a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Digitalizálás okostelefonnal! De hogyan?

okostelefon_leadSzámtalan ingyenes és fizetős applikáció létezik, amely okostelefonunkat egy csapásra szkennerré változtatja. Most az egyik legismertebb és legtöbbet tudó, ABBYY TextGrabber nevű applikáció használatához adunk egy kis segítséget.

A szoftver telefonunk kamerájának a segítségével szkenneli a szöveget, amelyet aztán a beépített OCR szövegfelismerő funkció automatikusan szerkeszthető dokumentummá alakít.

Kezdjük az elején! Az első és legfontosabb, hogy okostelefonunkkal legalább 3 Megapixeles (2048x1536 felbontású) képet tudjunk készíteni. Ezt mindenki tudja ellenőrizni a kamera „Beállítások – Felbontás” menüjében.
 
okostelefon1
A kamera felbontásának beállítása

Miután ezt megállapítottuk, szintén a beállítások résznél állítsuk be a Fókusz módot. Ugyanis, ahhoz, hogy a képeink jó minőségűek és kellőképpen élvezhetőek legyenek, élesnek is kell lenniük.
 
okostelefon2
Kamera fókuszmód beállítása

Az ABBYY TextGrabber iOS illetve Android alapú okostelefonra érhető el. Az applikáció aktuális ára 2-3 ezer forint között van, az Apple Store-ból vagy a Google Playen keresztül könnyedén beszerezhetjük.
 
okostelefon3
ABBYY TextGrabber beszerzése Google Play-en keresztülHa például egy újságcikkből szeretnénk digitalizálni szöveget, minden esetben ügyeljünk rá, hogy minél jobb minőségű, élesebb képet készítsünk. A fényerőt is helyesen válasszuk meg, ne legyen túl világos vagy túl sötét (okostelefonunk kamerája elvileg automatikusan a legoptimálisabb beállításokat használja).

okostel3

Az applikáció extra szolgáltatása a Translator-funkció. Bizony, miután bedigitalizáltuk a képről a szöveget, amolyan plusz szolgáltatásként még le is fordíthatjuk több nyelvre. Lehetőség van angol, német, francia nyelven kívül a magyart is beállítani. Természetesen senki ne várjon tökéletes fordítást, a legtöbb esetben amolyan nyersfordítást végez a program. Sokszor ez is elég, de mindenképp érdemes ellenőrizni a végeredményt.

okostel4

Máris indulhat a digitalizálás – házilag!

Sirhán Bálint

• Publikálva: 2014.09.05. 10:32 • Címke: tech@home