a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Minden idők legjobb válófélben lévő atlétatrikós zsaruja

willis_leadAzt gondolná az ember, hogy a hollywoodi sztársághoz – legalább is ifjan – elengedhetetlen a dús hajzat. Aztán ha megnézzük Bruce Willist, aki 1985-ben, 30 évesen futott be A simlis és a szende című sorozattal, hát azt látjuk, hogy igencsak ritkult már akkor is a haja.

És ahogy egyre több látszik fejbőréből, úgy gyarapodik bankszámlája, a végén még több millió dollárja lesz, mint hajszála. 60 éves lett minden idők egyik legnagyobb akcióhőse, nem mutat már olyan jól abban a piszkos fehér atlétatrikóban.

És valóban, Magyarországon forgatott utolsó Hard-filmjében már egy viseletes hosszú ujjú póló takarja felsőtestét, ami elszomorító lehet a rajongó hölgyeknek. 30 év Hollywood élvonalában megviseli az embert. Hát még ha azt is hozzászámítjuk, hogy a hetvenes években volt ő Du Pont teherautósofőr, biztonsági őr egy épülő atomerőműnél, de még magánnyomozó is. No és mindenekelőtt különféle italmérő helyek állandó és kitartó vendége, ahol alkalomadtán énekelgetett és harmonikájával zenélgetett – kevés sikert aratva. Állítólag gyermekkorában még dadogott is, de ez persze nem akadályozta abban, hogy az iskolai színpad oszlopos tagja legyen. Hogy aztán a melós, kocsmázós létet hátrahagyva miért döntött úgy, hogy a színészet irányban próbálkozik tovább, azt nem lehet tudni.

willis_simlis
A simlis és a szende

Mindenesetre New Jersey-ből New Yorkba költözött és elkezdett meghallgatásokra járni, amelynek eredménye mindössze egy off-Broadway szerep lett, no és eljátszhatott egy bűnözőt a Miami Vice egyik részében. 1985-ben ott is hagyta a Nagy Almát, Kaliforniába igyekezett néhány tévés meghallgatás címével a zsebében. Ezek nem jöttek össze, így végül jobb híján A simlis és a szende sorozatnál is próbálkozott, és 3000 jelentkező közül, láss csodát, övé lett a férfi főszerep. Partnerével (Cybill Shepherd) ugyan látványosan utálták egymást, mégis öt évadot húztak le egymás mellett.

willis_die hard
A kemény

És milyen érdekes, ez az első valamirevaló munka hozza meg 1987-ben az Emmy és a Golden Globe díjakat Willisnek, azóta pedig sehol semmi, csak még egy Golden Globe a Jóbarátok vendégszereplésért. (Amit egyébként három rész erejéig egy elvesztett fogadás miatt kellett abszolválnia.) Aztán 1987-ben megtalálja az első filmes főszerep is egy futottak még vígjátékban, Kim Basinger oldalán. És egy év múlva következik a nagy durranás, a Die Hard, ami az ötmillió dolláros gázsi mellett meghozza a világhírnevet is. És az már természetes, hogy a harmadik részért már 15 milliót kap, az utolsóért, a nálunk forgatott ötödikért meg már ki tudja mennyit, az biztos, hogy a számtalan ingatlan mellett saját szigete is van, 2009-ben itt nősül meg másodszor.

willis_die_hard2
Még keményebb

A sok pénz mellett John McLane, az egyre koszosabb atlétatrikós, válófélben lévő és keményen odacsapó rendőr figurája egyfajta védjegy lesz, amit Willis kitűnően hoz is hasonló tematikájú filmjeiben. Azt, hogy máshoz is ért, nem is nagyon kell megmutatnia, bár az 1994-es Ponyvaregényben eljátszott kispályás bokszoló azért már kissé más karakter. Zenei téren meg kell elégednie egy 1987 januári toplistás 5. hellyel, és mostanában írtak arról, hogy annyi év után visszatér a Broadway-re, Stephen King Tortúra című opuszában alakítja majd az írót, akivel egy őrült nő átíratja a könyvét.

willis_die_hard4
Puhul

És ha már szó esett második házasságáról, illik megemlíteni a szintén világsztár Demi Moore-ral 1987-ben kötött elsőt, ami 13 évig tartott. Willis Emilio Esteveztől, a Zsarulesen főszereplőjétől szerette el akkori menyasszonyát, hol máshol, mint a film bemutatóján. Demi Moore számos filmszerep között három lányt szült neki (1988, 1991, 1994), és hát mit hoz a sors, a nagy macsónak második feleségétől, a fotómodell Emma Hemingtől is két lánya született. Öt lány boldog édesapjaként közelíti hát a nyugdíjas kort minden idők legjobb válófélben lévő atlétatrikós zsaruja, és megvan a háttere, hogy jól kiházasítsa őket.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.03.19. 08:08 • Címke: évforduló