a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A Google és a Cseh Nemzeti Könyvtár

prágai könyvtár lead

A Google a Cseh Nemzeti Könyvtár gyűjteményének 140 ezer darabját digitalizálja. A közös digitalizálási program során a dokumentumok felkerülnek a Google Books valamint a Manuscriptorium European Digital Library oldalára is.

A Cseh Nemzeti Könyvtár a 2010-es megállapodást követően kezdte el a digitalizálási projektjét, amelyet Hans Knoll, a könyvtár tudományos igazgatója vezet. A Google a gyűjteményből mára már 30 ezer könyvet digitalizált. Az Európai Bizottság 10 évvel ezelőtt még nem látta ilyen gyorsnak a digitalizálás folyamatát, ezért is döntöttek úgy, hogy megalapítják az Europeana honlapját. Ezzel egyidőben alapították meg a Manuscriptorium oldalát is, hogy a régi gyűjtemény kódexeit ott is bemutathassák. UNESCO-díjat is kapott a projekt, bár sikerei továbbra is az állami forrásoktól függnek.

csehkonyv
Ha teljes felbontásban szeretné böngészni az oldalt, kattintson a képre

Knoll azt nyilatkozta a Cseh Távirati Irodának, hogy már több mint 4000 kéziratot és kódexet digitalizáltak, de a könyvtár gyűjteményében összesen 14 000 kézirat, 4200 ősnyomtatvány és 200 000 régi könyv található. A Google Books projektje keretében 19. századi irodalmi alkotásokat is digitalizálnak. A Cseh Nemzeti Könyvtár általános igazgatója, Tomáš Böhm azt is elmondta, hogy ez egy egyedülálló együttműködés, hiszen egy közintézménnyel fogott össze a Google.

A könyvtár 2008-ban küldte el a gyűjteményében található kódexek leírását és a Google választotta ki azokat, amelyekre biztosan nem állnak szerzői vagy publikálási jogvédelem alatt. Mindegyik külföldre küldött darabot elláttak vonalkóddal, felbecsültették az értékét és restaurálták is, ha szükséges volt. A projekt költségét a Cseh Nemzeti Könyvtár 20%-ban (évente 4 millió cseh koronáig), míg a Google 80%-ban állta.

A Manuscriptorium oldalán itt érhetőek el az eddig már digitalizált művek.

praguepost.com/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.09.15. 13:46 • Címke: hír, közgyűjtemények