a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A Guggenheim Múzeum digitalizálási projektje

guggenheim_logo2012 januárjában a New York-i Frank Lloyd Wright által tervezett Guggenheim Múzeum 65 kortárs művészeti szakkiadványt digitalizált és tett ingyenesen elérhetővé az interneten.

Ez a szám azóta 109-re nőtt: olyan 1937 és 1999 között kiadott művészeti könyveket és katalógusokat digitalizáltak és tettek ingyenesen elérhetővé, amelyeknek szerzői között felfedezhetjük Alexander Calder, Edvard Munch, Francis Bacon, Gustav Klimt vagy Egon Schiele nevét is. Ugyanakkor olyan összefoglaló műveket is találhatunk, mint Masterpieces of Modern Art vagy az Abstract Expressionists Imagists. Akit az 1939-ben nyitott Guggenheim Múzeum története érdekel, biztos örömmel olvasgatja a Syllabus nevezetű kiadványt, amely öt könyvet tartalmaz Hilla Rebay, a Guggenheim Múzeum első igazgatója és kurátora tollából.

syllabus

Ezeket a könyveket a Guggenheim Múzeum honlapján lehet elérni. Elég az Read Catalogue Online-ra rákattintani és az új felnyíló ablakban már lehet olvasgatni. Másodpéldányt az archive.org oldalon érhetünk el, ha valamilyen okból nem olvashatóak az online kiadványok a múzeum honlapján.

KANDINDSKY

Forrás: openculture.com

• Publikálva: 2014.10.10. 08:21 • Címke: hír, digitalizálás, képzőművészet