a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Elindult a Hangosfilm

hangosfilm_leadInteraktív virtuális gyűjteményt és adatbázist hozott létre a háború előtti magyar játékfilmekről a filmarchívum két munkatársa, Balogh Gyöngyi és Kurutz Márton.

Tudta, mikor mutatták be az első szexfilmet Magyarországon? És azt, hogy a híres náci propagandafilm, az Akarat diadala operatőrei között magyar is volt? Ha nem, akkor érdemes mostantól böngészni a Hangosfilm adatbázisát, amely a szerkesztők szándéka szerint folyamatosan bővülni fog a régi magyar filmek és a hazai mozikultúra dokumentumaival. A Hangosfilm nem egyszerű infotainment lexikon, amit csak a „bennfentes” filmtörténészek szerkeszthetnek. Megjegyzéseit, észrevételeit bárki közzéteheti az adatlapokhoz kapcsolt fórumon, sőt, képekkel, dokumentumokkal is gyarapíthatja a virtuális gyűjteményt.

hangosfilm

A MaNDA filmarchívuma nem az egyedüli őrzőhelye a magyar filmtörténeti relikviáinak. Számos köz- és magánygyűjtemény őriz még a magyar filmtörténettel és moziiparral kapcsolatos dokumentumokat, amelyek ezen a virtuális felületen, a megfelelő pontokon szerencsésen összetalálkozhatnak. Ezek a pontok maguk az adatlapok, amelyek egy-egy filmre, személyre, fogalomra vagy mozira utalnak. Az adatbázis három fő egységből áll: filmográfiából, filmenciklopédiából és mozilexikonból. A honlap e három egység összefüggésében vizsgálja és mutatja be a hazai filmkészítés kezdeteit, ugyanakkor igyekszik plasztikus képet adni sok fénykép és eredeti dokumentum bemutatásával. Előkészületben van egy filmtörténeti naptár is, ahová szép számmal gyűlnek már a magyar filmtörténettel kapcsolatos fontos események.

hangosfilm
Fotó: Hangosfilm Facebook-oldal

Aki máris az összes ’45 előtti film adatlapjára számít a Hangosfilmen, az csalódni fog. Az alulról építkező rajongói adatbázis célja éppen az, hogy az egyes filmekről a lehető legteljesebb tudástárat építse fel. Egy-egy film feldolgozása hetekig eltart, ez idő alatt összeáll a teljes stáblista, kiderül, hogy a fennmaradt filmanyag hogyan viszonyul a sok dokumentumhoz, amit sikerül előbányászni az archívumok mélyéről. Ezekből az információkból átlátható struktúrán keresztül könnyen megtudható, hogy mi maradt meg az adott filmből, hol forgatták a külső jeleneteit, miről szól, milyen plakátok és fényképek maradtak fenn, és azok hol találhatók, illetve milyen bakikat, hibákat, érdekességeket lehet felfedezni az adott filmben. Van produkcióhoz kapcsolódó cikkbibliográfia is, és az amerikai filmeknél megszokott kritikai vélemények idézetgyűjteménye sem marad el, amibe azonban nem csak a pozitív kritikák kerülnek be.

hangosfilm
Fotó: Hangosfilm Facebook-oldal

A filmek feldolgozása magával vonja számos életrajz, fogalom enciklopédikus adatlapjának elkészítését is, így egy új film adatbázisba kerülésekor ezek is újdonságnak számítanak a rendszerben. Rendszeresen megjelenik majd egy-egy új mozi-adatlap a Mozilexikonban, aminek apropóját azok a képek és dokumentumok adják, melyek a különböző aukciókon, bolhapiacokon kerülnek elő időről-időre. Ez utóbbi adatbázis egyébként teljes mértékben hiánypótló. A Mozilexikon földrajzi helyszínek szerint csoportosítja az egykori filmszínházakat. Az adatlapon megtalálható az adott helyszínen valaha működött mozi valamennyi névváltozata és az ehhez köthető vállalkozások története fényképekkel, eredeti mozijegyekkel és relikviákkal – már ahol ilyesmi fennmaradt és előkerül.

hangosfilm
Fotó: Hangosfilm Facebook-oldal

A hangosfilm nem nélkülözheti szakmai előtörténetét, a némafilm korszakát, amely jóval kevesebb fennmaradt dokumentummal rendelkezik. Ezek is bekerülnek az adatbázisba, a feldolgozást a magyar némafilmtörténet legnagyobb szakértője, Balogh Gyöngyi végzi, aki a filmarchívum kutatójaként évtizedeket töltött el ennek a korszaknak a feltárásával, munkájának köszönhetően több tucat magyar némafilm került vissza a világ filmarchívumaiból Budapestre, a nemzeti filmgyűjteménybe.

A Hangosfilm életét, adatbázisának gyarapodását blogján, vagy Facebook-oldalán lehet követni. A Hangosfilm blogbejegyzéseivel ezen túl a mandarchiv.hu olvasói is rendszeresen találkozhatnak.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.03.02. 13:25 • Címke: filmtörténet, film