a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

75 perc Fábri Zoltán filmrendezővel

fabri_leadA Magyar Filmhéten bemutattak egy új portréfilmet Fábri Zoltánról. A film szerkesztő-riportere Barabás Klára, a filmarchívum egykori munkatársa, volt kollégánk.

Ahogy a Filmhét dokumentumblokkját felkonferáló fiatalember félig viccesen, félig komolyan – kvázi adekvát módon – megemlítette, a remek címválasztás orientálja a nézőt mind a film témája, mind a film hossza tekintetében.

A film első harmadában megismerjük Barabás Klára szerkesztő-riporter beszélgetőtársait (pályatársakat, mint például Kovács András és Ordódy György rendezők; Fábrival dolgozó munkatársakat, Almási Tamás rendező és Vukán György zeneszerző; illetve színészeket, akiket rendezett, Törőcsik Mari, Bálint András, Csomós Mari és Kiss Gábor; megismerjük a hagyatékát kezelő unokáját, az Angliában élő Fábri Pétert, valamint a megemlékezésfolyamot filmtörténeti és társadalmi háttérbe ágyazó és orientáló Gelencsér Gábor filmesztétát). A viszonylag feszes és a riportalanyok válaszait gyorsan váltakoztató első rész úgy állítja elénk Fábrit, mint Jancsó és Szabó méltó pályatársát – életműve alapján  a legnagyobbak közé sorolja a rendezőt, akit kultúrpolitikai szerepvállalása miatt több kritika érhet, mint az említett nagyszerű rendezőket, de akinek filmjei mégis a magyar film nagy korszakának alkotásai közé tartoznak.

fabri
Kép a filmből

Gelencsér Gábor szemében derűvel világít rá többek között arra, hogy akár egy pici változtatás az adaptált irodalmi alapanyaghoz képest hogyan tolja el a hangsúlyt a kor megkövetelte sematizmustól az egyéni dráma felé például a Körhinta című filmben. A filmesztéta attitűdje érdekessé teszi számunkra a kort, a folyamatokat – kedvünk támad beülni egy filmtörténeti kurzusra.

fabri
Kép a filmből

Vukán György dinamizmusa is hasonló hatással van ránk – a gyermeki öröm, amit a tavaly elhunyt zeneszerző a téma – a filmzene – iránt mutat a vásznon, jókedvet és intellektuális örömöt vált ki a nézőből. De sorolhatnám Medgyesi Gabriella rendező filmjének többi szereplőjét is: mindannyian derűsek, vitalitással teljesek, szemükben a munkakedv, életöröm és a haladás vágya csillog. Sehol a depresszió, letargia vagy éppen lelkes nosztalgia, ahogy a rendszerváltás előtti évtizedekre tekinteni szokás – miközben a beszélgetések nagy részének hátterét a lepukkant, elhagyott filmgyári belsők adják.

fabri_465
Fábri Zoltán

Rengeteg a közeli az archív filmrészleteken, sok a Fábri arcát mutató fotó – meg kell állapítanunk, hogy bizony fess ember volt. A visszaemlékezők mindannyian fegyelmezett, munkamódszerében következetes, a munkatársakkal tisztelettel bánó rendezőként emlékeznek rá – olyan vezetőként, akinek a forgatásaira nem a hangoskodás, zűrzavar, hanem egyfajta elegancia, csendes és olajozott együttműködés volt jellemző.

Ahogy a filmidő halad előre, egyre kevesebb a megszólalás és egyre több a filmrészlet – az okos szerkesztői/rendezői munka mintegy kiéheztet bennünket, a riportalanyok válaszai felkeltik az érdeklődésünket maga a rendező életműve iránt. Sajnáljuk, amikor abba kell hagynunk a mozizást – és meg kell állapítanunk, hogy a 75 perc Fábri Zoltán filmrendezővel igencsak jól sikerült ismeretterjesztő portréfilm a magyar filmtörténet egy nem teljesen a helyén értékelt rendezőjéről.

75 perc Fábri Zoltán filmrendezővel
dokumentumfilm, 75 perc, rendező: Medgyesi Gabriella, producer: Ordódy Judit, forgatókönyv: Barabás Klára, operatőr: Sibalin György, vágó: Szirti Anina, zeneszerző: Fábri Péter, szerkesztő: Barabás Klára

Kovács Adrien

• Publikálva: 2014.10.18. 11:37 • Címke: fábri zoltán, dokumentumfilm