amelyhez bárki hozzájárulhat a saját emlékeivel.

„Nem mi kiáltottuk ki a Köztársaságot, de ott voltunk. Nem mi vágtuk át a szögesdrótot, de ott voltunk” – mondta Szilágyi Csaba, az OSA munkatársa, az Europeana 1989 program magyarországi koordinátora a május 14-i sajtótájékoztatón, ahol bemutatkoztak a magyar főszervezők, az Europeana Alapítvány és a Facts and Files főmunkatársai, valamint az Europeana 1989 magyarországi nagykövete, Rajk László is.

szilagyicsabaeuropeanaosa
Szilágyi Csaba (fotó: Klein Péter)

Az Europeana 1989 projektet az Europeana indította el, abból a célból, hogy feltérképezze és ösztönözze az európai polgárokat, hogy emlékezzenek és osszák meg saját tapasztalataikat, élményeiket, fotóikat vagy bármilyen tárgyukat az interneten a vasfüggöny leomlásának évéből.

25 éve volt rendszerváltás Magyarországon – Europeana 1989

1989-ben korszakos politikai és közéleti fordulat ment végbe Magyarországon. Rehabilitálták az 1956-os forradalmat, majd június 16-án újratemették Nagy Imrét, a kivégzett miniszterelnököt, és mártírtársait. Leomlott a Magyarország és a Nyugat közti vasfüggöny, október 23-án pedig kikiáltották a köztársaságot. Az év során ezrek és ezrek vettek részt a frissen létrejött civil csoportok és pártok politikai gyűlésein, diáktüntetésein, vagy a nemzeti ünnepek, mint például március 15-e alkalmából szervezett nem hivatalos megmozdulásokon. Az ekkor szerveződött politikai pártokból alakult az Ellenzéki Kerekasztal, amely a hatalmon lévő Magyar Szocialista Munkáspárttal tárgyalásos úton rendezte a békés átmenetet a többpárti demokráciába. Az újdonsült köztársaság politikai és jogi kereteinek kialakításával az ország készen állt arra, hogy 1990 tavaszán megtartsák az első szabad választásokat. 1989. augusztus 19-én Sopronpusztán megszervezték a páneurópai pikniket, ami alatt több mint 600 kelet-német állampolgár szökött nyugatra, kihasználva az osztrák határ átmeneti megnyitását. Három héttel később a magyar kormány a többi kelet-német menekültnek is lehetővé tette az ország elhagyását, amivel a demokratizálódó Magyarország hatalmas nemzetközi elismerést vívott ki.

Az Europeana 2012-től szervez kihelyezett gyűjtőnapokat. Az eddig Németországban, Csehországban, a balti államokban és Lengyelországban tartott gyűjtőnapokra az emberek elhozhatták 1989-hez fűződő tárgyaikat, képeiket. A szakemberek ezeket a helyszínen bedigitalizálták és feltették a gyűjteménybe. A gyűjtőnapokhoz különböző filmvetítések és kerekasztal-beszélgetések is kapcsolódtak, hiszen az a cél, hogy nem csak azalatt a két nap alatt, hanem később is feltölthessék az érdeklődők az online gyűjteménybe a tárgyaikat (akár otthonról lefényképezve), így ez egy folyamatosan bővülő gyűjtemény legyen.

europeana1989rajkaltalfeltoltottdokumentumnagyimreujratemetesiinstallációja
Az egyik első magyarországi dokumentumot Rajk László töltötte fel. Nagy Imre újratemetésének installációja

Az Europeana magyarországi partnerintézménynek az OSA Archívumot kérte fel. Rév István, az OSA Archívum igazgatója kifejtette, hogy az OSA szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik az 1989-es kelet-európai, köztük a magyarországi rendszerváltásra vonatkozó történelmi dokumentumok gyűjtésében és publikálásában. A rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából indított 1989: volt-e? című projektjükben az év minden egyes napján egyedülálló és ritka szöveges és audiovizuális levéltári forrásokat töltöttek fel. A projekt 2010-ben Pulitzer Emlékdíjat nyert. Az OSA Archívum gondozza a Szabad Európa Rádió műsorainak átiratait, valamint a Fekete Doboz archívumát is, ezért ez a partnerségi viszony magától adta magát. Szilágyi Csaba, a program felelőse elmondta, hogy nincs kézzelfogható emlékezetünk arról, hogy milyen ruhát hordtunk, milyen tévéműsorokat néztünk, ezért is fontos egy ilyen személyes archívum létrejötte.

osapressconference 
Történelmet írtunk (fotó: Klein Péter)

A sajtótájékoztatóra eljött Harry Verwayen, az Europeana Alapítvány hágai igazgató-helyettese. Elmondta, hogy az Europeana tevékenysége megkerülhetetlen ahhoz, hogy az európaiak újrafogalmazhassák magukat, hiszen a személyes történeteket hozza közelebb. Frank Drauschke, a berlini Facts and Files igazgatója részletesen beszélt a programról. A Facts and Files történelmi kutatással, archiválással és szakértői tanácsadással foglalkozik. A szervezetet 1999-ben alapította Frank Drauschke és Beata Schreiber. Ők az Europeana 1989 egyik fő partnere, most a gyűjtőnapok megszervezését koordinálják. Lengyelországban június 4-én került sor a gyűjtőnapra, az első szabad lengyel választásokra emlékezvén; a balti országokban pedig az 1989. augusztus 23-án megszervezett, több mint 600 kilométer hosszú, több mint kétmillió ember által alkotott élőláncra emlékeznek. Eddig 6000 1989-hez kapcsolódó dokumentumot digitalizáltak a gyűjtőnapokon. Volt olyan nap, amikor három ember vett részt, de gyakran százan is tolongtak.

frank drauschke europeanaosa
Frank Drauschke, a berlini Facts and Files igazgatója (fotó: Klein Péter)

Budapesten ősszel kerül sor a gyűjtőnapokra, de Sopron és Szeged városa is részt vesz a programban.

Laczkó Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának osztályvezetője elmondta, hogy a könyvtárukban május 23-24-én rendezik meg a gyűjtőnapokat. Azért kapcsolódtak be a programba, mivel a könyvtáruk dokumentációs gyűjteményében rengeteg a '89-es eseményekhez kapcsolódó irat található, a közelmúlt történelmi dokumentumai, publikációi és szamizdatok. Fontos ez a helyszín azért is, mert Szegeden rendezte meg a Bibó István-emlékbizottság 1989-ben konferenciáját, ahol hazai és külföldi emigráns szakemberek is jelen voltak. A mostani eseményre a látogatók nem csak a személyes tárgyaikat vihetik be, hanem kerekasztal-beszélgetés keretében közösen emlékeznek meg az akkori eseményekről. Jelen lesz többek között Király Zoltán volt képviselő is. Levetítik a mindeddig csak egyszer játszott, 1989. március 15-ról szóló dokumentumfilmet is, amelyet Zombory Katalin készített.

laczkosandoreuropanaosa
Laczkó Sándor, a Klebelsberg Könyvtár főosztályvezetője (fotó: Klein Péter)

A Soproni Múzeum igazgatója, Tóth Imre elmondta, hogy számára azért is különösen fontos ez az eseménysorozat, mivel a lokális történelem mindig a globális történelem derivátuma. Bár nagyon szerették volna, ha az esemény augusztus 19-én, a Páneurópai Piknik napján valósult volna meg, de így is megtisztelő, hogy részt vehetnek a programban. Sopronban május 30-31-én rendezik meg a gyűjtőnapokat, és több kerekasztalbeszélgetéssel is emlékeznek a rendszerváltás évére.

rajklaszloeuropeanaosa
Rajk László, az Europeana 1989 nagykövete (fotó: Klein Péter)

Rajk László kiemelte, hogy Magyarországon ez a programsorozat azért is fontos, mivel nálunk nem működik jól a kollektív emlékezet, hiszen nagyon sok családban nem ültek le a nagyszülők beszélgetni gyermekeikkel, unokáikkal. A budapestieket az OSA Archívumba várják szeptember 5-6-án a gyűjtőnapokra. Ide hozhatja be bárki relikviáit, fotóit ebből az évből. Ezek lehetnek fotók, hangfelvételek, videók, röplapok, levelek – vagy bármilyen más emléktárgy.

A Historypin

Az Europeana és a Historypin stratégiai partnerséget kötöttek egy innovatív online platform létrehozására az Europeana 1989 weboldala számára. A www.europeana1989.eu a Historypin technológiáját használja. A Historypin összehozza az embereket a családi és helyi történeteiken keresztül, generációkon és kultúrákon ível át, és egy globális közösségi archívumot működtet, amely képet ad a múltról. A www.historypin.com lehetővé teszi mindenki számára, hogy feltöltse a képeit, videóit, hangfelvételeit és történeteit, és ezeket egy meghatározott dátumhoz kötve kitegye a Historypin világtérképére. A képek és videók összehangolhatók a Google Maps Street View-val a Historypin weboldalán, és ebből egy lenyűgöző egykor-és-most kép-együttes állítható össze. A Historypin non-profit projekt, amely adományokból és szponzorációból tartja fenn magát.

A szeptemberi budapesti (és berlini) gyűjtőnapok egybeesnek az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS, www.enrs.eu) fiatal művészek és történészek számára szervezett nemzetközi művészeti és oktatási projektjének keretében útjára indított Freedom Express elnevezésű vándorkiállítás és tanulmányút állomásaival. A Freedom Express Gdańskból indulva Európa számos városának érintésével Temesvárig megy, majd onnan vissza Berlinbe, hogy megünnepelje a vasfüggöny 25 évvel ezelőtti megszűnését. Az Europeana 1989 a kiállítás egyik résztvevője.

A projekt szervezői gondoskodnak arról, hogy az említett gyűjtőhelyszíneken digitális másolatok készüljenek az utókor számára. Az eredeti tárgyakat tulajdonosaik természetesen visszakapják.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.05.16. 11:54 • Címke: történelem, europeana, hír