a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Egy középosztálybeli család krónikája képekben

magyar balint fortepan lead

A Fortepan nemrég Magyar Bálint családi fotóörökségének egy részét publikálta. Családi időutazás.

A Fortepan egy egyedülálló kezdeményezés, amely az 1800-as évek vége és 1990 közötti időszakban készült fotókat tesz hozzáférhetővé. Nincs saját, fizikailag létező gyűjteménye, hanem adományozott, illetve közzététel céljából kölcsön adott fotókat digitalizálnak. A Fortepan köré megalakulása óta egy kis, aktív közösség is formálódott, a fórumon részletekbe menően megtárgyalják a fotók elkészültének körülményeit, a helyszíneket, a szereplőket – közösen próbálják megfejteni a fotók tartalmát. Az amatőr feldolgozás mélysége sokszor meghaladja a közgyűjtemények által elért szintet.

A Magyar Bálint által felajánlott anyagban a család mindennapjait az 1890-es évektől 1945-ig követhetjük, 641 fotón keresztül: családi összejövetelek, cserkésztáborok, napozó nők és sok budai kép az Attila útról, a Pethényi útról és az egykori Bors, ma Hajnóczy József utcáról.

visymasa fortepan
Visy Masa Brandyvel, a Hunyadi téri lakás folyosóján 

A főképp Visy Masa (Magyar Bálint nagyapjának, Magyar Eleknek második felesége) által készített képeken nem csak a család látható, hanem sok korabeli ismert személyiség is. Láthatunk képet a Nyugat szerkesztőségéről József Attilával, Kosztolányi Dezsőt a Duna-pari strandon, Göncz Árpádot egy Bors utcai kapualjban. A Magyarország szerkesztőségi gyűléseiről készült felvételeken Magyar Elek is gyakran látható. Magyar Eleket a nagyközönség leginkább a szinte minden háztartásban megtalálható szakácskönyvéről (Az ínyesmester szakácskönyve, 1933) ismerheti. Számos napilapnak dolgozott szerkesztőként, riporterként sok olyan eseményen is jelen volt, amely ma már történelem, mint II. Rákóczi Ferenc hamvainak ünnepélyes hazahozatala vagy Gömbös Gyula temetése. 

magyar elek_szerkesztoseg
Középen, hátul Magyar Elek

pethenyi
A jobb oldali ház első emeletén lakott a Magyar család

Magyar Eleknek és első feleségének, Kürthy Bertának két gyereke született, boldog család voltak. A környéken lakott az asszony gyerekkori jó barátja, Visy Erzsébet, Bözsi is. Amikor mindketten nagybetegek lettek, Visy Masa a húgához költözött. A két barátnő, Berta és Bözsi fiatalon, 1915-ben elhunyt. Magyar Elek később elvette Visy Masát, akivel árván maradt két fiát felnevelte.

kürthybertavisymasa
Visy Masa és Kürthy Berta a gyerekekkel, Pállal és Bálinttal

Nagy társasági életet éltek. Magyar Elek újságíróként adott arra, hogy tájékozott legyen, első kézből tudja meg a legfontosabb információkat. Nem csak szerkesztőségekbe, lóversenyre, evezős regattákra járt, hanem az MAC-nak is a tagja volt.

magyar athletikai klub old boys magyar elek fortepan
Magyar Athletikai Club Old Boys csapat, jobb szélen fehér sapkában Magyar Elek

Aktív életét fiai is folytatták. Magyar Pál aktív cserkészéletet élt, több találkozón is részt vett, többek között Göncz Árpáddal is itt találkozhatott és kötöttek hosszú barátságot. 

magyar pál fortepan
Magyar Pál cserkészként...

goncz arpad fortepan
...és későbbi barátja, Göncz Árpád

Élettörténetek és családtörténetek, titkos összefüggések és legendás találkozások derülnek ki az ilyen képgyűjteményekből. A Fortepan oldalán nem csak a volt oktatási- és kulturális miniszter, Magyar Bálint jóvoltából felkerült képanyag mesél a századelőről, érdemes további gyűjteményeket is lapozgatni. A gyűjtemény szerkesztői fontosnak tartják, hogy jó minőségben beszkennelt képek kerüljenek fel az oldalra. Bár a Magyar család fotóinak egy része már digitalizált volt, a Fortepan munkatársai újradigitalizálták azokat, hogy szebb formában élvezhesse a nagyérdemű.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.06.23. 09:39 • Címke: közösség, város, digitalizálás, fortepan, fotó