a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Újra nyit a pécsi Uránia

uranialead

Október elején csaknem három év kihagyás után újra moziként nyitja meg kapuit a pécsi Uránia Mozi, a régió legkorszerűbb háromdimenziós filmszínházaként újjászületve.

Az épületet a Kossuth-díjas, posztumusz Ybl-díjjal kitüntetett építész, Weichinger Károly tervei alapján építették. Weichinger Hollywoodban szerzett élményeit is felhasználva, Bauhaus-stílusban álmodta meg Pécs harmadik moziját, ami napjainkban Európa legnagyobb megmaradt Bauhaus filmszínháza. Nyílászárói krómozott acélból készültek, pénztártere fekete üvegburkolatú, krómozott acél élvédőkkel. Az előcsarnok berendezését egykor Breuer Marcell krómozott acél csőszékei képezték. A lépcsőház falait Gebauer Ernő, Pécs neves festőművésze felújításra váró seccói díszítik, amelyek az előadó-, a tánc-, és a zeneművészet jelképeit ábrázolják. Az emeleti előtérben Stefán Henrik freskói a filmművészet diadalát és hatását ábrázolják. A mozi 1936. szeptember 21-én az Eggerth Márta főszereplésével forgatott osztrák Lehár-operettel, a Pacsirtával (Wo die Lerche singt) fogadta először a város filmkedvelőit.


Pécsi Napló, 1936. szeptember 20.

A korabeli sajtó így írt a moziról: „Impozáns a vörös téglából épült színház külső frontja. Tökéletesen modern, sima egyszerűségében is lenyűgöző. Középen magas rizaliton belátás nyílik az emeleti várócsarnokba. E fölött neongázcsövekből a filmszínház neve: Uránia. Este a kivilágított betűk kék fénye már az utcán világvárosi látványban fogja a járókelőket részesíteni. Fokozzák azonban a fényhatást a kétoldalt felszerelt hatalmas reflektorok, amelyek az épület felső részét fogják megvilágítani.” (Pécsi Újság, 1935)

petofimozi
A Petőfi Filmszínház 1984-ben 

1946-ban a Magyarországi Szociáldemokrata Párt felügyelte. Az államosítás után, 1953-tól Petőfi Filmszínház néven működött tovább. Teljes átalakításon esett át 1964-ben, hogy a Magyar Játékfilmszemle központi mozija lehessen, ezt a minősítését egészen 1983-ig – a filmfesztivál Budapestre költözésig – megőrizte. 1974-75-ben belső terét és műszaki berendezéseit felújították, a páholyt kibővítették.

A rendszerváltozás után felvette régi nevét. Sajnos nem kerülhette el a többi mozit is érintő válságot. 2000-ben vette át a Pécs Tv Kft., egyben a térség filmszolgáltatásait is ellátva. Az országos artmozi-hálózat tagja és az Europa Cinemas is tagjai közé választotta. 2010-ben hét év működés után bezárják az előterében Kino Café néven működő kávézót és klubot, ami elsősorban az egyetemisták kedvelt szórakozóhelye volt. 2011 novemberétől a mozi akkori vezetője, Baumann Ferenc technikai okokra hivatkozva bejelenti a vetítések szüneteltetését. 2012-től a működtetést öt évre vállalva, a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivált is üzemeltető cég veszi át a mozi működtetését, leginkább éjszakai szórakozóhelyként hasznosítva azt. Alig telt el egy év, és az új üzemeltető lemondott az Urániáról.

urania pecs
Az Uránia épülete éjszaka 

Idén tavasszal felbukkant egy új szakmai befektető, így már október elsejétől vetíthetnek ismét Magyarország első (dolby-rendszerű) sztereomozijában. Az első beszámolókból kiderült, hogy az Uránia mozi a város legújabb premier-mozijaként fog újra nyitni. Szabó Krisztián, a Pécsi Uránia Mozgókép Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért vágott bele beruházásba, mert úgy gondolja, hogy a hagyományos filmszínházakra minden kulturálisan elkötelezett városnak szüksége van. A budapesti vállalkozó az országban több tucat hasonlóan felújított mozival rendelkezik. Az Uránia szinte teljesen megújult; megemelt dőlésszögű lett a 350 nézőre tervezett lelátó és páholy, 65 négyzetméteres filmvászon és egy aktív Xpand nevű 3D-vetítő fog majd működni, a világ legmodernebb ilyen készüléke.

uraniapecs
Az Uránia épülete felújítás közben

A legfontosabb mégis a jegyár, amelyet a konkurens Multiplex mozi jegyárai alatt határoztak meg, sőt a törzskártya tulajdonosok kedvezményes áru jegyekkel is megtekinthetik a filmeket. Egy törzskártya egy évre vásárolható meg és már az ötödik jegyvásárláskor megtérül az ára. Az üzemeltető kéthavonta tervez egy hét nap hosszúságú moziünnepet, amelyben az elmúlt hónapok legsikeresebb alkotásait és még nem játszott filmeket kíván műsorra tűzni. A jegyár ilyenkor a kedvezményes alatt lesz a 2D és 3D filmekre egyaránt. Ezzel azt a nézőréteget célozza meg, amely csak ritkán jut el a plázába mozizni, vagy akik nem engedhetik meg maguknak a normál jegyárakat.

Az első vetített filmek között fog szerepelni a Pécsen még nem játszott A majmok bolygója című sci-fi, premierrel egy időben a Holtodiglan című amerikai thriller és a 12 évig forgatott Sráckor is. A felújított mozival párhuzamosan készült egy korszerű új honlap, ahol az éppen vetített filmek böngészése mellett jegyet is tudnak foglalni a moziba vágyók.

Szüts Gergely Etele

• Publikálva: 2014.09.30. 17:52 • Címke: hír