a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Mi villannyal vasalunk, mással nem is akarunk! – BNV a harmincas években

bnv_lead1925. április 18-án nyílt meg először e néven a Budapesti Nemzetközi Vásár.

A Budapesti Nemzetközi Vásár elődje az 1906-ban – a Vigadó egyik helyiségében – megtartott Márciusi Vásár volt, amely a hazai termékek vásárlását és fogyasztását szorgalmazó Tulipán Mozgalom kezdeményezésére jött létre. 1907-től a városligeti Iparcsarnokban rendezték meg a Tavaszi Vásárt, amely 1912-től immár Keleti Vásár néven nemzetközi seregszemlévé bővült. Az esemény 1925-ben nyerte el véglegesen a Budapesti Nemzetközi Vásár elnevezést.

video
Magyar Világhíradó 482/4. - 1933 (május)

A vásár sikerét mutatja, hogy mind több kiállító és látogató vett részt a rendezvényen itthonról és külföldről egyaránt. Ezt segítette elő a nemzetközi vásárigazolvány bevezetése, amely utazási és vízumkedvezményekkel is járt, de a vidékről érkezők 1933-tól úgynevezett "filléres" vásár-vonatokat is igénybe vehettek. Míg 1930-ban 530 000 érdeklődőt számláltak, a második világháború alatt – a területi visszacsatolásoknak is köszönhetően – 1 300 000-re nőtt a látogatók száma. 1935-től a rendezésbe bekapcsolódott a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége is. A nemzetközi vásár megrendezése 1947-ben folytatódott. Először csupán Őszi Vásárt rendeztek, majd évente kettőt: tavasszal és ősszel is. 1993-tól a BNV korábbi formájában megszűnt, és több különféle szakvásár váltotta fel.
video
Magyar Világhíradó 534/3. – 1934 (május)

A magyar filmhíradók szinte minden évben beszámoltak a BNV-ről, ahol a politikai élet szereplői is a legmagasabb szinten képviseltették magukat. Különösen a két világháború között volt ez így, amikor a magyar ipart amúgy is a gazdasági válságból való kilábalás egyik kitörési pontjának tekintették: "Az egész magyar gazdasági élet szívdobbanása a Vásár, és most, amikor a gazdasági romlás mélypontján túl vagyunk, lassan, amint a jelek azt mutatják, virradni kezd. Éppen ezért fokozott mértékben bontakozik ki a Vásár jelentősége, amely gyújtópontja egyúttal a magyar idegenforgalomnak is." – fogalmazott Fabinyi Tihamér kereskedelemügyi miniszter 1934 májusában a vásár megnyitásán.
video
Magyar Világhíradó 690/3. – 1937 (május)

A BNV időről időre újszerű közönségcsalogató megoldásoknak is helyet adott. Az 1933-as híradórészleten látható és hallható, ahogy a vásár résztvevői rádión üzennek haza erdélyi rokonságuknak. 1937-ben a kormányzó is megtekintte a légoltalmi kiállítást, amely során "az előírásoknak megfelelően felépített ház keresztmetszetében tartották meg a bemutatót", demonstrálva a bombatámadás esetén szükséges teendőket. 1934-ben nagy feltűnést keltett a Székesfővárosi Elektromos Művek kiállítási pavilonjának forgószínpada is, ahol a szereplők életképekbe oltott mini reklámelőadásokkal hirdették a cég portékáit, egyebek mellett a következő kis versikével: "…a villanyvasaló nem piszkít, nem kormoz, csak örömet okoz. Nincs hamu, nincs pernye, s a bosszús ejnye-ejnye, mi villannyal vasalunk, mással nem is akarunk! Hozzád hűek maradunk, mi villannyal vasalunk. Vasalunk, vasalunk, vasalunk...!"

Nagy Levente

• Publikálva: 2012.04.18. 15:00 • Címke: ipari formatervezés, technika, történelem, filmhíradók