a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Louis de Funès, az ezerarcú komédiás

louisdefunes

Ki ne emlékezne Lütyő (Ludovikusz Lütyő) őrmesterre, amint földönkívülieket hajszol, nudistákat kerget vagy épp nősül?

A csendőr szerepe igazi világsikert hozott Louis de Funès számára, aki a mai napon 1914-ben született Courbevoie városkában, Louis Germain David de Funès de Galarza néven.

Kivételes érzéke volt a zenéhez a rajzhoz és természetesen a mókázáshoz. Filmjeiben milliókat nevettetett meg, ám pályája nehezen indult. Visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy mikor felkérései ritkultak, szellemes módszert dolgozott ki feleségével, hogy felfigyeljenek rá: ez nem igényelt mást csak kitartást és egy kényelmes pár cipőt. A fiatal pár minden délután a Champs Elysées asztfaltját rótta, úgy intézve, hogy elhaladjanak a Fouquet’s söröző előtt, ahol az egész filmes világ evett vagy iszogatott. Amikor Louis meglepetést színlelve odakiáltott egy-egy ismerősnek, rendszerint munkát ajánlottak számára, vagy sajnálatukat fejezték ki, amiért nem futottak össze korábban. Többek között így szerződtette le Jean-Pierre Melville is, akinek ezután egyetlen filmjéből sem hiányozhatott Funès.


Legendás részlet A csendőr nősül című filmjéből

Első igazán jelentős szerepét, 1956-os Átkelés Párizson című munkában kapta. Partnerei a francia film ikonjai, Jean Gabin és Bourvil voltak, Bourvillal barátságot is kötött, és később is olyan filmekben játszottak együtt, mint Az ügyefogyott és az Egy kis kiruccanás. Utóbbi minden idők egyik legnagyobb francia kasszasikere is volt.

Ismertségét tovább növelte a Fantomas-filmek Juve felügyelőjének szerepe. 1968-ban a francia közvélemény-kutatások szerint ő volt Franciaország legnépszerűbb színésze. A színháztól sem távolodott el, híres volt Claude Magnier Oscar című darabja, amelynek főszerepét éveken keresztül nagy sikerrel játszotta. A túl sok munka miatt egészségi állapota megromlott, 1975-ben infarktust kapott és huzamosabb pihenőre kényszerült. Felépülése után azonnal elfogadta Claude Zidi Szárnyát vagy a combját című filmjének főszerepét, amely a Csendőr-sorozathoz hasonlóan nagy siker lett. 1980-ban végre teljesült régi vágya és színpadra vihette A fösvény című Moliére darabot.

1983. január 27-én újabb infarktust kapott, de ekkor az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Több mint 130 filmben és 100 színdarabban játszott, igazi műfaja a burleszkbe hajló vígjáték volt, amelyben megcsillanthatta ezerarcúságát, gesztusainak és mimikájának sokféleségét.

Tompa Éva

• Publikálva: 2014.07.31. 10:46 • Címke: évforduló