a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Jancsó Miklós: Szerelmem, Elektra – DVD-bemutató

szerelmem_elektra_leadA film digitális felújítását követően már megvásárolható a boltokban Jancsó Miklós: Szerelmem, Elektra című alkotása
A Chicagóban 1975-ben Ezüstérmet nyert alkotás Jancsó Miklós egyik leglátványosabb filmje.

Jancsó Gyurkó László színműve nyomán helyezte az ősi görög drámát és mítoszt a magyar pusztába. A 12 snittben, több száz statisztával, szemet gyönyörködtető koreográfiával elbeszélt mű zsarnokság és szabadság szimbolikus víziója. Jancsó azonban e folyamatosan szűkülő és táguló látványvilágba éles rendszerkritikát is rejtett. Elektra, Oresztész és az elődjét meggyilkoló Aigiszthosz király párharcával visszautal a kádárizmus születésére. „Amíg egyetlen ember él, aki nem felejt, senki nem felejthet” – fogalmazza meg az alapgondolatot Elektra – Törőcsik Mari, s a főnixmadárként feltámadó, zsarnokölő testvéreket vörös helikopter repíti oda, ahol a világban szükség lehet rájuk.

szerelmem_elektra_kicsi
Megjelent!

Főszerepben: Törőcsik Mari, Madaras József, Cserhalmi György, Balázsovits Lajos, Cseh Tamás.

A film digitális felújítása 2014-ben zajlott a Magyar Nemzeti Digitális Archívum megbízásából a Magyar Filmlaborban.

szerelmem_elektra

A DVD-kiadvány extráiban a felújított film mellett láthatunk egy részletet Nádasy László Illúziók című, 1998-ban készült Jancsó-portréjából, ahol Jancsó a hetvenes évek elejéről, gondolat- és formavilágának alakulásairól beszél. A Jancsó-forgatások műhelytitkaiba Kende János operatőr és Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr avatnak be, akik évtizedeken át voltak Jancsó legközelebbi barátai, munkatársai.

szerelmem_elektra

DVD-bemutató: 2014. december 9. 16 óra. Uránia Nemzeti Filmszínház, Kávézó.

A beszélgetés résztvevői: Balázsovits Lajos és Cserhalmi György színművészek, Kende János operatőr, Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr, Gelencsér Gábor filmesztéta és Fazekas Eszter filmtörténész, kiadványszerkesztő.

elektra

Sajtóközlemény, MaNDA

• Publikálva: 2014.11.28. 13:20 • Címke: jancsó miklós, filmfelújítás, manda, dvd

Magyar játékfilmek