a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Egyszerre telt és karcsú, pánszláv és szelíden szenvedélyes

mucha leadPrágából hazaérkező turistáknál két furcsa dolgot is konstatálhat a szemlélődő: egyrészt meglehetősen bágyadtak az elfogyasztott finom söröktől, aztán pedig, különösen az ifjú hölgyek, de az urak is összetekert papírokat szorongatnak.

Nos, ezek a hengerek a legtöbbször Alfons Mucha nagyszerű plakátjairól készült másolatok, amik aztán nemzedékeken át felkerülnek kollégiumi és albérleti szobák falaira. A 75 éve halott Mucha Hrabal és Kafka, no meg a pilseni és más jó sörök mellett Csehország védjegye, az Art Nouveau egyik legnagyobb alkotója.

mucha
Alfons Mucha (1860-1939)

Akit természetesen nem vettek fel a prágai művészeti akadémiára. Így a Brünntől néhány kilométerre, Ivancicében (Eibenschütz) született ifjú Bécsben próbál szerencsét, ahol függönyminták mellett díszleteket tervez a Ringtheather számára. Ami szerencsénkre 1881-ben leég, így Muchának más kenyérkereset után kell néznie. Hazamegy, Mikulovban portrézik, és miután kifestette, színészként és zenészként is fellép a helyi színházban. Itt akad rá 1882-ben Karl Khuen-Belasi, aki környékbeli kastélyának dekorálásával bízza meg, majd egy itáliai úttal egybekötve dél-tiroli hajlékát is kifesteti vele. A honorárium a müncheni és párizsi tanulmányok finanszírozása. A fény városában 1888-tól a Julián Akadémia kurzusainak látogatója, ami olyan hírességek „keltetője” volt, mint Matisse, Léger és Duchamp, vagy Czóbel, Réti István, Egry József és Berény Róbert.

gismonda_mucha
Gismonda

Aztán egyszer csak nem jön több pénz, Mucha koplal és mindent elvállal, amikor rámosolyog a szerencse: a nagy Sarah Bernhardt plakátfestője helyett kell 1894 karácsonyán beugrania (ekkor már a zsebében van az őszi Salon díja) és a Gismonda című melodráma plakátjával egy csapásra befutott ember lesz. A falragaszokra rávetik magukat a gyűjtők, pótolni kell az ellopott darabokat, Mucha pedig még 1901-ig tervez plakátokat Bernhardtnak, köztük a Kaméliás hölgyet, amit legjobb munkájának tartanak.

kaméliás_mucha
A kaméliás hölgy

Hogy aztán a felkapott művész nem áll meg a plakátoknál, az csak természetes. Készít ő illusztrációt, naptárakat, tapétamintákat, részvények, kötvények és váltók mintáit, szőnyeg és bútorterveket, üvegablakokat és ékszereket is. Szorgalma az anyagi megbecsülés mellett (kastély Prága közelében) a francia Becsületrendet és a monarchia művésznek adható legnagyobb kitüntetését, a Ferenc József Rend lovagkeresztjét is meghozza számára. 1902-ben Rodin társaságában hazatér, majd rövidesen az Egyesült Államokban alkot és tanít különféle városokban.

mucha_gyümölcs
Telt és karcsú, szelíd és szenvedélyes

Itt hozta össze a sors azzal a nagylelkű szponzorral, aki hajlandó finanszírozni régi tervének, a Szláv eposznak megvalósítását. Mert az is hozzátartozik a képhez, hogy az egyszerre telt és karcsú, szelíd és szenvedélyes nők megalkotója a pánszláv eszme élharcosa is volt. Ott tüsténkedett az 1906-os prágai pánszláv kongresszus szervezői között és ő tervezi meg az új állam, Csehszlovákia pénzeit, bélyegeit és kitüntetéseit.

szlav_eposz_mucha
Szláv eposz – Szigetvár ostroma. A szláv történelmet megörökítő nagyszabású sorozatot a közelmúltben nagy viták között Prágában állították ki

És ama gyönyörű nők miatt talán nem is haragszunk rá annyira azért, mert a Szláv eposzban az 1566-os szigetvári hősies helytállást is a szlávoknak tulajdonítja. 1939-ben aztán a Gestapo szabadkőművessége miatt egy napra előállítja, a 79 éves Mucha tüdőgyulladást kap, majd pedig díszsírhelyet a vyšehradi temetőben, a nemzet legjelesebb tagjainak fenntartott Slavinon parcellában.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.07.14. 12:58 • Címke: évforduló, képzőművészet