a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Hogyan digitalizáljuk a barátunkat?

3D_leadMa már néhány óra alatt elkészíthető bármilyen tárgy 3D-s modellje. Ha kedvenc tárgyunkról szeretnénk digitális másolatot készíteni, otthon, mi magunk is megtehetjük. Sőt, az ügyesebbek akár barátaikról is készíthetnek egész alakos 3D-s modellt. Több lehetőség áll rendelkezésünkre.

A legegyszerűbb eljáráshoz nem kell más, mint egy fényképezőgép és a megfelelő szoftver. Ennek során az általunk fotózott 2D-s képekből készül el a háromdimenziós modell. Az ennél komolyabb, másik megoldás egy komplett 3D szkenner használata. Ez három dimenzióban szkenneli az adott tárgyat egy lézer segítségével, így automatikusan létrejön a 3D-s modell.

3D_marker
MakerBot Digitizer (3D lézer szkenner)

Mi most az egyszerűbb változathoz adunk egy kis segítséget.

Az első fontos kellék maga a fényképezőgép, amely legalább 5 megapixeles felbontásra legyen képes. (Természetesen okostelefonunkat is használhatjuk.) Az elkészített 3D-s modellt későbbiekben kedvünkre felhasználhatjuk majd, akár játékokhoz, akár grafikák készítéséhez. Ha igen pontos képeket akarunk készíteni, célszerű egy forgatható kameraállványt is beszerezni, de nem feltétel.

3D_photo

A lényeg minden esetben, hogy a fényképnél megfelelő legyen a felbontás, a fényerő és a kép ne legyen homályos. Néhány szoftver esetében fontos, hogy egyszínű legyen a háttér, miközben fotózzuk a tárgyat, és egy úgynevezett kallibrációs tábla is kell. (A komolyabb programok esetében ezek nem szükségesek)
 
A tesztben az általunk használt szoftver az Agisoft PhotoScan volt, amely bármilyen szögből készült képekkel elboldogul, illetve háttérbeállítás sem szükséges. A program ugyan fizetős, de létezik egy 30 napos próbaverzió, amelyet bárki ingyenesen letölthet a http://www.agisoft.com címen keresztül.
 
3D_ismeros
Ismerősünkről is készíthetünk digitális másolatot

Minimálisan 15 fotó szükséges, 3 különböző szögből, az alábbi képeken látszik, hogyan is kell csinálnunk, de célszerű minél több képet készíteni, hiszen annál pontosabb, szebb lesz a 3D modellünk. Tárgytól függ, de általában praktikus még felülről nézve is fotózni.
 
3D_szemből
Képkészítés szemből (forrás: virtumake.com)
 
3Doldalrol
Képkészítés oldalról (forrás: virtumake.com)
 
3D_hatulrol
Képkészítés hátulról (forrás: virtumake.com)
 
3D_felülről
Képkészítés felülről (forrás: virtumake.com)

Miután elkészültek a fotók, egyszerűen másoljuk át azokat számítógépünkre és importáljuk be a programba. Ha szerencsénk van és a fotók tényleg jók lettek, a szoftver automatikusan sorrendbe rakja a képeket, sőt, az adott tárgy maszkolását (képkörülvágását) is elvégzi helyettünk. Ha nem olyan lett az eredmény, mint amelyet vártunk, lehetőségünk van manuálisan is magát a 3D-modellt maszkolni.

kutya

kutya2
(forrás: Agisoft PhotoScan szoftver)

A már kész modellt többféle formátumban tudjuk menteni, exportálni. Ha lehetséges, flash (.swf) helyett inkább .3ds vagy .obj formátumot válasszunk. Utóbbi kettő azért jobb választás, mivel azontúl, hogy a három dimenziós modell elforgatható, nagyítható és kicsinyíthető, 3D-ben is nyomtatható lesz.


Az Agisoft PhotoScan használata a gyakorlatban

A MaNDA adatbázisában szép számmal találhatóak már 3D-s modellek. Mindenképpen érdemes megtekinteni például a Balaton Múzeum által feltöltött 3D-s tartalmakat.

tu3D
7. századi dísztű (Balatoni Múzeum)

Sirhán Bálint

• Publikálva: 2014.10.24. 09:10 • Címke: manda, manda adatbázis, tech@home, 3D