a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Háromnapos animációs maraton az Örökmozgóban

Friss és retró filmek az Örökmozgó Animációs Filmnapokon

glaserMárcius 20-22. között kerül megrendezésre az Örökmozgó Animációs Filmnapok, melyen a kortárs hazai animációs rövidfilmek mellett az idén 100 éves magyar animáció gyöngyszemei is műsorra kerülnek. A programban több mint 100 kisfilm, közel 800 percnyi animáció, egyedi diamese-vetítés, rajzfilmkészítés és mesekiállítás is szerepel.

Mesemozi

A március 21–22-i hétvégén délelőtt és kora délután a gyerekeké a főszerep, őket a visegrádi négyek, azaz cseh, lengyel, szlovák és magyar mese- és diafilmekkel, a 100 részes Magyar népmesékkel, valamint vers- és dalfilmekkel várják a moziban. Az Örökmozgó előterében berendezett rajzfilmes műhelyben napközben az alkotókedvű gyerekek el is készíthetik a saját animációs filmjüket.

csillagszemu_OM_Animacios
Magyar népmesék – Csillagszemű juhász

A moziban vetített több mesefilm eredeti, festett rajzaiból az Örökmozgó előterében nyílik kiállítás. A kockásfülű nyúl, a Leó és Fred és A magyar népmesék című sorozatok mellett Richly Zsolt Hétpettyes autó, illetve a Pilinszky János Aranymadár című verses meséjéből készült, Keresztes Dóra és Orosz István rendezte animáció eredeti festett képei is megcsodálhatók. Továbbá egy idén elkészült mese, a Vastojás Traub Viktória tervezte figura- és látványtervei is az Örökmozgó falára kerülnek.

traub_OM_animacios
Vastojás

A magyar animáció legjava egykor és ma

Az esti vetítéseken találkozik régi és új. Az idén júniusban 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) eddigi díjnyertes filmjeiből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, azaz a MOME elmúlt 30 évének animációs diplomafilmjeiből is látható egy-egy izgalmas válogatás, többek között Bucsi Réka sokszorosan díjnyertes Symphony No. 42. című alkotása, amely rajta volt az idei Oscar szűkített tízes listáján is.

Az est fénypontjai az elmúlt évek legsikeresebb magyar animációs rövidfilmjei lesznek, melyeket maguk a filmek rendezői párosítottak össze kedvenc régi magyar animációikkal. És hogy kinek miért az adott filmre esett a választása, azt megtudhatjuk személyesen az alkotóktól, akik az esti vetítéseket felkonferálják.

Az elmúlt évek nemzetközi porondon is sikeres animációs diplomafilmjei közül műsorra került többek között Kreif Zsuzsanna és Zétényi Bori közös diplomafilmje, a Limbo Travel és Tóth Luca Annecy-ban díjazott A kíváncsiság kora című kisfilmje, melyet a nagynevű londoni művésziskolában, a Royal College of Artsban készített.

glaser_OM_animacios
Három nagymamám volt

A filmes ínyencségeknek nincs vége. A Bera Nándor rendezte Candide kalandjai egy sodró lendületű vizuális kavalkádfilm, melyet MOME-s diákok és frissen végzett animációs rendezők készítettek a Voltaire regényéből készülő tv-sorozat előzeteseként. Magyarósi Éva festményt és videót vegyítő, naplószerű Láthatatlan rajzok című filmje pár éve a Műcsarnokbeli kiállításon volt utoljára látható. Glaser Kati Három nagymamám volt című bohókás, önéletrajzi ihletésű filmjét sem érdemes kihagyni, hiszen az mindig jó kedvre deríti a nézőket. Csáki László digitális krétafilmje, a My Name is Boffer Bingsje két éve a KAFF fődíját kapta.

Premierfilm: Leftover

Az Örökmozgó Animációs Filmnapokon premierfilm is lesz! Itt látható itthon először a nemzetközileg elismert magyar alkotópáros, Bánóczki Tibor filmrendező és Szabó Sarolta fotóművész különleges hangulatú animációs rövidfilmje, a Franciaországban készült Leftover (Maradék). A film, melyben hat magányos sorsot ismerhetünk meg, 'Equality and Diversity Award’ díjat kapott a világ legnagyobb rövidfilmes fesztiválján, a francia Clermont-Ferrandi Rövidfilm-fesztiválon.

banoczi_OM_animacios
Leftover

Az Örökmozgó Filmmúzeumban tartott vetítéssorozat különlegessége, hogy a legtöbb rövidfilmet klasszikus módon, 35 mm-es filmszalagról vetítik. A Visegrádi Négyek négy ország közt utazó mesefilmvetítését (Animation in Action!) a Visegrádi Alap támogatta.

animacios_filmhet_gif

Program:

Március 20. péntek
18.30 Megnyitó
Magyar animáció egykor és ma 1.  (50')
Szabó Sarolta & Bánóczki Tibor (Domestic Infelicity), Szederkényi Bella filmjei és kedvencei
20.00 Ízelítő az Örökmozgó Animációs Filmnapok filmjeiből (60')

Március 21. szombat
10.30 Retró szlovák mesefilmek (70')
11.45 Retró cseh mesefilmek 1. (70')
15.00 Kortárs és retró mesefilmek 1: dalok és versek (50')
16.00 Diamese-vetítés: szlovák, cseh és lengyel mesék (60')
17.00 KAFF 30 / 1. – Válogatás a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál elmúlt 30 évének díjnyertes filmjeiből (50')
18.00 MOME Anim (1984–2014): válogatás az elmúlt 30 évben készült animációs diplomafilmekből (50')
19.00 Magyar animáció egykor és ma 2. (50')
Glaser Kati, Bertóti Attila, Tamás Iván filmjei és kedvencei
20.00 Magyar animáció egykor és ma 3. (50')
Bera Nándor, Kreif Zsuzsanna, Zétényi Borbála filmjei és kedvencei

Március 22. vasárnap
10.30 Retró lengyel mesefilmek
Lolka és Bolka a Vadnyugaton (1986, 70’, 35 mm)
11.45 Retró magyar mesefilmek (70')
15.00 Kortárs és retró mesefilmek 2: dalok és versek (50')
16.00 6 Magyar népmese (60')
17.00 KAFF 30 / 2. Válogatás a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál elmúlt 30 évének díjnyertes filmjeiből (50')
18.00 Magyar animáció egykor és ma 4. (50')
Csáki László és Gelley Bálint filmjei és kedvencei
19.00 Magyar animáció egykor és ma 5. (50')
Magyarósi Éva és Tóth Luca filmjei és kedvencei

Részletes filmlista hamarosan az Örökmozgó honlapján
Az Örökmozgó Animációs Filmnapok Facebook-oldala

Orosz Anna Ida

• Publikálva: 2015.03.11. 14:22 • Címke: animáció, örökmozgó