a rovat írásai

Kidman Cannes királynője

Nicole Kidman a 70. cannes-i fesztivál igazi királynője: az ausztrál filmsztár idén a hivatalos programba meghívott három filmben és egy sorozatban is játszik.

Willem Dafoe lesz Vincent van Gogh

Willem Dafoe játssza Vincent van Goghot egy francia helyszíneken játszódó életrajzi filmben.

Egy kis felhajtás a Szárnyas fejvadász 2049 körül

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász című kultfilm folytatásának egy kulcsjelenetéről is mesélt egy facebookos közönségtalálkozón a produkció első mozis trailerének bemutatója alkalmából. 

30 éve Szomszédok

1987. május 7-én mutatták be a gazdagréti panelház lakóinak életét bemutató Szomszédok című teleregény első részét.

​Alain Delon utolsó filmjére készül

Alain Delon utolsó filmjére készül, amelyben Juliette Binoche-sal játszik együtt. A 81 éves filmsztár a Liege-ben megrendezett nemzetközi bűnügyi filmfesztiválon beszélt terveiről.

De miért is akarna Steven Seagal Ukrajnába menni?

Négy évre megtiltották a kijevi hatóságok Steven Seagal amerikai filmszínésznek és harcművésznek a beutazást Ukrajnába, hozta nyilvánosságra pénteken az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóosztálya.

Önmagát alakítja Ferenc pápa

Saját magát játssza Ferenc pápa a Beyond the Sun című új filmben, melyet a cannes-i filmfesztivál idején folyó nemzetközi filmvásáron szeretne értékesíteni az olasz Ambi Pictures produkciós cég, értesült a variety.com.

Dietrich, a filmbálvány

Huszonöt éve, 1992. május 6-án halt meg Marlene Dietrich, minden idők egyik legnagyobb filmbálványa.

​Brian De Palma thrillert forgat

Brian De Palma új filmje, a Domino című thriller főszerepéről folytat tárgyalásokat Nikolaj Coster-Waldau (Trónok harca) és Christina Hendricks (Reklámőrültek), értesült a The Hollywood Reporter filmes portál.

​Alain Delon Kolozsváron

Alain Delon francia filmszínész és -rendező lesz a kolozsvári 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszvendége, közölték szerdán a fesztivál szervezői.

Cannes-ba tart a Körhinta

Fábri Zoltán Körhinta című alkotása meghívást kapott a 70. cannes-i filmfesztivál nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programjába, jelentették be szerdán a szervezők Párizsban.

Film összes cikke »

Újra nyit a pécsi Uránia

uranialead

Október elején csaknem három év kihagyás után újra moziként nyitja meg kapuit a pécsi Uránia Mozi, a régió legkorszerűbb háromdimenziós filmszínházaként újjászületve.

Az épületet a Kossuth-díjas, posztumusz Ybl-díjjal kitüntetett építész, Weichinger Károly tervei alapján építették. Weichinger Hollywoodban szerzett élményeit is felhasználva, Bauhaus-stílusban álmodta meg Pécs harmadik moziját, ami napjainkban Európa legnagyobb megmaradt Bauhaus filmszínháza. Nyílászárói krómozott acélból készültek, pénztártere fekete üvegburkolatú, krómozott acél élvédőkkel. Az előcsarnok berendezését egykor Breuer Marcell krómozott acél csőszékei képezték. A lépcsőház falait Gebauer Ernő, Pécs neves festőművésze felújításra váró seccói díszítik, amelyek az előadó-, a tánc-, és a zeneművészet jelképeit ábrázolják. Az emeleti előtérben Stefán Henrik freskói a filmművészet diadalát és hatását ábrázolják. A mozi 1936. szeptember 21-én az Eggerth Márta főszereplésével forgatott osztrák Lehár-operettel, a Pacsirtával (Wo die Lerche singt) fogadta először a város filmkedvelőit.


Pécsi Napló, 1936. szeptember 20.

A korabeli sajtó így írt a moziról: „Impozáns a vörös téglából épült színház külső frontja. Tökéletesen modern, sima egyszerűségében is lenyűgöző. Középen magas rizaliton belátás nyílik az emeleti várócsarnokba. E fölött neongázcsövekből a filmszínház neve: Uránia. Este a kivilágított betűk kék fénye már az utcán világvárosi látványban fogja a járókelőket részesíteni. Fokozzák azonban a fényhatást a kétoldalt felszerelt hatalmas reflektorok, amelyek az épület felső részét fogják megvilágítani.” (Pécsi Újság, 1935)

petofimozi
A Petőfi Filmszínház 1984-ben 

1946-ban a Magyarországi Szociáldemokrata Párt felügyelte. Az államosítás után, 1953-tól Petőfi Filmszínház néven működött tovább. Teljes átalakításon esett át 1964-ben, hogy a Magyar Játékfilmszemle központi mozija lehessen, ezt a minősítését egészen 1983-ig – a filmfesztivál Budapestre költözésig – megőrizte. 1974-75-ben belső terét és műszaki berendezéseit felújították, a páholyt kibővítették.

A rendszerváltozás után felvette régi nevét. Sajnos nem kerülhette el a többi mozit is érintő válságot. 2000-ben vette át a Pécs Tv Kft., egyben a térség filmszolgáltatásait is ellátva. Az országos artmozi-hálózat tagja és az Europa Cinemas is tagjai közé választotta. 2010-ben hét év működés után bezárják az előterében Kino Café néven működő kávézót és klubot, ami elsősorban az egyetemisták kedvelt szórakozóhelye volt. 2011 novemberétől a mozi akkori vezetője, Baumann Ferenc technikai okokra hivatkozva bejelenti a vetítések szüneteltetését. 2012-től a működtetést öt évre vállalva, a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivált is üzemeltető cég veszi át a mozi működtetését, leginkább éjszakai szórakozóhelyként hasznosítva azt. Alig telt el egy év, és az új üzemeltető lemondott az Urániáról.

urania pecs
Az Uránia épülete éjszaka 

Idén tavasszal felbukkant egy új szakmai befektető, így már október elsejétől vetíthetnek ismét Magyarország első (dolby-rendszerű) sztereomozijában. Az első beszámolókból kiderült, hogy az Uránia mozi a város legújabb premier-mozijaként fog újra nyitni. Szabó Krisztián, a Pécsi Uránia Mozgókép Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért vágott bele beruházásba, mert úgy gondolja, hogy a hagyományos filmszínházakra minden kulturálisan elkötelezett városnak szüksége van. A budapesti vállalkozó az országban több tucat hasonlóan felújított mozival rendelkezik. Az Uránia szinte teljesen megújult; megemelt dőlésszögű lett a 350 nézőre tervezett lelátó és páholy, 65 négyzetméteres filmvászon és egy aktív Xpand nevű 3D-vetítő fog majd működni, a világ legmodernebb ilyen készüléke.

uraniapecs
Az Uránia épülete felújítás közben

A legfontosabb mégis a jegyár, amelyet a konkurens Multiplex mozi jegyárai alatt határoztak meg, sőt a törzskártya tulajdonosok kedvezményes áru jegyekkel is megtekinthetik a filmeket. Egy törzskártya egy évre vásárolható meg és már az ötödik jegyvásárláskor megtérül az ára. Az üzemeltető kéthavonta tervez egy hét nap hosszúságú moziünnepet, amelyben az elmúlt hónapok legsikeresebb alkotásait és még nem játszott filmeket kíván műsorra tűzni. A jegyár ilyenkor a kedvezményes alatt lesz a 2D és 3D filmekre egyaránt. Ezzel azt a nézőréteget célozza meg, amely csak ritkán jut el a plázába mozizni, vagy akik nem engedhetik meg maguknak a normál jegyárakat.

Az első vetített filmek között fog szerepelni a Pécsen még nem játszott A majmok bolygója című sci-fi, premierrel egy időben a Holtodiglan című amerikai thriller és a 12 évig forgatott Sráckor is. A felújított mozival párhuzamosan készült egy korszerű új honlap, ahol az éppen vetített filmek böngészése mellett jegyet is tudnak foglalni a moziba vágyók.

Szüts Gergely Etele

• Publikálva: 2014.09.30. 17:52 • Címke: hír

Magyar játékfilmek