a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A Szabó Ervin Könyvtár kölcsönkéri emlékeit

lead logo fszek szabo ervin

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár képdigitalizálási akciót hirdet az intézmény alapításának 110. és az első hálózati tagkönyvtár megnyitásának 100. évfordulójához kapcsolódóan.

2014. novemberétől a jelentkezők a könyvtárosok segítségével digitalizálhatják saját készítésű, 1989 előtti, A/4 méretnél kisebb fotóikat, amelyek a főváros épített környezetéről (épületeiről, lakóházairól, tereiről, fővárosi vagy országos szintű eseményeiről stb.) készültek. A könyvtár vár minden könyvtárral és olvasással kapcsolatos fotót is.

szaboervin digitalizalas plakat

A digitalizált képek felkerülhetnek a FSZEK honlapjára és gyarapíthatják az FSZEK Budapest Gyűjteményének anyagát is. Kérésünk, hogy nevezzék meg a fotón látható épületet, helyszínt, eseményt, és a kép készítésének idejét! A jelentkezőknek nyilatkozniuk kell a fényképek digitális másolatának ajándékozásáról és felhasználási jogáról. A könyvtár a beérkező képek közül kiválasztja, melyek kerülnek fel honlapjára. Az eddig digitalizált képek itt láthatók.

szaboervin jatszoter feltöltö ismeretlen
XIII. kerület, Máglya köz és a Göncöl utca közötti frissen épült játszótér 1959 májusában. A kép tulajdonosa: Kiss Ágnes. (forrás: Szabór Ervin Könyvtár honlapja)

Innen lehet kiválasztani a hozzánk legközelebb eső, a programban részt vevő tagkönyvtárat. A szervezők kérik, időpont-egyeztetés végett az érdeklődők telefonon előzetesen jelentkezzenek be a könyvtárba! A könyvtár munkatársai azokat a fényképeket tudják digitalizálni, amelyek esetében a kép tulajdonosa megadja a nevét, és hozzájárul a kép ingyenes közzétételéhez, valamint pontos adatokkal tud szolgálni a képről.

Forrás: Szabó Ervin Könyvtár honlapja

• Publikálva: 2015.01.05. 13:46 • Címke: fotó, digitalizálás, hír