a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Wim Wenders 3D-s filmmel szerepel a Berlinálén

berlinaleWim Wenders új háromdimenziós drámáját versenyen kívül mutatják be a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyen életművéért tiszteletbeli Arany Medve-díjjal tüntetik ki a német rendezőt.

A szervezők hétfőn számoltak be arról, hogy Wenders Every Thing Will Be Fine című alkotása szerepel a Berlinale műsorában. Egyúttal nyilvánosságra hozták, hogy mely műveket válogatták még be a fesztivál hivatalos versenyprogramjába – írta a The Hollywood Reporter.

wenders
James Franco és Wim Wenders a film forgatásán (fotó: Wim Wenders Official)

A legjobb filmnek járó Arany Medve-szoborért idén 20 film versenyez, köztük Isabel Coixet Nobody Wants the Night, Peter Greenaway Eisenstein in Guanajuato, Oliver Hirschbiegel Elsner (13 Minutes), Terrence Malick Knight of Cups, Werner Herzog Queen of the Desert és Dzsafar Panahi Taxi című alkotása.

malick_knight
Terrence Malick: Knight of Cups
   
A versenymezőny hétfőn Radu Jude román rendező Aferim!, a chilei Pablo Larrain The Club, Patricio Guzman The Pearl Button, Laura Bispuri Sworn Virgin és a Sabu művésznéven alkotó japán rendező Chasuke's Journey című filmjével egészült ki.
   
Wenders 3D-s produkciójának főhőse egy író, aki véletlenül halálra gázol egy gyermeket, majd 12 évig boncolgatja, hogy milyen hatással van életére a tragédia. A főszerepeket James Franco, Rachel McAdams és Charlotte Gainsbourg alakítja. A német rendező már Pina Bausch táncművészről szóló dokumentumfilmjét is háromdimenziós technikával forgatta. Ezúttal azonban nem speciális effektusként használja a térhatású képeket, hanem arra tesz kísérletet, hogy a nézőket közelebb hozza a film szereplőinek belső világához.

berlinale_2015
 
A 65. Berlinalét február 5. és 15. között rendezik meg, a versenyprogram zsűrijének elnöke Darren Aronofsky amerikai filmrendező lesz.

MTI

• Publikálva: 2015.01.20. 11:41 • Címke: berlinale, film

Magyar játékfilmek