a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A hobbit – Az öt sereg csatája: Remek befejezés után a folytatásra várva

hobbitlead

Minden bizonnyal a folytatás reményével ül be Hobbit 3-ra a rajongók többsége. Mert az nem lehet, hogy megszakad a hat éve tartó karácsonyi varázslat, és jövőre nem lesznek tündék, törpök és hobbitok a mozikban. Peter Jackson egyszerűen nem eresztheti szélnek a stábot, az rettenetes hiba lenne! Be kell vallanom, én is hasonló gondolatokkal a fejemben tettem fel a 3D-s szemüveget, és zártam ki rögtön a külvilágot.

Ami nem is volt nehéz, hiszem A hobbit – Az öt sereg csatája egy rendkívül látványos negyedórával indul: a forró aranyfürdőtől kellőképp felbőszült Smaug légitámadást intéz Tóváros ellen, mert úgy sejti, onnan érkeztek a törp betörők, akik megzavarták békés szunyókálását. Kár, hogy a mérhetetlen gonoszsága mellett filozofikus hajlamokkal is bíró hüllő (vagy micsoda) villámgyorsan ki is purcan. Kitűnő ötlet, hogy a mérhetetlen tetem éppen Tóváros urának aranytól túlcsorduló hajójára zuhan, így két probléma is megoldódik egy csapásra. Ráadásul méltó sírhelye lesz e figyelemre méltó sárkánynak is.

hobbit

No, de ne menjünk bele ennyire a részletekbe mindjárt az elején, inkább gondolkodjunk csak el a bevezetőben felvetetteken. Mert akárhogy is nézzük ez a történet, a hat film eddig aranybányának bizonyult. (Az Öt sereg csatája éppen most döntötte meg az IMAX-rekordot 117,6 milliárdos bevételével. És ebben még csak azok az államok vannak benne, ahol megvolt a december 13-ra időzített premier.) Az aranybányákat, amíg ki nem merülnek, vagy nem válik gazdaságtalanná a kitermelés, nem szokták bezárni. Viszont Tolkien két alapművét, a Gyűrűk urát és a Babót immár forgatókönyvileg kivégezték még akkor is, ha maradtak feldolgozatlan részek (a buckamanók, Szarumán a Megyében, Bombadil Toma stb.). Ezek persze nem tesznek ki egy két és fél órás mozifilmet, de ha arra gondolok, hogy ez a befejező rész, Az öt sereg csatája is csak néhány oldal Tolkien Babójának végén, akkor azt kell mondanom, hogy minden lehetséges. Az ismert szereplőkkel és helyszíneken kerekedhet egy, a Babó és a Gyűrűk ura közti időben játszódó történet, erre utalhat Legolas film végi útnak indítása. A film csúcspontja egy nagy, Tolkien minden teremtményét megmozgató, de csak a forgatókönyvírók fantáziájában létező csata lehetne megint. Ebbe persze az igazi Tolkien-fanok nem szívesen mennének bele, hiszen már így is sokan fanyalognak azon, hogy miért kellett három részre nyújtani a Babót, ami bőven belefért volna egy előzményfilmbe. Ott vannak aztán a Szilmarilok, vagy A sonkádi Egyed gazda című könyvek is, amki ugyan kevésbé alkalmas nyersanyagok, de egy ügyes forgatókönyvírónak és rendezőnek semmi sem lehetetlen.

hobbit cover

A befejező résszel nincs igazából semmi baj: a megszokottan magas színvonalú munka kiemelkedő színészekkel. Richard Armitage a mérhetetlen aranytól és hatalomtól megbomló agyú Thorin szerepében igazán meggyőző, és hitelesnek tűnik Martin Freeman (Zsákos Bilbó) vívódása is. A színészek mellett a CGI varázslói is kitettek magukért, talán csak a trollszörnyek mozogtak kissé darabosan ott a végén, mással nem volt baj. Az, hogy sok volt a számítógépes háttér, és keveset láthattunk Új Zéland természeti csodáiból, forgatókönyvi adottság. A permanens orkmészárlás azért kicsit ciki, ott vannak ezek a páncélba öltözött félelmetes hústornyok, aztán valahogy a sokkal nyápicabb hősök mindig kivédik az első, fejre irányuló kardcsapásukat, majd egy oldalvágás, és dőlnek is el, mint egy zsák. Aztán ezek a földrágók, ha jól emlékszem, nem szerepelnek Tolkien mesekönyvnek szánt munkájában. Csak arra tudok gondolni, hogy Frank Herbert Dűnéjéből kerültek át valahogy ebbe a világba, ráadásul még hasonlítanak is a homokférgekre, amelyek arrafelé a csillagközi navigáláshoz elengedhetetlenül szükséges fűszert termelik. Igazán látványos volt és jól illeszkedett a történetbe viszont Gandalf megmentése, Szauron és a Hetek első veresége. És persze kár az elvarratlan szálakért a végén, amikor nem tudjuk meg, hogy mi lesz a Tölgypajzsos Thorin által az őrületig akart Arken kővel, vagy ki birtokolja majd a mérhetetlen kincset rejtő hegyet. No de ezek is kiderülhetnek majd abban a bizonyos (de sajnos mégsem annyira valószínű) folytatásban. Mert mi van akkor, ha mondjuk az Asimov-féle Alapítvány-történetet „zenésítik meg” a jövőben Peter Jackson és a producerek?



Ajánljuk:
• a Tolkien-rajongók hatalmas seregének
• a folytatásban reménykedőknek
• karácsonyi mozinak

Nem ajánljuk:
• az örök fanyalgóknak és a kákán is csomót keresőknek
• a Babó című könyv történéseihez szigorúan ragaszkodóknak
• azoknak, akik egyáltalán nem hisznek a mesékben


A hobbit – Az öt sereg csatája
(The Hobbit: The Battle of the Five Armies)
színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi fantasy, 144 perc, 2014, rendező: Peter Jackson, író: John Ronald Reuel Tolkien, forgatókönyvíró: Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo Del Toro, Peter Jackson, zeneszerző: Howard Shore, operatőr: Andrew Lesnie, producer: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh, szereplők: Martin Freeman (Zsákos Bilbó), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Tölgypajzsos Thorin), Andy Serkis (Gollum), Hugo Weaving (Elrond), Cate Blanchett (Galadriel)

Bemutató: 2014. december 18.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.12.17. 13:53 • Címke: moziajánló