a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Sétáljunk okosan!

smartwalklead

Indul a Budapest Smartwalk, ahol idegenvezető nélkül, QR-kódok segítségével járhatjuk be a (bel)várost. Szombaton mutatták be a városi séta új arcát jelentő vállalkozást, melynek révén az V. kerület új sétálóutcája okostelefonnal is megismerhető.

A Budapest Smartwalks az V. kerület felújítását követő pályázati kiírás eredményeképpen jött létre. A projekt megalkotói Lakatos Bernadett, a Fiatal Magyar Művészek Egyesületének elnöke és Csernai Kata QR-kód fanatikus, akik azt találták ki, hogy érdekes lehet Budapestet úgy bejárni, hogy idegenvezető nélkül, QR-kód leolvasó segítségével kapjunk információkat egy-egy épület történetéről és jelenéről.

smartwalk

A sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul és a Belváros Új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. Érinti a kötelező nevezetességeket, a Centrál kávéházat és a párizsi udvart, és a kevésbé felkapott helyszíneket, például a Contra Aquincumot vagy a Haris közt is. A szokásos idegenvezetéstől eltérően a hangsúly nem az építészeti stílusokon és az évszámokon van, hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, a letűnt korok hangulata. Az eredeti terv szerint az épületek előtt információs táblákon elhelyezett QR-kódok várnák a látogatókat, de az idő rövidsége miatt ezek nem készülhettek még el, ezért egy információs füzetbe gyűjtötték a kódokat, ezek alapján lehet tájékozódni, illetve játékosan megismerni a városrész történetét.

sajttaj
A csapat: Kollányi Julianna, Csernai Kata, Lakatos Bernadett és Nagy Tímea birge (Forrás: Budapest Smartwalks Facebook-oldala)

Csernai Kata, akinek a nevéhez fűződik a QR Jewel Kids márkanéven forgalmazott QR-kódos gyerekazonosító megvalósítása is, kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy ez nem egy végleges forma. Az alkotók célja, hogy a weboldal látogatói is hozzátegyenek információkat a városi legendákhoz és történetekhez. A QR-kódokat tartalmazó füzet és weboldal (amelyre a kódok vezetnek) úgy egészítik ki egymást, hogy a füzetben egy kis ajánló, figyelemfelkeltő szöveg olvasható, a mellette található QR-kódot beolvasva pedig többet meg lehet tudni az adott épületről. A séta háttéranyagát és a sajtótájékoztatót követő sétademonstrációt a Sziklakórház idegenvezetője, Nagy Tímea birge tartotta. Számára az a legfontosabb a projekt kapcsán, hogy nemcsak a helyi lakosok, de a turisták (külföldiek vagy magyarok – a szövegek angolul is olvashatók) szinte kézzelfogható élményt kapjanak Budapestről.

Az „önjáró túra” térképét 200 plakáton és 2000 információs füzetben találhatják meg az érdeklődök a sétaútvonal helyszíneit övező lelőhelyeken, illetve letölthetőek a Budapest Smartwalks honlapjáról.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.05.19. 10:36 • Címke: digitalizálás, város