a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Nyilas plakátok és nyaralások – Lissák Tivadar fotói a Fortepanon

fortepan_lead

Az online fotógyűjtemény a héten hatalmas anyaggal, 2200 fotóval bővült, amelyeket Lissák Tivadar gépészmérnök készített 1933 és 1948 között. A publikálást követően napokig elérhetetlen volt a Fortepan megújult oldala, annyian voltak kíváncsiak ezekre a ritka felvételekre.

A több mint 8000 negatívot tartalmazó anyagból több mint 2000 fényképet válogattak, archiváltak és szkenneltek be a Fortepan önkéntes munkatársai. Az előkészítés több mint két hónapot vett igénybe.

lissak tivadar
Lissák Tivadar

Lissák a Siemens Műveknél dolgozott, mint gépészmérnök. Részt vett a Délvidék visszacsatolásánál szolgáló műszaki alakulat munkájában, tartalékos tiszt volt, és élénk családi életet élt, budai polgári módon: nyaralt, nagy társasága volt és mindeközben szenvedélyesen fotózott. A hatalmas mennyiségű negatív ami fennmaradt utána, nagy elkötelezettségre vall, hiszen nemcsak állandóan fényképezőgéppel a nyakában járta a várost és a világot, de a pénzt sem sajnálta hobbijára. 1934 és 1948 között rengeteget fotózott. Neki köszönhetjük, hogy fennmaradt néhány kép a csillagos házakról, amelyeket eddig ritkán láthattunk.

lissak fortepan csillagos

Tartalékos tisztként is kiváncsi szemmel nézte, hogy mi történik körülötte, a hétköznapi élet pillanatait is lekapta.

lissak tivadar fortepan

Tárgyfotózással is próbálkozott, az alábbi képen gyermekei karácsonyi ajándékait fotózta le fehér vászon elé állítva.

lissák fortepan

Bepillanthatunk a családi életbe is, nyaralásaikba, vagy olyan világvégi buli hangulatba, amelyet egyik-másik képen nagyon érzékletesen mutat be.

lissak fortepan buli

lissak fortepan nyaralas

A gyűjtemény unikális csoportja a korabeli utcai plakátokat örökíti meg. A nyilas plakátokról készült felvételek nagy erővel adják vissza a magyar történelem talán legsötétebb korszakának atmoszféráját.

nyilas_lissak_fortepan

nyilas_lissak_fortepan

Fotók: Lissák Tivadar / Fortepan

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.12.17. 13:04 • Címke: fotó, történelem, fortepan