a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Közös erővel megmentett történelem

fortepan_lead

A 2010 őszén alakult Fortepan fotótörténeti portál már nem csak digitálisan ment fotókat, hanem a való életben is.

A Fortepan kezdetben csak a szervezői által gyűjtött analóg fényképek digitális változatát mutatta be. Aztán gyorsan kialakult egy közösség is a képgyűjtő portál köré, melynek tagjai megfejtésekkel viszik közelebb a nagyközönséget a képeken látható helyekhez, emberekhez. Egyre többen tartják saját ügyüknek, hogy a Fortepan számára kölcsönadják családi fotógyűjteményüket, hiszen egyrészt a Fortepan ingyen digitalizál belőlük, másrészt így számos hasonló, az adott korban keletkezett fénykép kontextusában lehet nézegetni és rokonoknak, barátoknak büszkén mutogatni azokat. A Fortepan szinte kizárólag önkéntesek munkájával, adományokból származó szkennerekkel működik. Egyre inkább missziójának tekinti, hogy a kevésbé ismert levéltárak képes gyűjteményeinek egy részét is hozzáférhetővé tegye a közönség számára.

uvaterv szekhaz fortepan
Az UVATERV Rt. székháza az akkor még romos épületű Vigadó mellett, 1954-ben (fotó: Nagy Gyula/Fortepan)

A Fortepan önkéntes közössége most a való életben is segített egy felbecsülhetetlen értékű fénykép- és mozgóképgyűjtemény megmentésében. 2015. március 12-én az 1996-ban privatizált UVATERV Rt. képdokumentációs gyűjteménye, amelyet egy Dombóvári úti irodaházban tartottak, egy rövidzárlat útján keletkezett tűzeset áldozatául esett. A vállalat kb. 32 ezer darabot számláló gyűjteménye hamar lángra kapott, ami nem csak a magyar középítkezés évtizedes dokumentációjának pusztulását jelentette, hanem egy hosszú ideje tartó, sikeres tárgyalási folyamatot is hiábavalóvá tett: a Fortepannak nemrég sikerült megegyezni az UVATERV archívumával, hogy az archívum egy részét digitalizálják és közkinccsé teszik. Mivel hamar kiderült, hogy nem minden égett el, egy részük „csak” károsodott, a Fortepan azonnal felhívást tett közzé, melynek eredményeképpen csaknem 100 önkéntes szállt be a szombat reggeli mentőakcióba. Szakemberek irányításával a lelkes jelentkezőknek sok fotót és mozgóképes anyagot sikerült megmenteniük.

A szombat délelőtt az épület előtt összegyűlt önkéntesek, az el nem égett, illetve az oltáskor megrongálódott fotónegatívokat és mozgóképes anyagokat Tamási Miklós és Kincses Károly útmutatása szerint mentették: ki fürdőkádban mosta, ki edénybe, ruhaszárítón vagy asztalon szárítgatta a fennmaradt képeket. A főképp 1956 utáni fotókat az UVATERV munkatársai akkurátusan sorszámozva tárolták, ami a későbbi időrendi rekonstrukcióban nagy segítséget lesz.

hangosfilm uvaterv fortepan

hangosfilm uvaterv fortepan

hangosfilm uvaterv fortepan
A Hangosfilm blog és a MaNDA munkatársa, Kurutz Márton is filmet mentett. Az utolsó képen már látható, hogy megmenthetőek a pótolhatatlan filmek a metróépítésről, a pályaudvarok és hidak korszerűsítéséről (fotó: a Hangosfilm facebook-oldala)

A mentésben részt vett Kurutz Márton, a MaNDA és a Hangosfilm munkatársa, illusztrációként az ő képeit közöljük. A fennmaradt fotókat a közeljövőben a Fortepan közli, a megmentett mozgóképes anyagok pedig a MaNDA gyűjteményébe kerülnek.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.03.17. 14:50 • Címke: manda, digitalizálás, fortepan, hír