a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Magas szőke férfi fehér szakállal

pierre richard lead

A 20. századi francia film jó néhány komikus színésszel büszkélkedhet: Luis de Funés, Bourvil, Fernandel, Pierre Richard, hogy a legismertebbeket említsem. Pierre Richard-t kritikusai sokszor hasonlították Charlie Chaplinhez, aki szintén a szerencsétlen figura imázsát öltötte magára. Azt is mondták neki: nem elég jóképű a tragédiához. Így aztán komikus lett. Kevés színésznek áll jól ez a szerep, kevesen tudják úgy alakítani a csetlő-botló figurákat, hogy az a nézőt megnevettesse, de ne találja idegesítőnek. Pierre Richard e kevesek közé tartozik.

A televízió folyamatosan sugározza 30-40 éves, mára szinte klasszikussá vált filmjeit, talán ezért is látjuk őt örökifjúnak és meglephet minket a hír, hogy idén augusztus 16-án lesz 80 éves. Ahogyan a legtöbb karakteres filmszínészé, az ő karrierje is a színházban kezdődött, de hamar rájött arra, hogyan tudja szabadabban és személyesebb módon kifejezni önmagát: párizsi kabarékban vállalt szerepet. Erre az időszakra úgy emlékszik vissza, mint egy fantasztikus, őszinte és becsületes korszakra, amikor az egyetlen „főnök” a közönség volt. Ha ők nevettek, akkor elfogadták az embert, ha nem, akkor el lehetett menni.

pierre richard
Mi így (is) ismerjük őt

1934-ben született Pierre-Richard Maurice Charles Léopold Defays néven, vagyis művésznevét a keresztnevéből nyerte. A hatvanas években tévés varietékben szerepelt, 1967-ben debütált első filmjében (A boldog Alexandre). 1970-ben már saját filmet írt és rendezett (A szórakozott), majd 1972-ben a Magas szőke férfi felemás cipőben hozta meg neki az igazi sikert. A hetvenes években sorra jöttek a jobbnál jobb vígjátékok olyan zseniális rendezőkkel, mint: Claude Zidi, Yves Robert és Francis Veber. Sokat szerepelt együtt Gérard Depardieu-vel, akinek komoly mackós figurája jó ellentétet teremtett Richard filigrán és szeleburdi megjelenésével, kihangsúlyozva a páros jellembeli különbségeit például a Balfácán (1981), a Balekok (1983) és a Négybalkezes (1986) című filmekben.

pierre richard
Sokszor nézett szelíden

Később drámai szerepben is megmutathatta képességeit (A szögevő, 1988) és a kilencvenes években két filmet is rendezett, melyekben főszerepet is játszott (Mindig lehet álmodozni, 1991 és Fejjel a falnak, 1997). 2003-ban megvalósult egy álma, és megformálhatott egy igazi irodalmi hőst, amikor elvállalta a Robinson Crusoe főszerepét.

pierre richard caesar dij
Pierre Richard 2006-ban megkapta a Caesar-díjat is

Szeret aktuális témákhoz nyúlni, amikor dokumentumfilmet készít a csecsen háborúról vagy éppen az amazóniai indiánok életkörülményeiről. Magánemberként kicsit félénk, saját bevallása szerint hiú és nem kicsit excentrikus. Egy uszályon lakott a Szajnán Párizs központjában, mígnem brazil felesége kérésére elköltöztek, mert a hölgy túl magas volt a hajó belmagasságához. Talán a szőlőtermesztés az, amit igazán komolyan vesz: 20 hektáros szőlőjében évente 80 ezer üveg bort palackoznak, de a címkére nem írják rá a nevét nagy betűkkel, hogy az emberek ne emiatt vegyék meg a borát, hanem annak saját érdemei miatt.

pierrerichard
A nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett (előrehozott) partin

Pierre Richard maga is mint a jó bor, egyre karakteresebbé válik az évek múlásával. 2014-ben, a felmérések szerint még mindig ő a franciák kedvence, és idén ő volt a legjobban fizetett francia színész is. A legfrissebb pletykák szerint újra apai örömök elé néz. Boldog születésnapot kívánunk a Magas Szőkének!

Aknai Zita

• Publikálva: 2014.08.16. 08:02 • Címke: évforduló