a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A multiplexek Szent Grálja

Moziajánló: Transformers – A kihalás kora

transformers_lead

A közösségi filmnézés, a mozi világméretű válsága idején a Transformers második trilógiájának első darabja, A kihalás kora bemutatója hétvégéjén rekordot döntött. Több mint 100 millió dolláros bevétel az USA-ban, 201 millió világszerte –  az idei kasszacsúcs. A kritikusok fanyalognak, a közönség lelkes.

A karrierjét videoklipekkel és reklámokkal megalapozó Michael Bay A szikla (1996), még inkább az Armageddon (1998) című filmjeivel tört be a legjobb akciórendezők közé. A 2001-es Égi háború (Pearl Harbour) langyos fogadtatása után a Transformers-sorozat véglegesítette a helyét a bevételközpontú stúdióhierarchiában. A Hasbro játékgyár alakváltó karaktereire építő sorozat első trilógiája fölnevelt egy generációt: a tizenéves fiú közönség Shia LaBoeuffel és a jóságos, ám kemény harcos atya-figurával, Optimussal és társaival megtámogatva élhette meg és kerekedhetett felül a gimnáziumi első szerelem, az egyetemi élet és az álláskeresés buktatóin. A hús-vér szülők csupán távoli szegény rokonokként sápítozhattak csak a háttérben, ironikusan leképezve ezzel a fiatal felnőttek életében betöltött szerepüket. Mit is remélhetnének, amikor a tét nem kevesebb, mint a Föld, az emberiség megmentése.

transformers

Az új trilógia új hősei számára a fő belső történés a hűség köré rendeződik. Kemény téma, bőven megérné a rá fordított 165 percet, ha be tud épülni célközönsége, a tizenéves fiúk gondolkodásába. A rendező és forgatókönyvírója, Ehren Kruger, az operatőr Amir Mokri (Acélember) nem hibáztak: akciók formájában annyi mézet kentek a madzagra, hogy amellett a verbális tanítás úgy csusszan le a torkon, hogy az érintettek alighanem észre sem veszik.

transformers

Cade Yeager (Mark Wahlberg), a tehetségét anyagiakra váltani sehogyan sem képes feltaláló a világtól biztonságos, de legalábbis lézerrobbantásos távolban, mindközönségesen az isten háta mögött él érettségiző lányával, Tessával (Nicola Peltz). Ha kétségünk lenne, melyikük a felnőtt kettejük közül, menten kiderül, amikor az egyébként rendhagyóan fiatal apa ötéveseket megszégyenítő csinnadrattával, tettei büntetőjogi következményeivel nem törődve elkergeti a házbértartozásuk miatt megjelenő tulajdonost. Tessa megfeddi, mire magába száll, és hozzálát, hogy záros határidőn belül végre biztos alapokra helyezze megélhetésüket. Nagy szükség van a pénzre, mert Tessa nem nyerte el az ösztöndíjat egyetemi tanulmányaihoz, megtakarításukat pedig a papa rég elköltötte kütyükre. Einstein arcképe alatt a rozzant pajtájában – ő laboratóriumnak nevezi – megpróbálja rendbehozni azt a lerobbant teherautót, amit az aranytartalékuknak tart.

És lőn: a lyukas tragacs életre kel, s kiderül, ő Optimus, az eltűntnek nyilvánított autobot fővezér, akit a rossz emberek FBI-lepel alatt, és a rossz robotok, az álcák oly régóta kerestek. Alig lát hozzá, már nyakukon is az üldözők közül a legelkeserítőbb, a rossz emberek csapata. A tét most sem kisebb, mint a világ fölötti uralom, amit a sorozatban egy titokzatos energiakocka képvisel. Cade nagyon hamar fölismeri, kivel nem szabad együttműködni: a rossz emberek habozás nélkül megölték volna Tessát, míg a jó autobotok a megmentett, hálás Optimussal az élükön minden körülmények között őket segítik. Kezdetét veszi az üldözés, látványosabbnál látványosabb akciókkal kényeztetik a néző gyereklelkét, hatásos zenék szólnak, egy idő után azt is meg lehet szokni, hogy a rengeteg jó és rossz gépszereplőt képtelenség számon tartani. A néző elnyújtózik a kényelmes székben, csodálattal bámul képet és hallgat szuper hangot, időnként visszatolja az izgalmaktól lecsúszott 3D-szemüveget, és több mint két órán át boldog lehet: itt biztonságban van, a jók győzni fognak.

transformers

Fölösleges a Nagy Szent Művészet égisze alatt lesújtó kritikával illetni a Transformers-sorozat újabb darabját, reklámjain élcelődve éppenséggel azt találgatni, vajon Optimus Victoria's Secret fehérneműt visel-e a páncél alatt. A film receptje az ős-hollywoodi időkből való: adj reményt a szűkölködőnek, tanítsd meg fölismerni helyzetének előnyeit, s a hála nem marad el. Művészetfilozófiai szempontból ez talán kissé soványkának tűnhet, ennek ellenére esztétikalag sem elvesztegetett a 165 perces játékidő. Nem haszontalan szembesülnünk azzal, hogy a mozi ma itt tart technikailag. Soha rosszabb kommerszet.


Ajánljuk:
• az emberiség jövőjét borúsan látó mizantrópoknak
• kütyübolondoknak
• akciókedvelőknek
• a világ rendjében bízó örök gyerekeknek
• a mozi jövőjében reménykedőknek

Nem ajánljuk:
• cinikusoknak
• akik utálják a mainstreamet
• akik végleg elköszöntek a gyerekkoruktól


Transformers: A kihalás kora
Transformers: Age of Extinction, színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 165 perc, 2014
rendező: Michael Bay, forgatókönyvíró: Ehren Kruger, zeneszerző: Steve Jablonsky, operatőr: Amir Mokri, szereplők: Peter Cullen (Optimusz fővezér hangja), Mark Wahlberg (Cade), Nicola Peltz (Tessa), Stanley Tucci (Joshua), T.J. Miller (Lucas), Sophia Myles (Darcy)

bemutató: 2014. június 26.
Forgalmazó: UIP Duna Film

Boronyák Rita

• Publikálva: 2014.07.01. 11:53 • Címke: moziajánló