a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Bucsi Réka szerint díjnyertes munkája tetszett a japán közönségnek

bucsilead

Bucsi Réka szerint a japán közönségnek tetszett a munkája, és óriási elismerésnek tekinti a Hirosima díjat, amelyet Symphony No. 42 című animációs rövidfilmje kapott a közelmúltban megrendezett Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

„Meglepett ez a díj. Jelentős támogatás egy független filmkészítőnek egy ekkora elismerés, hiszen a rövidfilmek tekintetében talán még mindig a fesztiválok szabják meg, hogy mely alkotások jutnak el a közönséghez és melyek kevésbé” - fejtette ki a jelenleg Dániában dolgozó filmes az MTI-nek e-mailen. Az augusztus végén zárult animációs fesztivál, amelyen Magyarország díszvendégként szerepelt, Hirosima egymillió jennel járó díjával jutalmazta alkotását. A díjat odaítélő nemzetközi zsűri, amelynek Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) igazgatója is tagja volt, értékelésében Bucsi Réka animációjának egyedi, újszerű és modern látásmódját emelete ki.

symphony

A Symphony No. 42 a rendező diplomafilmjeként készült el a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A tízperces digitális animáció 47 jelentben mesél ember és környezete irracionális kapcsolatáról. A produkció bejutott az idei Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába, majd számos hazai és nemzetközi fesztiválon vetítették, és több mint tucatnyi díjban és elismerésben részesült. „A japán közönség nagyon nyitott, abszolút pozitív fogadtatása volt a filmnek. Megismerkedtem több animációval foglalkozó tokiói diákkal, akiknek a munkáit nagyon kedvelem. Jó volt hallani, hogy némelyiküknek a Symphony volt a kedvence a blokkból” – számolt be hirosimai tapasztalatairól. A rendező elmondta, hogy a versenyprogramban szereplő minden filmet látta. Különösen Nicolai Troshinksy Astigmatismo című munkája nyerte el a tetszését „gyönyörű analóg kivitelezésével", remek hangzásával, tervezésével és zenéjével, emellett a Baths, Ducki Tomek filmje is közel került hozzá. A hirosimai animációs mustrát értékelve úgy fogalmazott: „óriási élménycsomag volt Japánban lenni. Megismerkedtem sok tehetséges filmkészítővel és egy jó közönséggel. Talán ez az, ami mindig a legizgalmasabb része egy fesztiválnak”. Bucsi Réka a japán fesztiválszereplés után január végéig Dániában folytatja a munkát. „Egy új rövidfilmen dolgozom, illetve epizódokat gyártok egy dán websorozathoz" – mesélte az animációs filmes.

MTI

• Publikálva: 2014.09.06. 15:17