a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

„A színészet nélkül megfulladok”

olivier_lead25 éve hunyt el Laurence Olivier, minden idők legkiválóbb Shakespeare-színésze.

Az angliai Dorkingban látta meg a napvilágot. Tehetségére már gyermekkorában felfigyeltek, majd anglikán lelkész édesapja biztatására a színészi hivatás mellett döntött. A színpad volt az élete, legnagyobb alakításai mind Shakespeare-hez köthetőek. Első nagy sikerét 1935-ben, a Rómeó és Júlia londoni előadásain aratta. Az előadások apropóján találkozott későbbi feleségével, az akkor még kezdő színésznőnek számító Vivien Leigh-vel, akit rabul ejtett Olivier játéka.

Noha művészi pályája alapvetően Angliához kötődött, számos hollywoodi filmben is szerepelt (Üvöltő szelek, A Manderley-ház asszonya, Lady Hamilton, Spartacus, Maraton életre-halálra). Hosszú és változatos pályája során több mint 120 színpadi szerepben lépett fel, közel 60 filmben és több mint 15 televíziós produkcióban játszott. Tizenkét alkalommal jelölték Oscar-díjra színészi, rendezői és produceri munkájáért.

lawrence
Laurence Olivier és Vivien Leigh Rómeó és Júlia szerepében (1940)

Első Oscar-díját 1947-ben V. Henrik rendezéséért kapta, majd színészi nagyságának elismeréseként még ugyanebben az évben lovaggá ütötték, 1970-ben pedig főnemesi rangra emelték. Szerénységére jellemző, hogy a „Sir Laurence” titulus ellenére továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy Larrynek szólítsák. A színművészettel fennálló kapcsolatát tükrözi egy interjú során elhangzott, a címben idézett vallomása: „A színészet nélkül megfulladok.” 

Memoárjában, az Egy színész vallomásaiban őszintén feltárja viharos magánéletének fájdalmas vagy örömteli mozzanatait, mulatságos anekdotáit, elemzései pedig a színjátszás és a filmkészítés műhelytitkaiba engednek bepillantást.

Charles Bennett angol drámaíró szerint Shakespeare sorait olyan természetességgel mondta el, mintha csak a színpadon (vagy a filmen) jutnának eszébe. Drámai ereje mélyről jövő, magával ragadó és cseppet sem teátrális, a vígjátékokban pedig könnyedén, derűs eleganciával formálta meg a figurákat.

1989. július 11-én hunyt el. Hamvait a Westminster Apátságban, a Poets’ Corner (Költősarok) részben temették el. Ebben a megtiszteltetésben kevesen részesültek: olyan személyiségek közelében nyugszik, akiket színpadon és filmjeiben alakított. Shakespeare-alakításaival, filmes feldolgozásaival, szélesebb közönség számára tette elérhetővé a darabokat és méltán vált a színház-és filmtörténet egyik legjelentősebb képviselőjévé.

Tompa Éva

• Publikálva: 2014.07.11. 14:34 • Címke: színház, film, évforduló