a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

Újra nyit a pécsi Uránia

uranialead

Október elején csaknem három év kihagyás után újra moziként nyitja meg kapuit a pécsi Uránia Mozi, a régió legkorszerűbb háromdimenziós filmszínházaként újjászületve.

Az épületet a Kossuth-díjas, posztumusz Ybl-díjjal kitüntetett építész, Weichinger Károly tervei alapján építették. Weichinger Hollywoodban szerzett élményeit is felhasználva, Bauhaus-stílusban álmodta meg Pécs harmadik moziját, ami napjainkban Európa legnagyobb megmaradt Bauhaus filmszínháza. Nyílászárói krómozott acélból készültek, pénztártere fekete üvegburkolatú, krómozott acél élvédőkkel. Az előcsarnok berendezését egykor Breuer Marcell krómozott acél csőszékei képezték. A lépcsőház falait Gebauer Ernő, Pécs neves festőművésze felújításra váró seccói díszítik, amelyek az előadó-, a tánc-, és a zeneművészet jelképeit ábrázolják. Az emeleti előtérben Stefán Henrik freskói a filmművészet diadalát és hatását ábrázolják. A mozi 1936. szeptember 21-én az Eggerth Márta főszereplésével forgatott osztrák Lehár-operettel, a Pacsirtával (Wo die Lerche singt) fogadta először a város filmkedvelőit.


Pécsi Napló, 1936. szeptember 20.

A korabeli sajtó így írt a moziról: „Impozáns a vörös téglából épült színház külső frontja. Tökéletesen modern, sima egyszerűségében is lenyűgöző. Középen magas rizaliton belátás nyílik az emeleti várócsarnokba. E fölött neongázcsövekből a filmszínház neve: Uránia. Este a kivilágított betűk kék fénye már az utcán világvárosi látványban fogja a járókelőket részesíteni. Fokozzák azonban a fényhatást a kétoldalt felszerelt hatalmas reflektorok, amelyek az épület felső részét fogják megvilágítani.” (Pécsi Újság, 1935)

petofimozi
A Petőfi Filmszínház 1984-ben 

1946-ban a Magyarországi Szociáldemokrata Párt felügyelte. Az államosítás után, 1953-tól Petőfi Filmszínház néven működött tovább. Teljes átalakításon esett át 1964-ben, hogy a Magyar Játékfilmszemle központi mozija lehessen, ezt a minősítését egészen 1983-ig – a filmfesztivál Budapestre költözésig – megőrizte. 1974-75-ben belső terét és műszaki berendezéseit felújították, a páholyt kibővítették.

A rendszerváltozás után felvette régi nevét. Sajnos nem kerülhette el a többi mozit is érintő válságot. 2000-ben vette át a Pécs Tv Kft., egyben a térség filmszolgáltatásait is ellátva. Az országos artmozi-hálózat tagja és az Europa Cinemas is tagjai közé választotta. 2010-ben hét év működés után bezárják az előterében Kino Café néven működő kávézót és klubot, ami elsősorban az egyetemisták kedvelt szórakozóhelye volt. 2011 novemberétől a mozi akkori vezetője, Baumann Ferenc technikai okokra hivatkozva bejelenti a vetítések szüneteltetését. 2012-től a működtetést öt évre vállalva, a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivált is üzemeltető cég veszi át a mozi működtetését, leginkább éjszakai szórakozóhelyként hasznosítva azt. Alig telt el egy év, és az új üzemeltető lemondott az Urániáról.

urania pecs
Az Uránia épülete éjszaka 

Idén tavasszal felbukkant egy új szakmai befektető, így már október elsejétől vetíthetnek ismét Magyarország első (dolby-rendszerű) sztereomozijában. Az első beszámolókból kiderült, hogy az Uránia mozi a város legújabb premier-mozijaként fog újra nyitni. Szabó Krisztián, a Pécsi Uránia Mozgókép Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért vágott bele beruházásba, mert úgy gondolja, hogy a hagyományos filmszínházakra minden kulturálisan elkötelezett városnak szüksége van. A budapesti vállalkozó az országban több tucat hasonlóan felújított mozival rendelkezik. Az Uránia szinte teljesen megújult; megemelt dőlésszögű lett a 350 nézőre tervezett lelátó és páholy, 65 négyzetméteres filmvászon és egy aktív Xpand nevű 3D-vetítő fog majd működni, a világ legmodernebb ilyen készüléke.

uraniapecs
Az Uránia épülete felújítás közben

A legfontosabb mégis a jegyár, amelyet a konkurens Multiplex mozi jegyárai alatt határoztak meg, sőt a törzskártya tulajdonosok kedvezményes áru jegyekkel is megtekinthetik a filmeket. Egy törzskártya egy évre vásárolható meg és már az ötödik jegyvásárláskor megtérül az ára. Az üzemeltető kéthavonta tervez egy hét nap hosszúságú moziünnepet, amelyben az elmúlt hónapok legsikeresebb alkotásait és még nem játszott filmeket kíván műsorra tűzni. A jegyár ilyenkor a kedvezményes alatt lesz a 2D és 3D filmekre egyaránt. Ezzel azt a nézőréteget célozza meg, amely csak ritkán jut el a plázába mozizni, vagy akik nem engedhetik meg maguknak a normál jegyárakat.

Az első vetített filmek között fog szerepelni a Pécsen még nem játszott A majmok bolygója című sci-fi, premierrel egy időben a Holtodiglan című amerikai thriller és a 12 évig forgatott Sráckor is. A felújított mozival párhuzamosan készült egy korszerű új honlap, ahol az éppen vetített filmek böngészése mellett jegyet is tudnak foglalni a moziba vágyók.

Szüts Gergely Etele

• Publikálva: 2014.09.30. 17:52 • Címke: hír

Magyar játékfilmek