a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

​Nyomtatás 3D-ben!

3d nyomtatasA 3D nyomtatók legfőbb funkciója, hogy bárki legyárthassa azt, amit akar, lehetőleg a saját otthonában. Ténylegesen „kinyomtathatjuk” például kedvenc játékfiguránkat igazi 3D-s objektumként, amit aztán a kezünkbe is foghatunk. Ha esetleg valakinek éppen egy szép karácsonyfadíszre lenne szüksége, egyszerűen „nyomtathat” magának egyet.

A 3D nyomtatáshoz először is egy háromdimenziós modellre van szükség, amelyet számítógépünk segítségével mi magunk is létrehoztatunk. Például 3D-ben bedigitalizálhatjuk valamelyik kedvenc tárgyunkat. Miután megvan a háromdimenziós modell, egyszerűen küldjük el a nyomtatási parancsot a 3D nyomtatóra. A nyomtató a 3D modellt rétegekre bontja, és ezeket a rétegeket egy lézerfej segítségével egymás után elkezdi „megrajzolni”. A térbeli „megrajzoláshoz” szükséges egy polimer anyag, ilyen például a PLA (Polylactic Acid), azaz politejsav. Ez az anyag többféle színben létezik és folyamatosan pótolnunk kell, ha újabb modellt szeretnénk nyomtatni – mint a normál nyomtatónál a patront.

3d nyomtatas cikk
MakerBot Replicator 2 nevű 3D nyomtató...

3D
... és egy 3D nyomtató belülről


Ha még mindig nem világos

3D nyomtatót már Magyarországon is vásárolhatunk. Az olcsóbbak közé tartoznak a kitben kapható 3D nyomtatók, amelyet, mint egy Ikea bútort, nekünk kell házilag összeszerelnünk (némi műszaki ismeret azért nem árt hozzá). Ilyen például a Velleman K8200-as készülék, melyet már 220 ezer forintért beszerezhetünk. Ennél komolyabb a – összeszerelést nem igénylő – Flashforge Creator X kétfejes nyomtató, amelynek jelenlegi ára 450 ezer forint körül van.
 
3d nyomtatas cikk
3D nyomtatás otthon

Miután beszereztük 3D nyomtatónkat, két lehetőség közül választhatunk. Az egyik, hogy egy internetes portálról ingyenesen vagy némi pénzért cserébe kész 3D objektumot töltünk le, majd egyszerűen elküldjük a nyomatási parancsot a készülékünknek. Ez a legegyszerűbb megoldás. A másik, kissé bonyolultabb, hogy egy CAD-szoftver használatával mi magunk szerkesztünk 3D-s objektumot, egyúttal digitalizálhatunk is egy általunk választott tárgyat.
 
3d nyomtatas cikk
3D nyomtatóval készült objektumok

Aki 3D-ben szeretne nyomatatni, de nincs ilyen készüléke, Budapesten a Gadget Bárban is megteheti. A 3D nyomatás árát a felhasznált nyersanyag arányában számolják ki: a 450 forintos alapdíjhoz jön 50-70 forint a felhasznált anyag grammjai után.

Sirhán Bálint

• Publikálva: 2014.09.11. 09:38 • Címke: tech@home