a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Örökség3D – virtuális barangolások térben és időben

leadorokseg3d

A szentendrei Ferenczy Múzeum egyedülálló időszaki kiállításnak biztosít teret Örökség3D – A kulturális örökség digitális dokumentálása címmel. A tárlat a legújabb 3D-technológiát mutatja be, amelyet főként a régészetben hasznosítanak a szakemberek, de laikus érdeklődőknek is rendkívül érdekes lehet egy-egy virtuális utazás, illetve tárgyforgatás. Nem is beszélve arról, hogy a látásukban korlátozottak is testközelbe kerülhetnek a kinyomtatott, apró szoborszerű 3D-modellekkel.

A kiállítás a SziMe3D AR projekt (Facebook-oldal itt) során végzett munkát foglalja össze, amely szlogenje szerint „3D-s technológiai innovációkat kínál a turizmus, az oktatás és a kultúra területén”. A fő célkitűzés a 3D-ben készült modellek régészeti, tudományos felhasználása, a kutatás elősegítése; 3D-ben digitalizált tárgyak, épületek megőrzése az utókor számára, testközelbe hozása, a tapinthatóság biztosítása, hasznosítása az oktatásban.

fehér andrás 

A projekt másik fontos célja a nemzeti kincsek és műemlékek megőrzése, illetve jelen állapotuk virtuális fixálása, az örökségvédelem. Kifejezetten hasznos abban az esetben, ha egy feltárt épületalapot vissza kell temetni. Az épületek, a kisebb, nagyobb tárgyak lézer szkennerrel és strukturált fény alapú szkennerrel kerültek rögzítésre. A kisebb objektumok körül végigvezetett tárgyszkenner megalkotja a modell virtuális alapját, a pontfelhőt, amelyből aztán létrejön a textúra. Épületek esetében földön elhelyezett lézerszkenner, térszkenner állítja össze a geometriai alakzatot.

fehér andrás 

A tárlaton érintőképernyőkön próbálhatjuk ki a 3D-ben digitalizált tárgyak nézegetését, forgatását, miközben a kiállított eredeti objektumokkal vethetjük össze őket. Avar és honfoglalás kori sírleletektől kezdve Árpádházi Szent Margit és Gertrudis királyné síremlékének töredékein át Kossuth Lajos székéig a SziMe3D AR honlapján is mind megcsodálható.

örökség3d

Kézmozdulatokkal vezérelve barangolhatunk a Vértes erdőségeiben megbújó, négyszáz éve romos vitányi vár korhűen berendezett 3D-s rekonstrukciójában. Ez Európa-szerte is egyedülálló lehetőség. A várrom folyamatosan pusztul, de digitalizálásának köszönhetően jelen állapotában is megmarad az utókornak.

Virtuális sétákat tehetünk különböző épületek feltárásán: a gyulai vár és a Várfürdő között álló kastély ráépítés miatt eltűnt G-épülete; a 15. században a talajvíz ellen védekezvén agyaggal feltöltött miskolctapolcai bencés apátság; a 18. századtól folyamatosan széthordott győri reneszánsz erőd; a pécsi székesegyház 19. században elbontott és virtuálisan újraépített későgótikus boltozata; a késő középkori szegedi alsóvárosi ferences templom és kolostor. Utóbbi épület pontfelhőből összeállított digitális keresztmetszetét is tanulmányozhatjuk, amely szeletenként rajzolja ki az épületet – hasonlóan a computer tomográfiai eljáráshoz.

örökség3d 

Mindemellett repülhetünk a Debreceni Nagytemplom belsejében. A digitalizálási munkálatokat térszkennelés és robotrepülős felmérés előzte meg, és a keleti toronyba épített lift beszerelése előtt őrizte meg az épületet. (Videón itt tekinthető meg.)

Boltozatrekonstrukciókat is megszemlélhetünk Pécsről, Székesfehérvárról és Visegrádról származó kőtöredékek alapján. A pécsi székesegyház későgótikus boltozatát a 19. században elbontott és különböző épületekbe beépített csomópontokból és bordákból rekonstruálták. A székesfehérvári prépostsági templom hasonló sorsa jutott: közel fél évezreden át Magyarország legfontosabb szakrális épülete, a magyar királyok koronázó temploma, azonban a 17. századtól kezdve pusztul, olyannyira, hogy új épületek születnek széthordott falaiból. A visegrádi ferences kolostor káptalantermének boltozatrekonstrukciója a 16. század előtti állapotokat tükrözi, ugyanis említést ezután nem tesznek róla korabeli források.

örökség3d 

A műtárgyakról 3D nyomtatással készített másolatokat is megtekinthetünk, kézbe vehetünk. Ezzel a vakok és gyengénlátók is tapintás révén részesei lehetnek történelmünk tárgyi emlékeinek megcsodálásában.

örökség3d

Az óriási lehetőségeket nyújtó 3D technológia néhány felhasználási szegmensét emeli ki a kiállítás, az egyik legizgalmasabbat, a régészetet, illetve az örökségvédelmet, az esélyegyenlőséget, az oktatást. Emellett számos területen hasznosítható az építészettől kezdve a gépészeten át az igazságügyig. Érdemes ellátogatni Szentendrére, és felkeresni a Ferenczy Múzeumot, ahol ízelítőt kaphatunk a tudomány és technika csodálatos kooperációjából. Az időszaki tárlat december 31-ig tekinthető meg.

örökség3d
 

A Manda adatbázisának egyik különleges dokumentumtípusa is a 3D-modell. A múzeumi tárgyak digitális megőrzésének küldetése mellett fontos célkitűzés ezen dokumentumok bemutatása a nagyközönségnek. Az elérhetetlen múzeumi relikviák megfoghatóvá tétele, ha csak virtuálisan is, de nagy élmény. Az adatbázis 3D-ben digitalizált objektumai forgathatóak, minden oldalról szemügyre vehetőek, akár 3D-s nyomtatásra is alkalmasak. Többek között a Manda adatbázisában elérhetőek és szemrevételezhetőek a keszthelyi Balatoni Múzeum ókori ékszerei, egyéb régészeti tárgyai, szobrai és 19. századi fegyverei; a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének darabjai, pl. Kr.e. 1. évezredbeli sírmellékletként az elhunyt helyett dolgozó szolgaszobor, azaz usébti vagy a szoptató Ízisz mint mitikus anyaszobor; illetve a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti tárának népvándorláskori díszei vagy őskori állatfigurái, illetve pattintott kőeszközei.

Takács Eszter

• Publikálva: 2014.10.06. 10:14 • Címke: manda, kiállítás, 3D, digitalizálás