a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Altesti humor 3D-ben

Manieggs: Egy kemény tojás bosszúja

manieggsleadEgy lelkes, sok éve a szakmában robotoló profi animációs szakembercsapat önerőből egész estés 3D animációt készített.

Ugyanannyi idő alatt, mint azt a nagy hollywoodi stúdiókban szokás (2 év), de a tengerentúlon készült blockbusterek gyártási költségének és stábméretének töredékéből képes volt 90 perc minőségi animációt letenni. Minőségi, hiszen film technikai kivitelezésével kapcsolatban ugyanis nincs kivetnivaló, ezért a Miklósy Zoltán vezette csapatot mindenekelőtt megsüvegelni illik. Sajnos az ötletes minimalista 3D designt (legyen ez bármennyire a költséghatékony gyártás következménye) már nem sikerült kielégítő tartalommal megtölteni. A túlhajtott akciófilmes szereplő- és jelenetklisékből és trágár beszédből nincs hiány, de a film nem áll össze szórakoztató zsánerparódiává.

manieggs poszter

A magyar animáció fontos hagyománya a műfajfilm-paródia. Verhetetlen mestere Nepp József író-rendező, akinek a mindenki által ismert egész estés mozijai (az ő agyszüleménye például a királylányos meséket szatírába fordító Hófehér, vagy a macskákra és egerekre írt James Bond-mozi, a Macskafogó is) és rövidfilmjei is ismert zsánerkliséket parodizálnak (Öt perc gyilkosság – thriller, Ellopták a vitaminomat – krimi, Modern edzésmódszerek – sportfilm). A Manieggs, ami a bűnügyi akció- és bosszúfilmeknek akar görbe tükröt tartani, sajnos köszönőviszonyban sincs ezzel a közel 50 éves magyar rajzfilmes hagyománnyal.

manieggs

Míg ezekben a filmekben minden egyes tárgyat, szereplőt a megfelelő szerepre castingoltak (az Ellopták a vitaminomat címűben a rablókat a tolvajok alapvető munkaeszköze, egy pár kesztyű játssza el), addig a Manieggsben végig nem derül ki, miért tojások a film főszereplői, azon kívül, hogy az „egg” szót jópár szóviccben elsütik. Félő, csak azért, mert ez a textúra-nélküli tojásdad forma a legegyszerűbben kezelhető 3D-ben. Persze nem lenne ezzel semmi baj, hiszen nem véletlenül voltak az első Pixar és Dreamworks-filmek főszereplői is fröccsöntött játékok vagy kitinpáncélos rovarok (Toy Story, Egy bogér élete, Z, a hangya).

manieggs

A Manieggs legüdítőbb része éppen az ötletesen épített minimalista látványvilága. De ha már tojások a szereplők, akkor viselkedjenek tojásként: a percenként tucatszámra lelőtt tojás-homunkuluszok héjai törjenek szét, a sárgájuk folyjon ki, a fehérjéjük dermedjen meg, legyenek lágytojások, záptojások, keménytojások. És ne csak a szóvicc kedvéért nevezzük a leginkább elasztikus kúpokra emlékeztető alakokat tojásnak.Ajánljuk:
• csak felnőtteknek
• akinek a kedvenc filmes műfaja az akcióvígjáték
• akik számára a 3D látványosság összeegyeztethető a minimalizmussal
• akik mókásnak tartják az olyan szóvicceket mint az „eggsklúzív”, a „Eggs in Black”, az „Eggo Center Bank” vagy az „EggBI”
• akiknek önfeledt szórakozást nyújt az altesti humor


Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja
(Manieggs: Revenge of the Hard Egg)
magyar animációs film, 90 perc, 2014 (18), rendező, forgatókönyvíró: Miklósy Zoltán, zene: Milkovics Mátyás, szereplők: Kőszegi Ákos (Johnny Cupido), Csőre Gábor (Harry), Csuja Imre (Corambo), Boros Zoltán (Rookie), Varga Tamás (Danny), Józsa Imre (Yi Chang, Harry nagyapja)

Orosz Anna Ida

• Publikálva: 2015.02.26. 20:59 • Címke: animáció, moziajánló