a rovat írásai

Mindig komiszul bánt a nőkkel, azok annál jobban szerették

Hogy megy az idő, nyolcvan éves lett Jack Nicholson! És eme kerek számnál ismét végigtekintve pályafutását megállapíthatjuk, hogy 3 Oscar-díjával és kilenc jelölésével minden idők egyik legnagyobb filmszínészéről van szó. Szigorúan filmszínészről, mert a színpadon nem igen jeleskedett eme hosszú pályafutás alatt. És a dicsőséget talán az is árnyalja, hogy szinte kivétel nélkül jeles rendezőkkel dolgozott. Igaz, azok is nyilván csak azért forgattak vele, mert jó, nagyon jó a szakmájában.

Cannes 70: két magyar rendező is versenyben

Két magyar rendező filmje is meghívást kapott a május 17. és 28. között zajló 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába: Mundruczó Kornél legújabb filmje az Arany Pálmáért versenyezhet, Kristóf György szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukcióban készült első játékfilmjét, az Out című alkotás pedig a második legjelentősebb szekcióba, az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásba került be – jelentette be csütörtökön Thierry Frémaux, a világ legjelentősebb filmes szemléjének művészeti igazgatója párizsi sajtótájékoztatóján.

Stallone csalással vádolja a Warners Bros. filmstúdiót

Csalással, szerződésszegéssel és tisztességtelen üzleti praktikákkal vádolja a Warners Bros. filmstúdiót Sylvester Stallone.

Mel Gibson Passiója az Erkelben

Mel Gibson három Oscar-díjra jelölt A passió című filmjét vetíti nagypénteken, április 14-én az Erkel Színház.

Filmeket festett, minden kocka egy-egy önálló műalkotás

Az idő szalad, 75 éves lett Peter Greenaway, minden idők legfestőibb filmrendezője, aki négy vizuális gyönyörökben tobzódó opusz után kevésbé élvezhető alkotásokkal állt elő. Festőművésznek készült, úgy látszik, ez is kell ahhoz, hogy a történet ne nyomja agyon a látványt. mert mégis csak egy olyan médiumról van szó, ahol a képi világ a legfontosabb, talán. Greenaway persze 75 évesen is aktív, fest és multimédiás műfajokban utazik, de olyan szemet gyönyörködtető nagyjátékfilmet, mint A rajzoló szerződése, vagy a Z és két nulla, már valószínűleg nem fog készíteni.

Nolan új filmje nem lesz ott Cannes-ban

Christopher Nolan második világháborús új filmjét nem fogják vetíteni az idei cannes-i filmfesztiválon, mert a Dunkirk című alkotás egész egyszerűen nem fog elkészülni a mustráig – jelentette be az angol filmrendező, véget vetve a produkció esetleges cannes-i szereplésével kapcsolatos találgatásoknak.

Skandináv krimi jön a rókatündér után

Megkezdődött Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) második mozifilmje, az X. című skandináv típusú krimi forgatása Budapesten. A mozifilm főbb szerepeiben Kulka János, Balsai Móni, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs lesz látható – közölték a film alkotói az MTI-vel.

A fiatal Claudia Cardinale a 70. fesztivál plakátján

A római háztetőkön táncra perdülő fiatal Claudia Cardinale látható a 70. cannes-i fesztivál hivatalos plakátján. A sajtónak szerdán bemutatott vörös hátterű plakát az olasz filmsztár egy 1959-es fotója alapján készült.

Rendező a vóság és az álom határán

Március 31-én hatvanéves Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész.

Hatvan éves a Hegylakó

Christopher Lambert francia filmszínész, a Hegylakó-filmek sztárja március 29-én lesz hatvanéves.

A Gucci-gyilkosságról forgat Vong Kar-vaj

Maurizio Gucci, a Gucci luxusmárka divatbirodalma örökösének megöléséről készít filmet Vong Kar-vaj világhírű hongkongi filmrendező.

Film összes cikke »

Újra nyit a pécsi Uránia

uranialead

Október elején csaknem három év kihagyás után újra moziként nyitja meg kapuit a pécsi Uránia Mozi, a régió legkorszerűbb háromdimenziós filmszínházaként újjászületve.

Az épületet a Kossuth-díjas, posztumusz Ybl-díjjal kitüntetett építész, Weichinger Károly tervei alapján építették. Weichinger Hollywoodban szerzett élményeit is felhasználva, Bauhaus-stílusban álmodta meg Pécs harmadik moziját, ami napjainkban Európa legnagyobb megmaradt Bauhaus filmszínháza. Nyílászárói krómozott acélból készültek, pénztártere fekete üvegburkolatú, krómozott acél élvédőkkel. Az előcsarnok berendezését egykor Breuer Marcell krómozott acél csőszékei képezték. A lépcsőház falait Gebauer Ernő, Pécs neves festőművésze felújításra váró seccói díszítik, amelyek az előadó-, a tánc-, és a zeneművészet jelképeit ábrázolják. Az emeleti előtérben Stefán Henrik freskói a filmművészet diadalát és hatását ábrázolják. A mozi 1936. szeptember 21-én az Eggerth Márta főszereplésével forgatott osztrák Lehár-operettel, a Pacsirtával (Wo die Lerche singt) fogadta először a város filmkedvelőit.


Pécsi Napló, 1936. szeptember 20.

A korabeli sajtó így írt a moziról: „Impozáns a vörös téglából épült színház külső frontja. Tökéletesen modern, sima egyszerűségében is lenyűgöző. Középen magas rizaliton belátás nyílik az emeleti várócsarnokba. E fölött neongázcsövekből a filmszínház neve: Uránia. Este a kivilágított betűk kék fénye már az utcán világvárosi látványban fogja a járókelőket részesíteni. Fokozzák azonban a fényhatást a kétoldalt felszerelt hatalmas reflektorok, amelyek az épület felső részét fogják megvilágítani.” (Pécsi Újság, 1935)

petofimozi
A Petőfi Filmszínház 1984-ben 

1946-ban a Magyarországi Szociáldemokrata Párt felügyelte. Az államosítás után, 1953-tól Petőfi Filmszínház néven működött tovább. Teljes átalakításon esett át 1964-ben, hogy a Magyar Játékfilmszemle központi mozija lehessen, ezt a minősítését egészen 1983-ig – a filmfesztivál Budapestre költözésig – megőrizte. 1974-75-ben belső terét és műszaki berendezéseit felújították, a páholyt kibővítették.

A rendszerváltozás után felvette régi nevét. Sajnos nem kerülhette el a többi mozit is érintő válságot. 2000-ben vette át a Pécs Tv Kft., egyben a térség filmszolgáltatásait is ellátva. Az országos artmozi-hálózat tagja és az Europa Cinemas is tagjai közé választotta. 2010-ben hét év működés után bezárják az előterében Kino Café néven működő kávézót és klubot, ami elsősorban az egyetemisták kedvelt szórakozóhelye volt. 2011 novemberétől a mozi akkori vezetője, Baumann Ferenc technikai okokra hivatkozva bejelenti a vetítések szüneteltetését. 2012-től a működtetést öt évre vállalva, a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivált is üzemeltető cég veszi át a mozi működtetését, leginkább éjszakai szórakozóhelyként hasznosítva azt. Alig telt el egy év, és az új üzemeltető lemondott az Urániáról.

urania pecs
Az Uránia épülete éjszaka 

Idén tavasszal felbukkant egy új szakmai befektető, így már október elsejétől vetíthetnek ismét Magyarország első (dolby-rendszerű) sztereomozijában. Az első beszámolókból kiderült, hogy az Uránia mozi a város legújabb premier-mozijaként fog újra nyitni. Szabó Krisztián, a Pécsi Uránia Mozgókép Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért vágott bele beruházásba, mert úgy gondolja, hogy a hagyományos filmszínházakra minden kulturálisan elkötelezett városnak szüksége van. A budapesti vállalkozó az országban több tucat hasonlóan felújított mozival rendelkezik. Az Uránia szinte teljesen megújult; megemelt dőlésszögű lett a 350 nézőre tervezett lelátó és páholy, 65 négyzetméteres filmvászon és egy aktív Xpand nevű 3D-vetítő fog majd működni, a világ legmodernebb ilyen készüléke.

uraniapecs
Az Uránia épülete felújítás közben

A legfontosabb mégis a jegyár, amelyet a konkurens Multiplex mozi jegyárai alatt határoztak meg, sőt a törzskártya tulajdonosok kedvezményes áru jegyekkel is megtekinthetik a filmeket. Egy törzskártya egy évre vásárolható meg és már az ötödik jegyvásárláskor megtérül az ára. Az üzemeltető kéthavonta tervez egy hét nap hosszúságú moziünnepet, amelyben az elmúlt hónapok legsikeresebb alkotásait és még nem játszott filmeket kíván műsorra tűzni. A jegyár ilyenkor a kedvezményes alatt lesz a 2D és 3D filmekre egyaránt. Ezzel azt a nézőréteget célozza meg, amely csak ritkán jut el a plázába mozizni, vagy akik nem engedhetik meg maguknak a normál jegyárakat.

Az első vetített filmek között fog szerepelni a Pécsen még nem játszott A majmok bolygója című sci-fi, premierrel egy időben a Holtodiglan című amerikai thriller és a 12 évig forgatott Sráckor is. A felújított mozival párhuzamosan készült egy korszerű új honlap, ahol az éppen vetített filmek böngészése mellett jegyet is tudnak foglalni a moziba vágyók.

Szüts Gergely Etele

• Publikálva: 2014.09.30. 17:52 • Címke: hír

Magyar játékfilmek