a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

Újra nyit a pécsi Uránia

uranialead

Október elején csaknem három év kihagyás után újra moziként nyitja meg kapuit a pécsi Uránia Mozi, a régió legkorszerűbb háromdimenziós filmszínházaként újjászületve.

Az épületet a Kossuth-díjas, posztumusz Ybl-díjjal kitüntetett építész, Weichinger Károly tervei alapján építették. Weichinger Hollywoodban szerzett élményeit is felhasználva, Bauhaus-stílusban álmodta meg Pécs harmadik moziját, ami napjainkban Európa legnagyobb megmaradt Bauhaus filmszínháza. Nyílászárói krómozott acélból készültek, pénztártere fekete üvegburkolatú, krómozott acél élvédőkkel. Az előcsarnok berendezését egykor Breuer Marcell krómozott acél csőszékei képezték. A lépcsőház falait Gebauer Ernő, Pécs neves festőművésze felújításra váró seccói díszítik, amelyek az előadó-, a tánc-, és a zeneművészet jelképeit ábrázolják. Az emeleti előtérben Stefán Henrik freskói a filmművészet diadalát és hatását ábrázolják. A mozi 1936. szeptember 21-én az Eggerth Márta főszereplésével forgatott osztrák Lehár-operettel, a Pacsirtával (Wo die Lerche singt) fogadta először a város filmkedvelőit.


Pécsi Napló, 1936. szeptember 20.

A korabeli sajtó így írt a moziról: „Impozáns a vörös téglából épült színház külső frontja. Tökéletesen modern, sima egyszerűségében is lenyűgöző. Középen magas rizaliton belátás nyílik az emeleti várócsarnokba. E fölött neongázcsövekből a filmszínház neve: Uránia. Este a kivilágított betűk kék fénye már az utcán világvárosi látványban fogja a járókelőket részesíteni. Fokozzák azonban a fényhatást a kétoldalt felszerelt hatalmas reflektorok, amelyek az épület felső részét fogják megvilágítani.” (Pécsi Újság, 1935)

petofimozi
A Petőfi Filmszínház 1984-ben 

1946-ban a Magyarországi Szociáldemokrata Párt felügyelte. Az államosítás után, 1953-tól Petőfi Filmszínház néven működött tovább. Teljes átalakításon esett át 1964-ben, hogy a Magyar Játékfilmszemle központi mozija lehessen, ezt a minősítését egészen 1983-ig – a filmfesztivál Budapestre költözésig – megőrizte. 1974-75-ben belső terét és műszaki berendezéseit felújították, a páholyt kibővítették.

A rendszerváltozás után felvette régi nevét. Sajnos nem kerülhette el a többi mozit is érintő válságot. 2000-ben vette át a Pécs Tv Kft., egyben a térség filmszolgáltatásait is ellátva. Az országos artmozi-hálózat tagja és az Europa Cinemas is tagjai közé választotta. 2010-ben hét év működés után bezárják az előterében Kino Café néven működő kávézót és klubot, ami elsősorban az egyetemisták kedvelt szórakozóhelye volt. 2011 novemberétől a mozi akkori vezetője, Baumann Ferenc technikai okokra hivatkozva bejelenti a vetítések szüneteltetését. 2012-től a működtetést öt évre vállalva, a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivált is üzemeltető cég veszi át a mozi működtetését, leginkább éjszakai szórakozóhelyként hasznosítva azt. Alig telt el egy év, és az új üzemeltető lemondott az Urániáról.

urania pecs
Az Uránia épülete éjszaka 

Idén tavasszal felbukkant egy új szakmai befektető, így már október elsejétől vetíthetnek ismét Magyarország első (dolby-rendszerű) sztereomozijában. Az első beszámolókból kiderült, hogy az Uránia mozi a város legújabb premier-mozijaként fog újra nyitni. Szabó Krisztián, a Pécsi Uránia Mozgókép Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért vágott bele beruházásba, mert úgy gondolja, hogy a hagyományos filmszínházakra minden kulturálisan elkötelezett városnak szüksége van. A budapesti vállalkozó az országban több tucat hasonlóan felújított mozival rendelkezik. Az Uránia szinte teljesen megújult; megemelt dőlésszögű lett a 350 nézőre tervezett lelátó és páholy, 65 négyzetméteres filmvászon és egy aktív Xpand nevű 3D-vetítő fog majd működni, a világ legmodernebb ilyen készüléke.

uraniapecs
Az Uránia épülete felújítás közben

A legfontosabb mégis a jegyár, amelyet a konkurens Multiplex mozi jegyárai alatt határoztak meg, sőt a törzskártya tulajdonosok kedvezményes áru jegyekkel is megtekinthetik a filmeket. Egy törzskártya egy évre vásárolható meg és már az ötödik jegyvásárláskor megtérül az ára. Az üzemeltető kéthavonta tervez egy hét nap hosszúságú moziünnepet, amelyben az elmúlt hónapok legsikeresebb alkotásait és még nem játszott filmeket kíván műsorra tűzni. A jegyár ilyenkor a kedvezményes alatt lesz a 2D és 3D filmekre egyaránt. Ezzel azt a nézőréteget célozza meg, amely csak ritkán jut el a plázába mozizni, vagy akik nem engedhetik meg maguknak a normál jegyárakat.

Az első vetített filmek között fog szerepelni a Pécsen még nem játszott A majmok bolygója című sci-fi, premierrel egy időben a Holtodiglan című amerikai thriller és a 12 évig forgatott Sráckor is. A felújított mozival párhuzamosan készült egy korszerű új honlap, ahol az éppen vetített filmek böngészése mellett jegyet is tudnak foglalni a moziba vágyók.

Szüts Gergely Etele

• Publikálva: 2014.09.30. 17:52 • Címke: hír

Magyar játékfilmek