a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmfesztiválok és filmvetítések furcsa helyszíneken

filmfeszt leadUnalmas a mozibajárás? A strandmozi és a tetőtéri vetítések is már olyan retrók? Összeállításunkban olyan érdekes filmfesztiválokat mutatunk be, ahol a mozi falain kívül ismerkedhetünk meg mozgóképes alkotásokkal.

Most tényleg unalmas néz fal között akarunk érdekes filmeket nézni? Fő a változatosság. Utánajártunk pár érdekes helyszínen vagy érdekes módon zajló filmfesztiválnak, filmvetítési helyszíneknek.

1. A Pulai Filmfesztivál

Kezdjük egy lightosan normális fesztivállal: a pulai filmfesztivált minden nyáron megrendezik. Idén már a 61. kiadásánál tart. Különlegessége az, hogy a pulai aréna „falai” között tartják. Igen, annak az arénának a falai között, amelyet már Krisztus előtt 27-ben elkezdetek építeni. A falak persze ebben az értelemben kicsit túlzásnak tűnhetnek, hiszen akár az utcáról is nézhetnénk a benn zajló programokat, filmeket, a hatalmas, üresen tátongó ablakokon keresztül.

pulai filmfesztivál
Az aréna kívülről (a szerző felvétele)

A pulai filmfesztivál szervezői nem feltétlenül az új filmek bemutatására fektetik a hangsúlyt, viszont a versenyprogramukban csak az utóbbi két évben készült alkotások szerepelnek. Esténként, az arénában hűsölve az elmúlt 10-15 évben született horvát, európai és tengeren túli alkotásokat vetítik, miközben sört és ropit árulnak, a közönség pedig sokszor buzgón cigarettázva ámélkodhat. A fesztivál tavalyi 60. évfordulóján hatalmas buli volt, de ezután is érdemes lesz ellátogatni, ha arrafele nyaralunk júliusban.

pulai filmfesztivál
Kezdés előtt pár perccel (a szerző felvétele)

2. The Floating Cinema

Na és gondolt arra már valaki, hogy csónakázás közben nézzen filmeket? Ha nem, akkor itt az ideje, ha pedig már igen, akkor tessék ellátogatni Londonba. Az esemény 2014-es kiadásának programját a kéttagú Somewhere művészcsapat állította össze, szociális kérdések köré szervezve a programot. Egy igazán különleges csónak szeli át keletről északra Londont (amelyet egy erre külön felkért építészeti iroda a Duggan Morris tervezett), miközben filmvetítéseknek, workshopoknak ad helyszínt. Idén a fesztivál központi problematikája a migráció, a programsorozat pedig Extra-International címet viseli.

floating cinema
Nem csak a csónakon, hanem esténként a Temze egyik partjáról nézheti a másik partra vetített filmet a közönség (forrás: http://floatingcinema.info/gallery/)

Főképp dokumentumfilmek, közösségi események és érdekes meghívottak az esemény fő rendezvényei. Eddig kétévente és talán mostantól minden évben megrendezik a szervezők, az igény minden bizonnyal megvan rá.

floating cinema

3. Cinema in Cemetary: a Nomad (UK) (aka: Where Is the Nomad) és a Cinespia (US)

Eredetileg Ausztráliában követték el először ezt a különleges eseményt, amely sokak kedélyét is megborzolta. Most már hivatalosan is lehet temetőben filmet nézni, például akár Londonban vagy Hollywoodban is.

Londonban például a hírneves Brompton Cemetaryben nézhetünk filmet. Ez az egyik legkülönlegesebb történelmi temető Angliában, amelyet az 1800-as években hoztak létre egyrészt temetkezési helyszínként, ugyanakkor az arra sétálók parkként is használták. Filmvetítéseket a Nomad szervezői tartanak itt, rendszerint szeptemberben, de a jegyek állítólag szinte azonnal elfogynak, hiszen ki ne nézne illusztris sírok társaságában filmeket. Idén a Matrixot és a Christopher Nolan Sötét lovagját is vetítik – főképp abban a reményben, hogy a nézők hosszú fekete bőrkabátban jelennek meg, amely méginkább sajátos hangulatot kölcsönözhet a vetítéseknek.

bromptom

A Brompton Cemetary azonban nem csak vetítéseknek ad helyszínt, hanem számos filmet is forgattak itt, az egyik leghíresebb, a Bond-széria 1995-ös filmje a Golden Eye egy jelenete is itt játszódott.

Az óceán másik oldalán a szórakozás ezen vállfajának sokkal hollywoodiasabb formáját űzik. Azaz pontosan Douglas Fairbanks, Rudolph Valentino és Cecil B. DeMille földi maradványai között, a Hollywood Forever Temetőben lehet filmeket nézni.

cinespia
Forrás: Cinespia

A 62 hektáros több mint 110 éve alapított temető a John Wyatt által alapított Cinespiának (is) köszönhetően minden évben egyre növekvő népszerűségnek örvend. A Cinespia kültéri filmvetítéseket szervez, általában korábbi nagy kasszasikernek örvendő amerikai filmeket mutatnak be újból. A Hollywood Forever temetőjében leginkább szombatonként és vasárnaponként lehet filmeket látni – de Amerikában már nem nyom annyit a latba, hogy környezethez illő alkotásokat nézhessen a közönség: ezért akár a Keresd a nőt! is láthatjuk (épp most augusztus 23-án). A szervezők javasolják a közönség számára, hogy takarón túl hozzanak magukkal élelmet, sőt sört és bort is lehet fogyasztani (töményebb alkoholt viszont nem). A közösségi oldalakon külön hashtag van már az ilyen alkalmakkor elfogyasztott élelem dokumentálásáról: #cinespiapicnic.

cinespia
Forrás: Cinespia

4. East End Film Festival

Térjünk vissza újból Londonba: a 2000-ben alapított East End Film Festival a legnagyobb angliai filmfesztiválként hirdeti magát. Missziójuknak tekintik, hogy felfedezzenek és a nagyközönségnek is bemutassanak nemzetközi és angliai független filmes alkotásokat, ugyanakkor egyedi filmnézési élményt akarnak biztosítani mindenki számára. Bár leginkább mozikban vetítenek, azért, ha a londoni időjárás megengedi a Victoria parkban is elcsíphetünk egy-két filmet valamint az Andaz Hotelben is. Persze ez első látásra nem tűnik különleges helyszínnek, de a Liverpool vasúti állomás szomszédságában található hotelben nemrég egy neoklasszicista stílusban épült szabadkőműves templomra találtak. Bár maga az épület nem túl régi az épület és emiatt sokáig tudtak is róla, amikor a hotel elkezdett működni, valahogy elfelejtődött, majd később egy felújításkor „bukkantak rá” újból.

masonic
Fotó: Tom Grinsted. Forrás: www.atlasobscura.com

5. Couch Film Festival

Talán az egyik legviccesebb és legbarátságosabb filmvetítési alkalom: a Kanapé Filmfesztivál. 2008 óta szervezik világszerte.  A szervezők a Sundance, SXSW, CFC Worldwide Shorts, Seattle Int. Filmfesztivál és a New Horizons Filmfesztivál filmjei közül válogatják ki a legjobb rövidfilmeket. Céljuk, hogy a nézők ne a filmszínházak kényelmetlen és talán kevésbé közösségi széksoraiban, hanem otthon a kanapén nézhessék meg ezeket.

couchfilmfest
Forrás: http://couchfestfilms.com

Ezért a szervezők a világ minden táján lakó házigazdák jelentkezését várják, főképp az olyanokét, akik rendelkeznek kanapéval és vállalják, hogy jó pár barátjukat vagy akár idegeneket is vendégül látnak otthonukban egy közös filmnézésre. Idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni kanapés házigazdának itt.

A lista hamarosan folytatódik, addig is jó filmnézést!

(a listát összeállította: Bakk Ágnes)

• Publikálva: 2014.08.11. 14:18 • Címke: ajánló, fesztivál

Magyar játékfilmek