a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A túlon túl című film nyerte az Anilogue fesztivál fődíját

anilogue

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombaton este kiosztották a 12. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait. A fődíjat Esben Toft Jacobsen A túlon túl című alkotása nyerte. A közönségdíjat Bucsi Réka Symphony No 42. című munkája kapta.

A Juan Pablo Zaramellából, Olga Pärnből és Kostil Danilából álló nemzetközi zsűri Esben Toft Jacobsen A túlon túl (Resan till Fjäderkungens Rike) című alkotásának ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat az idei, november 19. és 23. között zajló Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A skandináv gyerekfilmben a kedves, kíváncsi és kalandvágyó kisnyúl, Johan az élet szabályait tanulgatja. Ale Abreu A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) című fantasztikus brazil animációját a zsűri különdíjjal jutalmazta – tájékoztatta az MTI-t vasárnap az Anilogue sajtófelelőse. A rövidfilmek versenyében Nina Mihaila, Jana Slezáková és Marinov Gábor zsűrizte az alkotásokat. Ők Sonja Rohleder német művész a Hölgy kutyával című animációját találták a legjobbnak. A zsűri három különdíjat is kiadott a lengyel Ducki Tomek Fürdő, a szintén lengyel Izabela Plucinska Drágám, valamint Bucsi Réka Symphony No 42. című munkájának. Utóbbi kapta a közönségdíjat is. Nagy érdeklődés övezte az idei animációs mustrát. Akadtak olyan vetítések, amelyekre pótszékeket kellett bevinni – összegezte a tapasztalatait Liszka Tamás, a fesztivál igazgatója az MTI-nek.

anilogue
Liszka Tamás fesztiváligazgató. Fotó:MTI/Kallos Bea

„Nagy sikere volt a japán animációs válogatásnak, az Anime Haikunak, és a világpanoráma filmjeinek, amelyről az Anilogue törzsközönsége már tudja, hogy ezek rendszerint igazi csemegék. A mustra programja nagyobb merítést kínált az idei fesztiválon, több országból többféle filmet láthatott a közönség. Úgy tűnik, hogy a nézők egyre növekvő kíváncsisággal figyelik az animációs világ fejleményeit” – fűzte hozzá. A fesztiváligazgató az idei filmek közül egyebek mellett kiemelte az észt-magyar koprodukcióval készült egészesetés versenyfilmet, a Lisa Limone és Maroc Orange: egy gyors szerelmi történet című alkotást, valamint az 1945-ben játszódó Giovanni szigete című japán animációt. „Az Anilogue-on megfordult külföldi vendégek és kollégák véleménye szerint a fesztivál programja világszínvonalú. Aki végignézi a válogatást, olyan betekintést kap az adott évad animációs termésébe, mintha a francia Annecy-ben, a japán Hirosimában vagy a kanadai Ottawában, a világ legnagyobb animációs fesztiváljain fordult volna meg” – mondta el Liszka Tamás hozzátéve, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett mustra ugyanakkor külsőségeit tekintve inkább őrzi családias hangulatát. A fesztiváligazgató tervei között említette, hogy a következő Anilogue-ra már szeretne több olyan alkotót meghívni, akinek munkáit a mustrán vetíteni fogják.

MTI

• Publikálva: 2014.11.23. 18:28 • Címke: anilogue, animáció

Kapcsolódó írások

Magyar játékfilmek