a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Helyspecifikus sorozat indul a Budapesti Építészeti Filmnapokhoz kapcsolódva

keklead

Helyspecifikus sorozat indul a Budapesti Építészeti Filmnapokhoz (BÉF) kapcsolódva: a vetítéseken olyan filmeket, archív felvételeket, híradókat, audiovizuális dokumentumokat láthat a közönség, amelyek új perspektívából mutatják be Budapest környékeit, segítenek megtalálni elveszett történeteit, elfelejtett szereplőit.

A BÉF+ első helyszíne a Leonardo da Vinci utcai közösségi kert lesz szeptember 3-án. A program a környéket bemutató archív felvételek, híradórészletek vetítésével indul, majd a Corvin variációk című filmet láthatják a nézők Trencsényi Klára rendezésében – olvasható Kortárs Építészeti Központ közleményében. A Corvin variációk a 2003-ban indult Corvin-Szigony Projektet, Közép-Európa egyik legnagyobb és legtöbbet díjazott városfejlesztési projektjét mutatja be, amelynek keretében egy 22 hektár alapterületű városrész teljes átalakulását tervezték Budapest VIII. kerületében, és amellyel együtt járt a terület összes épületének lebontása. Az önkormányzat és a befektetők egyaránt szerették volna felszámolni a nyomornegyedet, így több mint ezer, főleg roma családnak kellett elköltöznie, mert a megújuló területen nem engedhették volna meg, hogy lakást vegyenek vagy béreljenek. A film főszereplői azok a lakók, akiknek el kellett hagyniuk addigi otthonaikat a fejlesztés miatt, és akik felidézik azt az életet, amely az egykori környék közösségeinek mindennapjait jellemezte. Ezek az emberek többé nem találkoznak egymással, csak a filmkészítő által létrehozott rekonstruált közegben.

pillanatnyi8
Pillanatnyi 8

Ezt a Pillanatnyi 8 című olasz film vetítése követi. A mozi a Városportré/Ideiglenes városok című dokumentumfilm-sorozat része, amelyet a ZimmerFrei kollektíva készített nagyvárosok olyan körülhatárolt helyszínein, amelyek éppen valamilyen változáson, átalakuláson mennek keresztül. Budapest VIII. kerületének címezve a Pillanatnyi 8 egy népszerű környékről szól, ahol a legjelentősebb átalakítások 2006-ban kezdődtek meg a lakók kiköltöztetésével, és az épületek romba döntésével, ennek azonban a világgazdasági válság 2008-ban megálljt parancsolt. A film alkotói arra keresik a választ, hogy milyen sorsot kellene szánni ezeknek a privát vagy közterületeknek, amelyeket jelenleg senki sem használ. A készítők bemerészkedtek az elhagyott telkek, udvarok és lakások közé, hogy feltárják, miként alakítják a lakók saját környezetüket és ezzel együtt a városképet. 

A vetítést eső esetén szeptember 5-én tartják meg. További részletek az
esemény honlapján.

MTI

• Publikálva: 2014.08.31. 13:25 • Címke: építészet, város, program

Magyar játékfilmek