a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Megnyílt a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

berlinale

Isabel Coixet spanyol rendező Nobody Wants the Night című alkotásának világpremierjével tegnap megnyílt a 65. Berlini Filmfesztivál, amelyen mások mellett Cate Blanchett, Nicole Kidman és Christian Bale főszereplésével készült alkotások versenyeznek a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért.

Monika Grütters német kulturális államminiszter a fesztivált megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy milyen fontos a szabadság. A szabadság nem garantált, küzdeni kell érte – utalt a párizsi vérengzésre. A művészet a szabadság testvére – idézte Schillert. Kiemelte, hogy a Berlinale a művészi szabadság ünnepe, de nem kerüli meg azt a fontos kérdést se, hogy vajon korlátlan-e ez a szabadság. A politikus méltatta a fesztivál szervezőit, elsősorban Dieter Kosslick igazgatót, amiért a szólás- és a művészi szabadság jelentőségét hangsúlyozva  egyfajta tiltakozásul  újra és újra meghívja a hazájában rendszerellenes tevékenység címén elítélt Dzsafar Panahit. Az iráni rendező ezúttal Taxi című filmjével szerepel a versenyprogramban. Grütters köszönetet mondott a szemlének, amiért felvállalják annak képviseletét, hogy a demokratikus társadalmak elutasítják a szabadság korlátozását. Monika Grütters kitért arra, hogy mennyire fontos a nők szerepe a filmgyártásban, és kiemelte, hogy női rendező filmjével nyílt meg a szemle. „Szükség van bátor nőkre, és Isabel Coixet története is erről szól: egy olyan nőről, aki képes megváltoztatni az emberek gondolkodását”  fogalmazott.

jafar panahi
Jafar Panahi

Michael Müller, Berlin polgármestere arról beszélt, hogy
a Berlinale a közönségnek ablakot nyit a világra, és vitaindító témákat vet fel. „Ilyen a szabadság és az amelletti kiállás”  fogalmazott. Kiemelte, hogy a fesztivál művészi szabadságot biztosít az alkotóknak. Dieter Kosslick a szemle eddigi történetét összefoglalva arról beszélt, hogy 1951-ben a Hamupipőke című Disney-film nyerte az Arany Medvét, és most Kenneth Branagh rendezésében, Cate Blanchettel az egyik főszerepben ismét szerepel a történet a nagyjátékfilmes programban. Isabel Coixet  akinek olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint Az élet nélkülem és A szavak titkos élete  mindössze a második női rendező, akinek filmjével megkezdődött a rangos seregszemle. 1995-ben német kollégája, Margarethe von Trotta volt az első Az ígéret című drámával. A spanyol rendező filmjében Juliette Binoche alakítja a főszereplőt, Josephine Pearyt, a New York-i társasági élet ismert alakját, aki 1908-ban sarkkutató férje, Robert után utazik az Északi-sarkra egy tapasztalt kutató, a Gabriel Byrne által játszott Bram Trevor társaságában. Mind Isabel Coixet, mind Juliette Binoche gyakori vendég a Berlinalén. A rendező eddigi kilenc munkájából hat szerepelt a német főváros fesztiválján. A francia színésznő filmjei közül szintén hat vett részt a berlini mustrán, köztük a Csokoládé, Az angol beteg és A Pont-Neuf szerelmesei. A csütörtöki megnyitó előtt, a vörös szőnyegen Juliette Binoche tartalmas, jelentőségteljes filmnek nevezte Coixet legújabb művét. Mint mondta, intenzív, nehéz forgatáson vannak túl.

cinderella berlinale
Lili James a Cinderella Kenneth Branagh rendezésében (fotó: Jonathan Olley © Disney Enterprises forrás: Berlinale)

A 11 napos szemlén 26 helyszínen több mint 1000 előadást tartanak, és 72 országból 441 filmet mutatnak be, ezek mintegy negyedét jegyzi női rendező. A nagyjátékfilmes szekcióban 23 produkció szerepel, közülük 4 versenyen kívül.  A legnagyobb várakozással övezett versenyfilmek közé tartozik Terrence Malick Knight of Cups című romantikus drámája, amely Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman főszereplésével készült, Werner Herzog Queen of Desert című filmje, amelyben Nicole Kidman, James Franco és Robert Pattison alakítja a főszerepeket, és Peter Greenaway Eisenstein in Guanajuato című alkotása. Versenyen kívül mutatják be Bill Condon Mr. Holmes című új filmjét, Kenneth Branagh Hamupipőke-feldolgozását, a Cinderellát, A bukás – Hitler utolsó napjai című rendezéséről ismert német Oliver Hirschbiegel Elser című alkotását és Wim Wenders német filmrendező Every Thing Will Be Fine című, háromdimenziós technológiával készült drámáját. Wenders, aki az idén lesz 70 éves, életművéért tiszteletbeli Arany Medve-díjat kap a fesztiválon.

eisenstein in guantanamo
Eisenstein in Guantanamo,
(fotó: Elmer Back, forrás: Berlinale)

A
Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti  egy szombati  napon adják át, ezúttal február 14-én. A nagyjátékfilmes zsűri elnöke Darren Aronofsky amerikai filmrendező, aki leginkább a Fekete hattyú és a Noé című munkáiról ismert. A testület munkájában részt vesz az Amélie csodálatos életének francia sztárja, Audrey Tautou és Daniel Brühl német színész is. A szervezők várokozása szerint idén is nagyjából 300 ezren váltanak jegyet a vetítésekre. A mustrát számos program kíséri, ezek közül hagyományosan az Európai Filmvásár a legjelentősebb. Idén új rövidfilmes díjat is kiosztanak, az Audi támogatásával 20 ezer eurós jutalom jár az elismerés mellé.

MTI

• Publikálva: 2015.02.06. 09:29 • Címke: berlinale

Magyar játékfilmek