a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Mancs: jé, ez tényleg összejött!

Moziajánló

mancs_leadJellemző, hogy az igazi hősöket fájóan nélkülöző korunkban egy csaknem húszéves történetet kell elővennünk, hogy valami felemelőt mutassunk az embereknek. Pejó Róbert Mancs történetét találta meg és készített belőle egy kedves mozit. Családi filmnek szánták, és csodák-csodája, az is lett, bátran ajánlhatjuk kis túlzással bölcsőtől a koporsóig mindenkinek.

Állatos családi mozikba szinte lehetetlen belebukni – tartja a mondás, és ez így is van, a tengeren túl nagyon jól tudják ezt. Ezért is furcsa, hogy Magyarországon viszonylag kevés ilyen alkotás született, pedig már a Kántor-sorozat sikerén is felbuzdulhattak volna a hazai alkotók, nem is beszélve az amerikai Willy-s és Babe-es történetekről. Aztán egyszer csak megszületett szinte a Manccsal egy időben a Fehér isten és az Overdose-ról szóló Vágta egy álomért. Ezek viszont nem a családi mozi kategóriát célozták meg, és hát legyünk őszinték, nem is futották be a nekik szánt pályákat. És az is biztos, hogy családi filmet nem is annyira egyszerű készíteni.

mancs

Ezért is volt várakozó állásponton a szakma, amikor híre járt, hogy a 2008-ban még Jean Reno főszereplésével, német-francia-török-kanadai koprodukcióban beharangozott kalandfilmes Mancsból családi film lesz. 2008-ban még 490 milliós költségvetésről beszéltek, most 375 millióból ki tudták hozni az egészet, köszönhetően bizonyos külső forgatások animációval való helyettesítésének, és természetesen Jean Reno kimaradásának. Mert valljuk be, Trill Zsoltnak azért mégiscsak kevesebb a gázsija, mint az agyonfoglalkoztatott sztárnak. (Hogy aztán Reno nélkül, pusztán a Mancs „márkanévvel” el lehet-e majd adni a filmet külföldön, az más kérdés.)

mancs

És ha már eljutottunk a színészekig, akkor valljuk be, a kemény rendőrfelügyelőket és bérgyilkosokat játszó Renoval egy másik Mancsot kellett volna forgatni, tele feszült helyzetekkel, vérrel, tragédiákkal. A sokoldalú Trill Zsolttal (Zoli) meg családi filmet, amit Pejó kicsit megbolondított, viccessé tett még kedvenc színészével, Nyári Oszkárral is. Aki valósággal lubickol a szocializmusból itt maradt művezető szerepében. Garai rettenetes ingeket és nyakkendőket hordó, okvetetlenkedő figurája fel-felbukkan a másfél órában és a múltba repít minket, mint ahogyan speciális mentések és a kutyavizsgáztatások tótumfaktuma, Formanek elvtársból lett úr is, akit Szarvas József hoz megbízhatóan.

mancs

A Zoli mellett dolgozó, villamosokat szerelő Józsi (Keresztes Tamás) és civilben is nagy kutyás Szacsvay László (Doki) végül Mancsra és egy ajándék Barkasra épülve létrehozzák a Hercules mentőbrigádot, ami deklaráltan nem akar a legendás, Lehóczki László által fémjelzett Spider lenni. Mert ez bizony egy képzelet szülte forgatókönyv, amiben vannak ugyan némi áthallások – lásd a Hercules által Brassóban, a Spider által meg Izmitben megmentett kislány esetét. És a kutyák időszámítása szerint tisztes kor megért igazi Mancsnak (1994–2006) is volt diszpláziája, amit ugyan nem kellett megműteni, de ez már lényegtelen.

mancs

Pejó szerint e képzelet szülte forgatókönyv és a film legfontosabb mondanivalója, hogy lehetséges hőssé válni a hétköznapokban is. És ez át is jön, szerencsére nincsenek agyonbonyolítva a dolgok. Igaz, Eszter (Holecskó Orsolya), a feleség a panelben nehezen viseli, hogy az ura kezdetben nem tud elszámolni az idejével, majd pedig mindenhova elmászkál, de biztosak lehetünk benne, hogy kitart Zoli mellett. És a nem túl bonyolult forgatókönyv erényei mellett meg kell még említenünk az éppen jól illeszkedő animációt is, ami nem burjánzik túl és nem is tűnik feleslegesnek egy percig sem. Bizony, és nem is annyira egyszerű ezt az egyensúlyt megtalálni, itt meg egyszerűen összejött. Mint ahogyan ez a film is. Ha nem hiszik, nézzék meg!



Ajánljuk:
• a hétköznapi hősöknek, mert vannak
• azoknak, akik hétköznapi hősök szeretnének lenni
• tulajdonképpen mindenkinek

Nem ajánljuk:
• az önzőknek, vagy mégis, csak hogy lássák, így is lehet


Mancs
Mancs
magyar családi kalandfilm, 92 perc, 2014
rendező: Pejó Róbert, forgatókönyvíró: Pejó Róbert, Szy Katalin, zeneszerző: Márkos Albert, operatőr: Szatmári Péter, producer: Kántor László, szereplők: Trill Zsolt (Zoli), Holecskó Orsolya (Eszter), Keresztes Tamás (Józsi), Szacsvay László (Doki), Pásztor Erzsi (Erzsi), Szarvas József (Formanek), Nyári Oszkár (Garai)

Bemutató: 2015.02.30
Forgalmazó: A Company Hungary

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.01.29. 12:27 • Címke: moziajánló