a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Emberek a havason – A restaurált film DVD-bemutatója és díszvetítése

emberek_leadNovember 21-én Szőts István: Emberek a havason (1941) DVD- bemutatóval egybekötött díszvetítése az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Szőts István klasszikus filmremekének restaurált változatát tűzi műsorára 2014. november 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínház. A havasi favágók életét bemutató, balladai szépségű film Nyírő József novellái alapján készült. Az irodalmi alapanyag, a felesége miatt bosszúálló szegény Csutak Gergő drámája Szőts kamerája előtt a felhők, a fák, az állatok, az ember kozmikus filmjévé vált, amely új, természetes vizuális nyelvet hozott nemcsak a magyar, hanem a világ filmgyártásába is: az 1942-es velencei fesztivál művészeti díja után az olasz neorealisták Szőtsöt irányzatuk elindítójaként tisztelték.

szots
Szőts István

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gyűjteményének egyik legértékesebb darabja a film eredeti, tűzveszélyes nitro anyagon tárolt felvételi negatívja, amely súlyos bomlásokat és hatalmas sérüléseket tartalmazott, a hangja pedig, a korabeli hangtechnikának, s a sok helyszíni hangfelvételnek köszönhetően sok helyen erősen torz volt. A MaNDA kezdeményezésére, 2014-ben, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósulhatott meg a film teljeskörű digitális restaurálása. A munkálatokat a Focus Fox Stúdió végezte, Sára Sándor operatőr, Szőts István tanítványa bevonásával. A fél évig tartó felújítási munkálatok során elkészült digitális hordozók biztosítják a film hosszútávú megőrzését.

emberek_e

Az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában 16 órakor kezdődő rendezvény a film DVD bemutatójával kezdődik. Ennek keretében vetítést láthatunk a kiadvány unikális extrájából, Szőts István és Csoóri Sándor 1988-as életmű-beszélgetéséből. Az ezt követő beszélgetés résztvevői: Szőts Istvánné Gyenes Mária, Sára Sándor rendező-operatőr, Gazsy Csaba, a Focus Fox Stúdió vezetője, a film főrestaurátora és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő.

emberek_a

A film digitális mozikópiájának kezdődő ingyenes vetítése 17 órakor kezdődik. A vetítést megnyitja: Szőtsné Gyenes Mária, Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója és Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja. Szőts István klasszikus filmremeke, az Emberek a havason (1941) című filmje a restaurálást követően dvd-n is megjelenik.

emberek_a

A DVD kiadványon a restaurált film mellett helyet kap Szőts István kivételes szépségű kísérleti filmje, a Kádár Kata (1944), amelyet Szőts István szintén az erdélyi havasokban, a Gyilkos tónál forgatott. Zenéjét Kodály Zoltán szerezte, s a zenefelvételt is maga vezényelte. A súlyosan sérült alkotást a MaNDA saját filmátíró műhelyében restaurálta.

emberek_a_havason3d
Megjelent!

A másik unikális extra Szőts István és Csoóri Sándor beszélgetése 1988-ból, amelynek nyers változatát az OSZK Történeti Interjúk Tára bocsátotta a filmarchívum rendelkezésére. Ebből a mintegy tízórás életműinterjúból készült  egy egyórás, gazdagon illusztrált film a DVD-re, ahol a rendező torzóban maradt életművéről, Erdélyről és az Emberek a havason keletkezéséről és sorsáról vall.

DVD bemutató: Uránia Nemzeti Filmszínház, Kávézó, 2014. november 21. 16 óra

emberek_meghívó

emberek_szóró
Szórólap

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.11.07. 13:26 • Címke: szőts istván, manda, dvd

Magyar játékfilmek